• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Rt

05.07.2022

08:55

LONDON OBNAVLJA UKRAJINU UZ POMOĆ RUSKOG NOVCA! Britanija po ugledu na Kanadu sprema plan!

Informer/Fotomontaža

Vesti

LONDON OBNAVLJA UKRAJINU UZ POMOĆ RUSKOG NOVCA! Britanija po ugledu na Kanadu sprema plan!

Podeli vest

Velika Britanija će sledeće godine biti domaćin konferencije o obnovi Ukrajine, jer se sukob zemlje sa Moskvom nastavlja, saopštio je britanski Forin ofis

Ovogodišnja konferencija o obnovi Ukrajine otvara se danas u Luganu, u Švajcarskoj. Britanija planira da zauzme mesto u nadzornom odboru sledeće godine i da koordiniše napore između Kijeva i drugih zemalja na obnovi zemlje, te očekuje da će biti uspostavljena kancelarija u Londonu.

"Predvodimo podršku Ukrajini tokom rata i nastavićemo da predvodimo u podršci planu ukrajinske vlade za rekonstrukciju i razvoj", navodi se u saošptenju ministra spoljnih poslova te zemlje, Liz Tras, pripremljenoj za konferenciju u Luganu.

U međuvremenu, Velika Britanija namerava da sledi Kanadu i zapleni rusku imovinu u zemlji i da je koristi za podršku Kijevu, kaže ona. Govoreći u parlamentu prošle nedelje, ona je rekla da bi novac trebalo da bude podeljen onima koji su stradali od borbi u Ukrajini.

Foto: AP PHOTO

Velika Britanija namerava da zapleni rusku imovinu

"Ovo je pitanje na kojem radimo zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Trezorom, ali se svakako slažem sa konceptom. Samo treba da vidimo detalje oko toga", rekla je ona poslanicima.

Dodala je da će za postizanje ovog cilja biti potrebno novo zakonodavstvo "najverovatnije, ali ne nužno". Navodeći primer Kanade, ona se osvrnula na odluku kanadskog Senata krajem juna da ovlasti izvršne vlasti da konfiskuju i prodaju imovinu zaplenjenu od Rusije nakon pokretanja njene vojne operacije u Ukrajini.

Velika Britanija je zamrznula sredstva brojnih ruskih fizičkih lica, avio-kompanija i Sberbanke, najveće ruske banke.

Grupa G7 je prošle nedelje najavila da će nastaviti da podržava Ukrajinu i da će istražiti „održive opcije“ za zadovoljenje potreba Kijeva u humanitarnoj pomoći i rekonstrukciji, „uključujući korišćenje zamrznute ruske imovine“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 1 godinu

po starim kolonijalnim navikama .. otmi sve sto ti nasilje pruza .. samo .. videcete sta ce vam se desiti kada ode bakica na pocinak ..

Srecko

pre 1 godinu

Samo vi otimaj te i kradite sve ce to doci na naplatu,Rusija se ne igra.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija