• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

07.07.2022

13:36 >> 13:52

Premijer Velike Britanije Boris Džonson podneo ostavku! Na dužnosti dok ne bude izabran njegov naslednik

AP/Tanjug

Vesti

Premijer Velike Britanije Boris Džonson podneo ostavku! Na dužnosti dok ne bude izabran njegov naslednik

Podeli vest

Premijer Velike Britanije Boris Džonson pristao je da podnese ostavku na mesto lidera konzervativaca, a obraćanje se očekuje za nekoliko sati, prenose britanski mediji

14.15 - Britanska ministarka spoljnih poslova Elizabet Tras izjavila je da je Boris Džonson doneo pravu odluku.

13.47 -  Premijer Velike Britanije Boris Džonson podneo je ostavku na funkciju premijera i lidera konzervativaca.

On je kazao da će vršiti dužnost premijera dok ne bude izabran njegov naslednik
Procedura izbora premijera i predsednika stranke počinje naredne nedelje, dodao je.

"Sada je jasno, volja Konzervativne stranke da se izabere novi lider, a samim tim i novi premijer. Složio sam se da proces izbora tog novog lidera treba da počne odmah", rekao je Džonson.


On se zahvalio onima koji su glasali za torijevce na prošlim izborima.

Foto: AP/Tanjug

 

"Razlog zbog kog sam se poslednjih dana toliko borio da lično nastavim da obavljam ovaj mandat nije samo zato što sam to želeo da radim, već zato što sam osećao da je to moj posao, moja dužnost, moja obaveza prema vama", dodao je.
 

Podsetimo, u protekla tri dana britansku vladu napustilo je više od 50 zvaničnika, među njima i petoro ministara. Posle ministara zdravlja i finansija, Sadžida Džavida i Rišija Sunaka, koji su ostavke podneli u utorak u razmaku od samo 10 minuta, vladu Borisa Džonsona napustili su i ministar za Vels Sajmon Hart, ministar za Severnu Irsku Brendon Luis i ministarka obrazovanja Mišel Donlan.

Foto: AP/Tanjug

13.29 - Džonson je imenovao Šajleša Varu za novog ministra za Severnu Irsku

13.24 - Peskov: Ne voli nas Džonson, a ni mi njega!

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da britanski premijer Boris DŽonson ne voli Rusiju, kao što ni Moskva ne voli njega

13.21 - Zaharova komentarisala ostavku Džonsona

Predstojeći odlazak Borisa Džonsona sa mesta premijera Velike Britanije govori o dubokoj unutrašnjoj političkoj krizi u zemlji, smatra portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova

13.36 - Ojačala Londonska berza uoči Džonsonove ostavke


Referentni indeks Londonske berze FTSE 100 porastao je za 1,12 procenata nakon najava više britanskih medija da će premijer dati ostavku. Na tržištu obveznica, prinos na britanske 10-godišnje državne dužničke hartije je porastao na 2,181 odsto.

 

 

 

13.06 - Obraćanje Džonsona za 30 minuta, javlja "Skaj njuz"

 

 

12.57 - Džonson obavestio kraljicu


Britanski mediji su preneli da je Boris Džonson pozvao telefonom kraljicu Elizabetu Drugu i obavestio je o nameri da napusti dužnost premijera.

12.51 - Lider laburista Kir Starmer kazao je da će, ako Džonson ne podnese ostavku, podneti zahtev za glasanje o nepoverenju.

12.21 - Boris Džonson počeo da postavlja vršioce dužnosti u Vladi, javlja „Blumberg“, navodeći da su oni pristali da preuzmu funkcije.

 

 

12.03 - Još jedna ostavka u Džonsonovoj vladi


Ostavku je podnela i Rebeka Pou, zvaničnik britanskog Ministarstva za zaštitu životne sredine.

 

 

12.01 - Starmer: Ostavka Džonsona dobra vest za Britaniju

 Lider britanske opozicione Laburističke partije Kir Starmer izjavio je danas da je ostavka Borisa DŽonsona dobra vest za zemlju. Za zemlju je dobra vest da je Boris DŽonson podneo ostavku na mesto premijera, naveo je on u saopštenju, preneo je britanski list "Gardijan".

To je, međutim, trebalo da se dogodi odavno, on je uvek bio nesposoban za obavljanje funkcije premijera, istakao je Starmer. On je odgovoran za laži, skandale i prevare velikih razmera, dodao je lider laburista. A svi oni koji su bili saučesnici treba da se stide, naveo je Starmer.

On je naglasio da su torijevci doveli do haosa u zemlji tokom najgore krize vezane za povećanje troškova života u poslednjih nekoliko decenija. I oni sada ne mogu da se pretvaraju da su oni ti koji će to rešiti, naveo je Starmer. Nije potrebno da promenimo vrh torijevaca, potrebna nam je odgovarajuća promena vlade, naglasio je on i dodao da je Britaniji potreban novi početak.

BBC navodi da će Džonson podneti ostavku na mesto lidera konzervativaca, dok će ostati na mestu premijera do jeseni.

 

11.51 - Džonsonovo obraćanje se očekuje za sat vremena, javlja "Skaj njuz".

Foto: AP/Tanjug

 

11.45 - Britanska ministarka spoljnih poslova Elizabet Tras prekinula je put u Indoneziju na sastanak G20 i vraća se u London. Navodi se da priprema izjavu za medije i da će se uskoro obratiti.

 

Foto: AP PHOTO

Liz Tras priprema izjavu za medije

 

11.36 - Mediji: Džonson razgovarao sa kraljicom


Britanski premijer Boris Džonson, razgovarao je sa britanskom kraljicom Elizabetom Drugom uoči predstojeće objave o svom planu ostavke, izjavila danas zamenica političkog urednika ITV Anuška Astana. Bakingemska palata odbila je, međutim, da komentariše da li je britanska kraljica imala bilo kakvu komunikaciju jutros sa Džonsonom, prenosi Tanjug izjave Bi-Bi-Sija.

Foto: Reuters


Bi-Bi-Si navodi da će Džonson podneti ostavku na mesto lidera konzervativaca, dok će ostati na mestu premijera do jeseni. Kraljica Elizabeta Druga se nalazi u zamku Vindzor, a prema zvaničnim informacijama, ona je sinoć telefonom razgovarala sa Džonsonom, u okviru uobičajene sedmične komunikacije.

 

 

 

 

11.25 - "Ostavka Džonsona doneće olakšanje"


Premijerka Škotske Nikola Sterdžon kaže da će se osetiti olakšanje kada Boris Džonson podnese ostavku na mesto lidera konzervativaca jer će se haos koji danima i mesecima vlada završiti.

Džonson će ostati premijer do jeseni, navode mediji, dodajući da će trka za lidera Konzervativne partije biti održana ovog leta. Novi premijer će, kako se očekuje, biti imenovan do konferencije torijevaca u oktobru. Danima pljušte ostavke u vladi premijera Borisa Džonsona, a poslednje u nizu su ostavke još troje ministara.

 

 


Posle ministara zdravlja i finansija, Sadžida Džavida i Rišija Sunaka, koji su ostavke podneli u utorak u razmaku od samo 10 minuta, vladu Borisa Džonsona napustili su i ministar za Vels Sajmon Hart, ministar za Severnu Irsku Brendon Luis i ministarka obrazovanja Mišel Donlan.
Inače, do sada je vladu Borisa Džonsona napustilo više od 50 zvaničnika vlade, među kojima petoro ministara.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
savakiwi

pre 1 godinu

Glupi klovn je vodio Zapad i Britaniju u nuklearni rat sa Rusijom.Morali su da ga sklone.

savakiwi

pre 1 godinu

Johnston se zaigrao.Hteo je nuklearni rat sa Rusijom ali su ga vladari iz senke sklonili jer su planirali ograničen,kontrolisani rat.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija