• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

06.07.2022

07:58

LATINSKE I KARIPSKE ZEMLJE ŽELE VOJNU SARADNJU SA RUSIJOM, NEĆEMO IH ODBITI... Lavrov sa ministrom spoljnih poslova Venecuele najavio da će uskoro biti U AMERIČKOM DVORIŠTU!

PrintscreenTwitter

Vesti

LATINSKE I KARIPSKE ZEMLJE ŽELE VOJNU SARADNJU SA RUSIJOM, NEĆEMO IH ODBITI... Lavrov sa ministrom spoljnih poslova Venecuele najavio da će uskoro biti U AMERIČKOM DVORIŠTU!

Podeli vest

Madurova podrška Rusiji tokom rata u Ukrajini je nepokolebljiva, pri čemu je njegova administracija opisala zapadne sankcije kao zločin i smatra SAD i NATO odgovornim za rat

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u ponedeljak u Moskvi, venecuelanski ministar spoljnih poslova Karlos Farija i njegov ruski kolega Sergej Lavrov osudili su nezakonite sankcije Sjedinjenih Država obema njihovim nacijama.

Oni su takođe kritikovali potez SAD da zamrzne račune suverenih država kao "flagrantnu krađu" i "brutalno kršenje njihovih ekonomskih i socijalnih prava".

U tom cilju, Lavrov je pozdravio sposobnost venecuelanske ekonomije da izdrži snažne pritiske i pohvalio odgovornu i efikasnu politiku predsednika Nikolasa Madura za vraćanje privrede zemlje na put održivog razvoja.

On je takođe potvrdio kontinuiranu podršku Rusije odbrani nacionalnog suvereniteta Venecuele i njenom pravu da izabere sopstveni put razvoja. Ruski šef diplomatije je uporedio pokušaje SAD da stvore takozvani poredak zasnovan na pravu sa kolonijalizmom iz 19. veka i pozvao na poštovanje međunarodnog prava.

Ponavljajući Lavrovljeve komentare o otpornosti njihovih ekonomija, Farija je naglasio da ruska ekonomija nastavlja napred uprkos jednostranim merama prinude SAD. Farija je takođe pozvao Ujedinjene nacije da istraže sankcije i zamrzavanje strane imovine. Ideološko prijateljstvo između dva saveznika dodatno je ilustrovano kroz Farijinu kritiku Zapada o stalnom ubrizgavanju vojne tehnike u Kijev, tvrdeći da su zalihe oružja samo osigurale "produžetak sukoba“.

 

 

S tim u vezi, venecuelanski ministar spoljnih poslova je pohvalio napore Rusije da okonča rat sa Ukrajinom kroz dijalog.

Na pitanje novinara da li Rusija planira da proširi saradnju u Latinskoj Americi, uključujući Venecuelu, s obzirom da Rusija više ne može da računa na zapadne partnere, Sergej Lavrov je odgovorio:

- Doneli smo neke zaključke na osnovu ponašanja naših zapadnih kolega. Zapad je, zapravo, presekao sve veze sa našim zemljom, dozvoljavajući nam da obavljamo samo neke ekonomske radnje i to samo one koje su u njihovom interesu. Zaključili smo da Zapad nije pozdan partner. Razvijaćemoemo ekonomsku, političku i vojnu saradnju sa svakom zemljom koja je spremna da se naši odnosi zasnivaju na pravičnoj i fer saradnji koja će svima ići u korist. Zapad nije spreman za to. Većina, ako ne sve, Latinskih i Karipskih zemalja su spremne da prodube saradnju sa Rusijom i mi ćemo raditi na tome.

Do sada Evropske zemlje, pa ni Rusija nakon hladnog rata, nisu pokušavale da zađu u američko dvorište (Latinska Amerika) kako je smatraju sami Amerikanci. Ova izjava Sergeja Lavrova izazvala je zebnju da bi šira vojna saradnja, za koju je Lavrov rekao da je sada moguća, otvorila prostora za novu Nuklearnu krizu poput Kubanske 1962. kada je svet bio na ivici nuklearnog rata.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
defrftg

pre 1 godinu

tako je, jos Meksiko da se pridruzi pa da se instaliraju Ruske baze po americkoj granici... cek, cek, nece valjda ameri to da dozvole, aaaa pa morace inace sakcije slede...

KIJEV ODLOŽIO IZBACIVANJE RUSA, KONTRAOFANZIVA NAJAVLJENA ZA JULI BIĆE U AVGUSTU! Rusi uredno gaze, Harkov već vide sa osvojenih pozicija!
Planeta

KIJEV ODLOŽIO IZBACIVANJE RUSA, KONTRAOFANZIVA NAJAVLJENA ZA JULI BIĆE U AVGUSTU! Rusi uredno gaze, Harkov već vide sa osvojenih pozicija!

Puna opsada Slavjanska i Kramatorska počinje čim padne Seversk, za koji su borbe u toku. Moguće je da će istovremeno početi borbe za Avdejevku (samo je 10 km od Donjecka) koju savezničke snage zaobilaze sa severa i jugozapada. Drugi korpus armije Luganske Republike od danas će ratovati na strani Donjecke Republike čija teritorija još nije sasvim oslobođen

06.07.2022

07:00

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Tek položili, a ostali bez dozvole! Sve što treba da znate o probnim vozačkim dozvolama: Evo šta sve ne smete ako imate oznaku P i koje su kazne
Društvo

Tek položili, a ostali bez dozvole! Sve što treba da znate o probnim vozačkim dozvolama: Evo šta sve ne smete ako imate oznaku P i koje su kazne

Probne vozačke dozvole odavno nisu novina, ali se čini da nove generacije vozača stasavaju nedovoljno upoznate sa ograničenjima koja iste postavljaju. Tome u prilog govori i neslavna statistika. Ipak, to ne bi trebalo da bude slučaj s obzirom na to da se o probnim vozačkim dozvolama uči i na teorijskoj nastavi u auto školama, a znanje proverava prilikom polaganja pismenog dela testa. Istraživali smo koja su to ograničenja za vozače sa probnom vozačkom dozvolom, sa kakvim kaznama su suočeni za saobraćajne prekršaje, kao i koliko njih je izgubilo vozačku dozvolu zbog različitih prekršaja.

20.04.2024

10:31

"Neophodne nenajavljene kontrole da vidimo ko i kako leči ljude" - Ministarka zdravlja o nesavesnom lečenju lekara
Društvo

"Neophodne nenajavljene kontrole da vidimo ko i kako leči ljude" - Ministarka zdravlja o nesavesnom lečenju lekara

Nakon hapšenja lekara i kozmetičara "Beomedikusa" zbog sumnje da su nestručno izveli intervenciju na pacijentkinji, zbog kojeg je došlo do deformiteta njenog stopala, ministarka zdravlja Danica Grujičić poručuje da je neophodno da se sprovode nenajavljene kontrole, kako bi se sagledala prava slika o tome ko i kako radi i u privatnom i u državnom sektoru.

20.04.2024

10:12

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Detonacija! Gvardiola napušta Siti!
Fudbal

Detonacija! Gvardiola napušta Siti!

"Mančester siti razmišlja o budućnosti bez Pep Gvardiole. Sve manje veruju da će produžiti ugovor koji ističe 2025. godine", javlja španski portal "Relevo".

20.04.2024

10:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija