• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

17.07.2022

07:41

ŠTA DOSAD ZNAMO O SRUŠENOM "ANTONOVU" UKRAJINSKOG VLASNIKA!? Sarađuje sa UN i NATO, avion pre pada leteo za Beograd, Sarajevo... PUN 12 TONA OPASNOG TOVARA?

printscreen

Vesti

ŠTA DOSAD ZNAMO O SRUŠENOM "ANTONOVU" UKRAJINSKOG VLASNIKA!? Sarađuje sa UN i NATO, avion pre pada leteo za Beograd, Sarajevo... PUN 12 TONA OPASNOG TOVARA?

Podeli vest

Avion “antonov 12” koji je, prema nezvaničnim saznanjima, leteo iz Srbije ka Jordanu, srušio se u subotu uveče oko 23 sata u blizini aerodroma kod grada Kavala u Grčkoj dok je nosio 12 tona "opasnog tereta", preneli su grčki mediji

Ko je bio u avionu i šta su prevozili?

Prema nezvaničnim informacijama, u avionu se u trenutku nesreće nalazilo osam osoba, za koje se veruje da su poginule.

Grčki mediji su objavili nepotvrđene vesti da je letelica nosila "opasan tovar", a špekulisalo se da se radi o municiji i eksplozivima za potrebe rata u Ukrajini. Ništa od ovoga sinoć nije moglo biti zvanično potvrđeno.

Šta dosad znamo o padu aviona?

Lokalni mediji su preneli da su na mestu nesreće odjekivale eksplozije, da vatrogasci nisu mogli da priđu buktinji i da se čekao dolazak vojnih pirotehničara.

Meštani su upozoreni da se nipošto ne približavaju mestu nesreće, da ostanu u svojim domovima i zatvore prozore, a da na otvorenom nose zaštitne maske, zbog nepoznate prirode dima koji se širio sa mesta pada.

 

 

200 nesreća tokom 60 godina: Reč je o modelu "antonov an-12bk" sa četiri turboelisna motora. Dizajniran je u Sovjetskom Savezu kao vojna verzija modela "antonov an-10". Koristi se širom sveta kao teretna letelica. U upotrebi je duže od 60 godina i za to vreme je zabeleženo oko 200 nesreća i incidenata u kojima je učestvovao.

Dugačak je 33 metra, visok 10, sa rasponom krila od 38,5 metara.

Ukrajinski vlasnik, sarađuje sa UN i NATO

"Antonov an-12" koji se sinoć srušio u blizini Kavale imao je oznaku UR-CIC. Kao vlasnik i operater se navodi ukrajinska kompanija "Meridian Air Cargo".

Iz podataka dostupnih na internetu proizilazi da je "Meridian" osnovan 2003. godine i da ima pozivni znak "MEM". Poslovna aktivnost kompanije je, kako piše na njihovom zvaničnom sajtu, usmerena na prevoz tereta na domaćim i međunarodnim rutama.

Kompanija trenutno leti samo sa avionima "antonov an-12" i blisko sarađuje sa Ujedinjenim nacijama i NATO paktom na hitnom prenosu vojnih sredstava, piše na njihovom sajtu.

Leteo u Beograd, Niš i Sarajevo: Prema podacima dostupnim na internetu, ovaj avion je u minulim danima obavio nekoliko letova između destinacija na Zapadnom Balkanu.

 

 

U četvrtak je leteo od Pariza do Sarajeva, a u petak od Sarajeva do Beograda i zatim od Beograda do Ankare. U subotu je iz Ankare otišao put Niša, odakle je u kasnim večernjim satima poleteo na koban let ka Amanu, u Jordanu.

Iz Niša je poleteo u 20.36 sati.

Leteo je preko Egejskog mora, severoistočno od Halkidikija, a južno od Tasosa, kad se nešto dogodilo. Pilot je najpre napravio nagli zaokret prema grčkom kopnu, a kasnije još jedan ka aerodromu kod lučkog grada Kavala.

Na kraju se srušio nešto pre 23 sata između sela Antifilipoji i Palehori Kavala, 36 kilometara od aerodroma u Kavali.

Zašto je pao?

Prema pisanju grčkog portala "Prototema", "Antonov" je u vazduhu izgubio četvrti motor i zapalio se.

Pilot je odmah prijavio pomenuti kvar i dobio je dozvolu za prinudno sletanje na aerodromu u Kavali, ali se avionu ubrzo izgubio trag. Poslednji signal iz letelice poslat u 22.48 sati, u trenutku kada je avion bio na visini od oko 106 metara, oko 36 kilometara od aerodroma.

Snimci sa lica mesta pokazuju vatrenu loptu kako se obrušava sa noćnog neba i pretvara se u pečurku dima i ognja posle udara o zemlju i ogromne eksplozije.

Prema poslednjim izveštajima sa mesta nesreće, olupina aviona je rasuta u prečniku od 800 metara.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marija

pre 1 godinu

Šta traže avioni sa ovakvim teretom u Srbiji i ko je to dozvolio? Ljudu su na ovo upozoravali i bili su haopšeni jer navodno uznemiravaju javnost. Kada ćemo kao država da se osvestimo i da počnemo normalno da se ponašamo? Čije interese ovde podržavamo? Vučić je obećao da ćemo gledati svoja posla, a opet i opet i opet radimi protiv sebe i za interese Zapada.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija