• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

14.07.2022

19:07

NOVA ŽRTVA RUSIJE I PUTINA, PADA ITALIJANSKA VLADA! Rim se sve više zadužuje, sankcije Moskvi stigle na naplatu pre nego je iko očekivao!

Pixabay

Vesti

NOVA ŽRTVA RUSIJE I PUTINA, PADA ITALIJANSKA VLADA! Rim se sve više zadužuje, sankcije Moskvi stigle na naplatu pre nego je iko očekivao!

Podeli vest

Odluka Pet zvezdica da ne podrži Dragija gurnula je Italiju u političku neizvesnost tokom borbe sa velikom sušom i nastojanja da se smanji zavisnost o ruski gas

Italijanski premijer Mario Dragi podneće ostavku nekoliko sati nakon što je populistički koalicioni partner "Pet zvezda" povukao svoju podršku u velikom glasanju o poverenju.

U izjavi je rekao da je pakt poverenja koji je održavao vladu jedinstva nestao.

- Večeras ću predati ostavku predsedniku republike - rekao je on.

Glasanje o poverenju glavno je žarište unutar Dragijeve koalicije dok se stranke koje je čine spremaju za međusobnu borbu na nacionalnim izborima koji bi trebalo da se održe 2023. godine, ističe Rojters.

Dragi, nekadašnji šef Evropske centralne banke, poručio je da ne bi želeo da vodi Vladu Italije bez pokreta Pet zvezdica, koji se pojavila kao najveća partija na prethodnim izborima 2018. ali su od tada pretrpeli veliki pad podrške u javnosti.

Nakon glasanja, izvor iz italijanske vlade je rekao da je Dragi otišao kod predsednika Serđa Matarele na kome je stoji da odluči o rešenjeu krize.

Kako navodi britanska agencija, glasanje o poverenju, sa 172 glasa „za" i „39" protiv, trebalo bi da se upotrebi i za ubrzanje za puštanje paketa pomoći vrednog više milijardi evra koji uključuje odredbu koja omogućava Rimu da izgradi ogromnu spalionicu smeća.

Iz pokreta Pet Zvezdica pritiskali su Dragija da učini više u ublažavanju krize izazvane povećanjem troškova života tako što bi uzeo nove zajmove istovremeno se protiveći projektu spalionice.

Odluka Pet zvezdica da ne podrži Dragija gurnula je Italiju u političku neizvesnost tokom borbe sa velikom sušom i nastojanja da se smanji zavisnost o ruski gas. To bi moglo da ubrza raspisivanje izbora za septembar ili oktobar.

Sve veći troškovi zaduživanja Italije komplikuju napore Evropske centralne banke da drži inflaciju izazvanu rastom cena energenata pod kontrolom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17