• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.07.2022

21:01

NEMCI, PUTIN VAM OVO NEĆE OPROSTITI! Ukrajinu naoružavaju pametnim projektilima SMArt 155m koji SAMI TRAŽE I UNIŠTAVAJU METE?! (VIDEO)

Wikipedia

Vesti

NEMCI, PUTIN VAM OVO NEĆE OPROSTITI! Ukrajinu naoružavaju pametnim projektilima SMArt 155m koji SAMI TRAŽE I UNIŠTAVAJU METE?! (VIDEO)

Podeli vest

Da li Ukrajina koristi pametnu municiju? Poslednjih nekoliko dana spekuliše se da Oružane snage Ukrajine već deluju sa municijom koju isporučuje Nemačka – nosačima SADAM/SMArt. Trenutno nema zvaničnih informacija da se ova vrsta municije koristi na teritoriji Ukrajine, ali postoje zvanično potvrđene informacije da su ukrajinski artiljerci obučeni u Nemačkoj za rad sa njima

Sudeći po intervjuu koji je dao nemački pukovnik u kojem je objašnjavao kako su Ukrajinci obučavani za rad sa artiljerijskim sistemom "PzH 2000", jasno je da su kursevi obuke za rad sa raketama SADAM/SMArt vođeni na ovom sistemu.

Logično je da bi se obuka ukrajinskih artiljeraca za rad sa ovim projektilima vodila samo ako je nemačka vlada nameravala da isporuči (ili je već isporučila) pametnu municiju.

Karakteristike SADAM/SMArt municije

Ovo su artiljerijske granate (ili rakete) od 155 mm koje same traže i uništavaju cilj. SMArt koristi dve podrakete i sistem za navođenje sa više senzora. Pored Nemačke, ova municija je u upotrebi u još nekoliko zemalja, kao što su Švajcarska, Grčka i Australija.

SMArt se koristi protiv bilo koje kopnene teško oklopne ili artiljerijske opreme, uklj. uništavanje vučenih ili samohodnih haubica, oklopnih transportera i drugih teških oklopnih vozila za pešadiju, uključujući tenkove.

Foto: Wikipedia

SADAM/SMArt

Kako funkcioniše SADAM/SMArt

Samonavođeni projektil se ispaljuje sa tajmerskim upaljačem koji sadrži dva podprojektila. Kada projektil stigne do ciljanog područja, raketa-nosač se raspada, a podprojektili se izbacuju i slobodno padaju sa padobranima. Na određenoj visini aktiviraju se sistemi za praćenje, a to su infracrveni i radio senzori.

Nakon detekcije mete, senzori određuju i snimaju njene podatke, a zatim ispaljuju eksplozivni projektil koji se kreće hipersoničnom brzinom prema njemu. Ako projektil ne uspe da pogodi bilo koju metu, on se samouništava.

Foto: Wikipedia

Mogu li Ukrajinci da koriste ovu municiju?

Odgovor je - da, jer poseduju sisteme kojima mogu da ih korise, međutim za sada nema zvaničnih podataka da se koristi ovaj projektil, što ne isključuje mogućnost njegove upotrebe.

SADAM/SMArt se može ispaljivati iz dva već isporučena sistema naoružanja sa Zapada, a to su samohodne haubice "PzH 2000" i "M109A3GA1".

Međutim, domet je drugačiji pri upotrebi različitih oruđa, pa bi pri ispaljivanju projektila iz "PzH 2000" domet bio do 28 km, dok je pri gađanju istog projektila iz "M109A3GA1" domet manji za pet kilometara, odnosno do 23 km.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera pravda

pre 1 godinu

Sve to rusi kupuju od korupirane ukrainkse vojske i na jesen ima da stapka sve koji naoružavaju usranu Ukrajnu

Dragi

pre 1 godinu

Za koga vi navijate? Za Putina ili za Vučića? Putin napada Ukrajinu, dakle Rusija je agresor...a Vučić danas na aerodromu Nikola Tesla kaže: Ukrajina ima pravo da se brani i on (Vučić) želi sve najbolje i Ukrajini i ukrajinskom narodu...

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija