• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

05.07.2022

13:36

Finska zaplenila skoro 1.000 ruskih teretnih vagona!

Vesti

Finska zaplenila skoro 1.000 ruskih teretnih vagona!

Podeli vest

Finska je zaplenila skoro hiljadu teretnih vagona koji pripadaju ruskim kompanijama kao rezultat sankcija Evropske unije, prema podacima finskog državnog železničkog operatera VR i prema navodima iz pisma Ruskih železnica u koje je Rojters imao uvid

Pošto je finski VR počeo da redukuje železnički saobraćaj s Rusijom u aprilu, kada je Evropska unija uvela sankcije na isporuke ruskog uglja, sudski izvršitelji su zaplenili 865 vagona iz Rusije, piše u pismu Ruskih železnica upućenog u junu Ministarstvu saobraćaja. Finske izvršiteljske vlasti su navele u izjavi za Rojters da su zamrzle imovinu nekoliko desetina ruskih i beloruskih fizičkih i pravnih lica, među kojima i imovinu transportnih firmi, u vrednosti od najmanje 82 miliona evra, u okviru sprovođenja sankcija EU.

Portparolka VR-a Taina Kuitunen potvrdila je u imejlu da u Finskoj ima „oko 800 jedinica sankcionisanih teretnih vozila u ovom trenutku“ i da kompanija nastoji da što pre otpremi u Rusiju one koji nisu zaplenjeni.

Foto: pexels.com

Šef logistike u VR-u rekao je finskim medijima u martu da se u toj zemlji nalazilo oko 5.000 ruskih železničkih vagona kada je kompanija odlučila da obustavi saobraćaj s Rusijom i da su nameravali da ih vrate, ali su sudski izvršitelji naredili da se deo zapleni. Zaplenjeni vagoni pripadaju kompanijama koje su ili direktno pogođene sankcijama EU ili čijim su akcionarima uvedene sankcije pa su odustali od vlasničkihg udela u firmama.

Iz Uralhem-Transa, čiji je bivši vlasnik Dmitrij Mazepin ustupio kontrolu nad kompanijom nakon što je u martu dospeo pod sankcije EU, nisu odgovorili na zahtev za komentarom, a ruska državna lizing kompanija GTLK, kojoj su uvedene sankcije EU, odbila je komentar. Ruske železnice su takođe odbile komentar, a iz Ministarstva saobraćaja nisu odgovorili na Rojtersov upit.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
izvinte ali

pre 1 godinu

U civilizovanom svetu se to zove piraterija i pljačka!

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija