• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

01.07.2022

22:20

RUSIJA IZLAZI IZ DELIMIČNIH SPORAZUMA SAVETA EVROPE!

Vesti

RUSIJA IZLAZI IZ DELIMIČNIH SPORAZUMA SAVETA EVROPE!

Podeli vest

Ruski premijer Mihail Mišustin potpisao je odluku o prekidu učešća Rusije u nizu delimičnih sporazuma Saveta Evrope

Delimični sporazum je poseban oblik saradnje u okviru Saveta Evrope koji omogućava državama članicama da se pridruže određenoj aktivnosti koju zagovaraju druge države članice ili da se uzdrže od te aktivnosti.

Prema odluci koju je potpisao premijer, Rusija prekida učešće u grupi za međunarodnu saradnju u sferi narkotika i zavisnosti (Pompidu), delimičnom sporazumu iz 1990. godine o osnivanju Evropske komisije za demokratiju kroz pravo (Venecijanska komisija), delimičnom otvorenom sporazumu Saveta Evrope za organizovanje, sprečavanje i pružanje pomoći u slučaju prirodnih katastrofa i tehnoloških katastrofa.

Odluka se odnosi i na EURIMAŽ, Evropsku audiovizuelnu opservatoriju i druge delimične sporazume.

Podsetimo, Moskva je 15. marta saopštila da istupa iz Saveta Evrope i Evropske konvencije za ljudska prava, navodeći da će ispunjavati odluke Evropskog suda za ljudska prava ukoliko su one u skladu s Ustavom Rusije.

Istog dana je Parlamentarna skupština Saveta Evrope jednoglasno usvojila rezoluciju u kojoj je Komitetu ministara te organizacije ukazala da na to da Moskva ne može biti članica Saveta Evrope. Sledećeg dana je Komitet ministara Saveta Evrope usvojio odluku o prestanku članstva Rusije u organizaciji od 16. marta.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je ranije saopštilo da države NATO-a i EU, zloupotrebljavajući svoju većinu u Savetu Evrope, dosledno pretvaraju tu organizaciju u instrument antiruske politike, odbijajući ravnopravan dijalog, a 25. februara su doneli diskriminatornu odluku o suspendovanju predstavništva Rusije u statutarnim telima Saveta Evrope.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija