• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

08.07.2022

10:53

PREMINUO ŠINZO ABE OD POSLEDICE RANJAVANJA! Srce bivšeg japanskog premijera nije izdržalo!

AP/Photo

Vesti

PREMINUO ŠINZO ABE OD POSLEDICE RANJAVANJA! Srce bivšeg japanskog premijera nije izdržalo!

Podeli vest

Bivši japanski premijer Šinzo Abe pogođen je iz vatrenog oružja tokom govora u predizbornoj kampanji, u gradu Nara. Javni servis NHK je izvestio da ga je napadač upucao s leđa. Abe je u kritičnom stanju, saopštio je aktuelni japanski premijer Fumio Kišida, a Kjodo javlja, pozivajući se na izvor iz Hitne pomoći, da bivši premijer ne daje znake života

Novinske agencije Kjodo i NHK prenele su ranije da je Abe (67) bio bez svesti i u stanju srčanog zastoja, kada je prebačen u bolnicu.

Doktori daju Abeu transfuziju krvi pokušavajući da mu spasu život, rekao je japanski ministar odbrane Nobuo Kiši, brat bivšeg premijera.

Napadač je uhapšen odmah nakon pucnjave i nije ni pokušavao da pobegne, a NHK prenosi da mu je policija zaplenila oružje i identifikovala ga.

Osumnjičeni za pokušaj atentata na Abea je Tecuja Jamagami (40), stanovnik grada Nara u kome je bivši premijer govorio, javlja „Tv Nihon“. Prema navodima medija, on je bivši pripadnik japanske mornarice.

 

 

Policiji je rekao da je bio "nezadovoljan njegovom politikom i spremao se da ga ubije", pišu mediji.

Glavni sekretar kabineta Hirokazu Macuno je na konferenciji za novinare rekao da je Abe upucan oko 11:30 ujutro po lokalnom vremenu i naglasio da se „takav čin varvarstva ne može tolerisati“, prenosi Rojters.

Abe je tokom napada pogođen u vrat sa desne strane, lekari su dijagnostifikovali krvarenje u vratu, kao i u predelu grudnog koša sa leve strane, prenosi Kjodo.

Čuli su se pucnji i video se manji oblak dima u trenutku kada je Abe držao govor za nedeljne izbore za gornji dom parlamenta, Dom savetnika, ispred železničke stanice u gradu Nara, na zapadu zemlje, navodi NHK.

 

 

Novinar NHK-a sa lica mesta izvestio je da su se čula dva uzastopna pucnja tokom Abeovog govora.

Abe je bio japanski premijer u dva mandata s najdužim stažom, a podneo je ostavku 2020. navodeći zdravstvene razloge.

Premijer Fumio Kišida prekinuo je predizbornu kampanju nakon napada na Abea i vratio se u Tokio, prenose mediji.

Abe potiče iz politički uticajne porodice, njegov deda sa majčine strane Nobusuke Kiši bio je japanski premijer od 1957. do 1960. godine, a njegov otac , Šintaro Abe, bio je ministar spoljnih poslova Japana.

Šinzo Abe je posetio Srbiju 2018. godine, što je bila prva poseta Beogradu na tako visokom nivou u poslednje tri decenije, a odlikovan je na Vidovdan ove godine ordenom Republike Srbije na lenti, za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Japana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

U nemačkim medijima objavljena slika predsednika Vučića pokrivenog srpskom zastavom! Šta će uslediti u Crnoj Gori nakon sramnog glasanja u UN? (VIDEO)
Live TV

U nemačkim medijima objavljena slika predsednika Vučića pokrivenog srpskom zastavom! Šta će uslediti u Crnoj Gori nakon sramnog glasanja u UN? (VIDEO)

Puna dva dana priča se o Savetu bezbednosti u UN. U Specijalnoj emisiji Informera o temi Rezolucije u Srebrenici govorili su prof. dr Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije i predsednik poslaničke grupe PUPS-a Stefan Krkobabić. Uživo u program putem vajber uključenja javili su se i politikolog Andreja Lović iz Nemačke i novnar Igor Damjanović iz Donjecka, kao i Vojkan Milošević, direktor Centra za antiterorizma i Olga Ravasi, gopolitički strateg.

25.05.2024

20:02

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija