• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

01.07.2022

11:18

ZA NJIH JE URANIJUM ŠTETAN, ZA SRBE NIJE! Britanci se digli na noge zbog konvoja sa nuklearkama koji im pored kuća prolaze na putu za Škotsku!

CND

Vesti

ZA NJIH JE URANIJUM ŠTETAN, ZA SRBE NIJE! Britanci se digli na noge zbog konvoja sa nuklearkama koji im pored kuća prolaze na putu za Škotsku!

Podeli vest

Britansko ministarstvo odbrane, koje se našlo na udaru javnosti zbog transportovanja nuklearnih glava pored bolnica i škola oglasilo se saopštenjem da su poštovali striktnu bezbednosnu proceduru

Neobeleženi vojni konvoj koji je prevozio nuklearne bojeve prolazio je kroz Lankašir i Kambriju u Velikoj Britaniji i izazvao ogroman bes stanovništva. Fotografije koje je objavila organizacija "Kampanja za nuklearno razoružanje" (CND) prikazuju kolonu vojnih kamiona na putu M6.

CND veruje da je konvoj preko noći bio parkiran u kasarni Viton u blizini Kirkama i da je prošao kroz brojne gradove (Preston, Garstan, Lankaster, Kendal...) na putu za Škotsku. Ova organizacija prati svako premeštanje nuklearnih bojevih glava i sada je alarmirala stanovništvo i upozorila ljude da "veoma opasni konvoj" koristi glavne puteve za transport.

Britansko ministarstvo odbrane se oglasilo i istaklo da  u više od 50 godina transporta nuklearnog materijala drumovima Velike Britanije nikada nije bilo incidenata koji bi predstavljao opasnost od zračenja za javnost ili životnu sredinu i da sve operacije izvodi visoko obučeno osoblje prateći stroge operativne i proceduralne uslove.

Foto: CND

Filup Giligan, portparol CND-a izdao je sledeće upozorenje:

- Izgleda da ovi veoma opasni konvoji nose nuklearne bojeve glave pored naših domova, škola i bolnica sa sve većom učestalošću. U isto vreme, oni od nas kriju informacije o tome kada će proći pored naših domova ili o konkretnim opasnostima koje su uključene tokom prevoza.

U najmanju ruku, moramo da znamo da li, i tačno kako, možemo da zaštitimo nas i našu decu od alfa-emitujućih čestica plutonijuma i uranijuma koje bi se mogle raspršiti ako bi došlo do nekog incidenta.

Za britanske građane opasan, za srpske nije

Portparol NATO-a Pirs Kazalet tvrdio je da je "utvrđeno da korišćenje osiromašenog uranijuma tokom konflikta na Kosovu nije prouzrokovalo trajne zdravstvene posledice".

- U nekoliko izveštaja UN, uključujući i onaj iz 2014. godine, utvrđeno je da lokacije sa osiromašenim uranijumom ne predstavljaju značajan zdravstveni rizik za stanovništvo - tvrdi on.

Zvanični NATO podaci govore da je, pored kasetnih bombi, na teritoriju Srbije i Crne Gore bačeno 15 tona uranijumske municije, ali nezavisni istraživači tvrde da je ovih toksičnih materija bilo barem triput više. Kad se tome doda uranijum, upotrebljen četiri godine ranije na teritoriji Republike Srpske, brojka je još veća.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

25.06.2024

20:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija