• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

12.07.2022

14:50

IZ TAJNIH TUNELA JEDNA DRŽAVA ŠALJE RUSIJI! Amerika ih danonoćno drži pod lupom, a oni spremaju važnu pošiljku za Moskvu! Rusi su tanki" s ovim naoružanjem, a bez njega...

Reuters

Vesti

IZ TAJNIH TUNELA JEDNA DRŽAVA ŠALJE RUSIJI! Amerika ih danonoćno drži pod lupom, a oni spremaju važnu pošiljku za Moskvu! Rusi su tanki" s ovim naoružanjem, a bez njega...

Podeli vest

SAD veruju da se Iran sprema da Rusiji obezbedi i do nekoliko stotina bespilotnih letelica, uključujući i one koji mogu da nose oružje, rekao je novinarima američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven


On je tokom popodnevnog brifinga u Beloj kući poručio da je uveren da će uz podršku Zapada ukrajinska prestonica Kijev ostati pod kontrolom ukrajinskih vlasti, piše Politiko.

- Prema dostupnim obaveštajnim informacijama, iranska vlada planira po ubrzanom postupku da pošalje Rusiji nekoliko stotina bespilotnih letelica. Nije nam poznato da li je je Iran ranije slao dronove u Rusiju - rekao je Saliven.

Bajdenov savetnik rekao je da obaveštajne informacije sugerišu da je teško bombardovanje Ukrajine, koje su ruskim snagama omogućilo napredovanje na istoku zemlje, donelo i velike vojne gubitke Rusiji.

Dodao je da već ovog meseca Iran planira da sprovede obuku ruskih snaga da koriste dronove.

- Nastavićemo da činimo sve što je u našem domenu kako bi ukrajinska odbrana bila što efikasnija i kako bi Ukrajina pokazala Rusiji da neće uspeti da je izbriše sa lica zemlje - rekao je Saliven.

Istakao je da bi ruski vojnici mogli brzo da se obuče za korišćenje tehnologije. Ipak, Majkl Kofman, direktor istraživačkog odeljenja pri Ruskom programu u Centru za pomorsku analizu, smatra da je teško odrediti precizno vremensko razdoblje za to.

- Ruske snage gube veliki broj izviđačkih letelica. Njihov kapacitet za proizvodnju naoružanih dronova još je u začecima. Možda će biti zainteresovani za iranske borbene dronove. U tom području Iran ima bolje kapacitete - rekao je Kofman.

Američki analitičari smatraju da su dronovi odigrali ključnu ulogu u ratu u Ukrajini, a poseban uspeh imale su ukrajinske snage koje su koristile borbene bespilotne letelice Bajraktar turske proizvodnje. SAD i ostali saveznici takođe su slali Kijevu više vrsta manjih dronova.

Foto: Reuters

Dronovi parkirani u tajnoj bazi u Iranu

Podsetimo, iranski državni mediji krajem maja objavili su snimak podzemnih vojnih baza dronova u zemlji, sa fotografijama koje prikazuju redove borbenih bespilotnih letelica parkiranih unutar objekta.

Navodi se da su fotografije napravljene u tunelima planinskom lancu Zagros, koji se proteže od obale Iranskog zaliva pa sve do granice sa Irakom i Turskom na severozapadu.

Nisu otkriveni nikakvi dalji detalji u vezi sa lokacijom baze, a dopisnik je objasnio da mu je trebalo 45 minuta da stigne do baze helikopterom iz grada Kermanšaha u zapadnom Iranu. Sve vreme putovanja, koje je bilo u četvrtak, novinaru su bile vezane oči, a tek po dolasku mu je bilo dozvoljeno da vidi okolinu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Makivic Vladimir PUTIN

pre 1 godinu

Veću glupost nisam cuo?????????

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija