• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.07.2022

19:14

UKRAJINCI ČEKAJU SVOJU ŠANSU, AKO SE OVO DOGODI... Kijev rešen da zada strašan udarac Rusima i SRUŠI KRIMSKI MOST! Moskva uposlila masivne PVO sisteme da ga danonoćno štite!

printscreen

Vesti

UKRAJINCI ČEKAJU SVOJU ŠANSU, AKO SE OVO DOGODI... Kijev rešen da zada strašan udarac Rusima i SRUŠI KRIMSKI MOST! Moskva uposlila masivne PVO sisteme da ga danonoćno štite!

Podeli vest

Aleksej Danilov, sekretar Saveta za nacionalnu odbranu i bezbednost Ukrajine, rekao je da su "ruski okupatori" počeli veoma pažljivo da čuvaju Krimski most, ali da oni neće propustiti šansu da ga sruše čim se ukaže prilika

- Sada su napeti zbog Krimskog mosta. On se veoma pažljivo čuva. Tu se obuka odvija skoro svakodnevno. Broj sistema PVO koji su angažovani da zaštite ovu strukturu je sulud. To nam govori da oružje koje naše trupe već imaju shvataju prilično ozbiljno.  Verovali su da nemamo vojsku, da nemamo volje i da se nećemo truditi da odbranimo svoju zemlju. To je bila percepcija sa kojom su došli ovamo 24. februara - izjavio je Danilov gostujući na Radio NV.

Danilov je istakao da su Rusi pojačali protivraketnu i protivvazdušnu odbranu i bezbednost oko Krimskog mosta kako bi odbili mogući napad Oružanih snaga Ukrajine.

Američki HIMARS-i prave ogroman logistički problem Rusima?

Amerika je dopremila Ukrajini obećanih osam savremenih artiljerijskih raketnih sistema HIMARS koji omogućavaju ukrajinskoj vojsci napad na ruske pozicije duboko iza ruske linije.

Bi-Bi-Si na ruskom jeziku su prenele da su ukrajinske trupe, koristeći HIMARS i još četiri raketna bacača koje su dobili iz Velike Britanije, u junu uništile 14 skladišta municije i zaliha. 

Ovi napredni raketni sistemi se odlikuju po ogromnom dometu i neverovatnom preciznošću, što ukrajinske snage sada mogu i da demonstriraju. Domet HIMARS-a je 300 kilometara, ali je Vašington nakon upozorenja Rusije dostavio Ukrajini raketne sisteme sa ograničenim dometom, tj. do 80 kilometara.

Foto: wikipedia.org

HIMARS

Postoje glasine da je Vašington izigrao Moskvu, i da HIMARS-i koji su već u rukama Ukrajinaca imaju maksimalni domet od 300 kilometara, ali ne i dozvolu odnosno projektile za tu udaljenost. 

Aleksandra Ustinova, članica ukrajinskog parlamenta, istakla je da se ruske trupe prostiru u dubini od 200 kilometara na njihovoj teritoriji i zahtevala od Zapada da počnu da ih snadbevaju raketama većeg dometa.

- Da bi smo ih gađali, potrebne su nam rakete dugog dometa koje ćemo koristiti na našoj teritoriji, ovako se sukob sveo na "ping pong" artiljerijsku igru - tvrdi Ustinova.

Ukoliko Ukrajina zaista dođe u posed raketa kojim bi mogli da gađaju Krimski most, oni tu šansu neće propustiti.

Amerika će ipak Ukrajini dostaviti rakete velikog dometa?

Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov je u intervjuu britanskom listu „Fajnenšnal tajms“ izneo tvrdnje da će njegova zemlja dobiti od SAD veći broj višecevnih bacača raketa „Himars“, između ostalog i rakete koje imaju radijus 300 kilometara.

- Reznikov je rekao da je uveren da će Ukrajini biti isporučeno više sistema sa velikim dometom, između ostalog i američke višecevne bacače raketa ‘Himars’. SAD nisu želele da šalju ‘Himars’koji ima domet 80 kilometara i municiju koja ima GPS navođenje, strahujući da bi takav potez mogao da dovede do eskalacije rata. Reznikov je izjavio da je uveren da će partneri poslati više, uključujući i verziju sa dometom od 300 kilometara - navodi se u tekstu britanskog lista.

Ranije je američki predsednik Džozef Bajden saopštio je da će Ukrajini biti upućen novi paket vojne pomoći koji će obuhvatiti i višecevne bacače raketa „Himars“. Kako je navedeno, Kijevu će biti isporučena četiri ova sistema. U Vašingtonu su istakli da su ih ukrajinske vlasti uverile da neće koristiti to oružje za napade na objekte na teritoriji Rusije.

Zašto je Krimski most važan?

Među mnogim strateškim i simboličnim lokacijama u sukobu između Rusije i Ukrajine postoji jedna posebno osetljiva koju Rusi naporno pokušavaju da zaštite od potencijalnog kontranapada. To je Kerčki most, poznat i kao "Krimski most" preko Kerčkog moreuza koji spaja grad Kerč i Krimsko poluostrvo sa kontinentalnim delom zemlje. Deo mosta prolazi preko ostrva Tuzle i Tuzlanske kose. To je železnička veza koju su nacisti uništili 1944-45, a Putin je trijumfalno obnovio 2018. kao automobilski prelaz, a sledeće godine ponovo udvostručen sa železničkom deonicom.

Vode oko mosta su pod prismotrom Rusa od početka vojne operacije u Ukrajini, a poslednjih dana uzbuna je dostigla najviše nivoe. Mnogi ratni brodovi i sistemi radio-kontrole su stacionirani oko mosta da bi se branili od bilo koje pretnje.

Foto: Reuters

Krimski most

Tehničke karakteristike strukture su se pojavile u štampi od 2017. godine, tokom izgradnje, a sada Kijev objavljuje sve detalje kako bi motivisao ukrajinske snage stavljajući im do znanja da je rušenje Krimskog mosta i dalje jedan od ciljeva.

Ovaj most služi i kao glavna linija snadbevanja, a samo jedan pogled na mapu je dovoljan da se primeti da upravo odatle Ruske snage najviše i napreduju.

Aleksej Danilov nedavno je priznao da trenutno Ukrajina nije u poziciji da izvede napad na Krimski most.

- Čim se ukaže i najmanja šansa da srušimo most, nećemo dozvoliti da nam promakne - tvrdi Danilov.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Djordje

pre 1 godinu

U tom slucaju ukrajina bi bila zbrisana s zemljom?! Pusti snovi ukrajinaca! Zato ne premosite nam bas sve gluposti koje ukrajinci izjavljuju!

Mile

pre 1 godinu

KOJA BUDALETINA JE OVAJ ALEKSEJ,RUSI IM RAZORAŠE CELU ZEMLJU,NJEMU JE BITAN MOST! PA I KAD GA UNIŠTI,ŠTA? RUSIJA IMA VIŠE KOPNENU VEZU,ON JE NA NEKI NAČIN I VIŠAK! A AKO GA SRUŠE,VIDEĆE ŠTA JE RUSKI GNEV!

Mapko

pre 1 godinu

Danilov, kao tipican nacisticki psihopata je spreman da u ime svoje odvratne rasisticke monstruozne ideologije, uvuce Ukrajinu u prah i pepeo. Ukrajini ocigledno nisu svesni, kada bi se to desilo, onda bi to samo znacilo unistenje cele ukrajinske civilne i ekonomske infrastrukture, sto defakto bi oznacilo kraj postenjene ukrajinske drzave. Ali samo nacisti mogu se tako ponasati kao nekada u Nemackoj. Sve ruske teritorije koji su Ukrajinci dobili na poklon od bolsevika i staljinista posle 1945, polako se vracaju kuci, a to je u Ruskoj drzavi.

Miro

pre 1 godinu

Himars odnosno rakete koje koristi ne mogu srušiti most. One sa većim dometom pogotovu jer su one sa slabijim punjenjem u odnosu na one kraćeg dometa. Mada to ne mogu ni jedne ni druge iz ovog oruđa.

Baća

pre 1 godinu

Ne bih voleo rusku reakciju ako Ukrajina napadne Krimski most,i ali mi se čini da će u tom slučaju Kijev biti sravnjen sa zemljom. Pa ko voli, neka izvoli. Rat ima svoju logiku. Nažalost.

Penzioner

pre 1 godinu

Ukraincima je krivo što Kiev postoji i još nije pretvoren u livadu!

Vejo

pre 1 godinu

Pišete gluposti.Jedna raketa da poleti prema mostu,Kijev će biti zbrisan.Pa ako im se isplati neka pokušaju.

master

pre 1 godinu

Kaze lala, "to bi vam bilo zadnje *ranje pored save"

Milojko moj

pre 1 godinu

A taman sam mislio da rusi nece upotrebiti sarmata

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija