• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

18.07.2022

07:00

DŽABA JE DOLAZIO! BAJDEN POPIO ŠAMARČINU U DŽEDI, SAUDI ARABIJA NEĆE NA PUTINA! Princ Bin Salman jasan, Amerika da prestane sa držanjem lekcija!

Reuters

Vesti

DŽABA JE DOLAZIO! BAJDEN POPIO ŠAMARČINU U DŽEDI, SAUDI ARABIJA NEĆE NA PUTINA! Princ Bin Salman jasan, Amerika da prestane sa držanjem lekcija!

Podeli vest

Američki predsednik Džo Bajden suočio se u subotu sa hladnim dočekom u Saudijskoj Arabiji, u koju je otišao nakon što je tamošnje rukovodstvo nazvao diktatorima i ubicama

Bajden je imao nameru da svojom posetom pridobije princa prestolonaslednika Muhameda bin Salmana na svoju stranu i da ga moli da poveća proizvodnju nafte kako bi cena tog energenta pala na tržištu, ali, prema ocenama izvora bliskih Rijadu, ništa od toga nije uspeo. Saudijski princ mu je čak poručio da Amerika nema prava nikome da drži lekcije.

Nametanje vrednosti

Kako lokalna štampa piše, Muhamed bin Salman je Bajdena pristojno dočekao u Džedi, iako na početku rata u Ukrajini, kad ga je američki predsednik zvao telefonom, nije hteo da mu se javi. Visoki saudijski zvaničnik ispričao je mreži Al Arabija da je sastanak dva lidera trajao tri sata iza zatvorenih vrata, pre nego što je počeo samit Saveta saradnje zalivskih zemalja, kojem su i jedan i drugi prisustvovali.

- Princ Muhamed je rekao Bajdenu da su pokušaji nasilnog nametanja vrednosti jedne države nekoj drugoj državi kontraproduktivni, što su pokazali američki neuspesi u Iraku i Avganistanu. Naglasio je da, ako pođemo od pretpostavke da će SAD sarađivati samo sa zemljama koje 100 odsto dele njihove vrednosti i principe, onda Americi neće ostati niko za saradnju osim NATO zemalja - ispričao je taj saudijski izvor, naglašavajući da je Saudijska Arabija nedavno izrazila želju da se priključi grupi BRIKS, koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.

Prema njegovim rečima, princ Muhamed je rekao Bajdenu da Saudijska Arabija i SAD moraju da koegzistiraju, uprkos razlikama i da vrednosti obe zemlje moraju biti poštovane.

- Muhamed bin Salman takođe je pomenuo američke "greške" napravljene u zatvoru Abu Graib u Iraku, gde su zatvorenici najstrašnije mučeni, kao i druge incidente, poput nedavnog ubistva američko-palestinske novinarke Al Džazire Širin Abu Akleh na Zapadnoj obali - otkrio je taj izvor.

Foto: Reuters

Bajden je uzalud dolazio, Saudi Arabija neće sa SAD protiv Rusije

Tokom razgovora dva lidera bilo je reči i o ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija, za koje je Bajden okrivio lično Muhameda bin Salmana.

- Princ Muhamed je rekao da je važno da se sve zemlje bave sopstvenim greškama i da primene sve neophodne procedure kako bi sprečile slične incidente u budućnosti - rekao je saudijski zvaničnik.

Umrla i poslednja nada

Kad je reč o nafti, princ Muhamed je obećao da će povećati proizvodnju sa sadašnjih više od 12 miliona barela dnevno na 13 miliona.

- Saudijska Arabija može da proizvodi 13 miliona barela nafte dnevno, ali nema dodatne kapacitete za veću proizvodnju. Princ je, takođe, rekao da bi globalna zajednica trebalo da udruži snage kako bi podržala svetsku ekonomiju, ali istakao je da nerealna politika u pogledu energetskih izvora samo pogoršava situaciju - rekao je saudijski izvor.

Bajdenu je, inače, Saudijska Arabija bila poslednja nada u pokušaju da spusti cene goriva u svojoj zemlji, koje su drastično skočile usled sankcija Rusiji.

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

SAUDIJSKI PRINC JEDNOM REČENICOM ŽESTOKO UZVRATIO BAJDENU! Ovakav odgovor šef SAD nije očekivao, ipak je gost Rijada... Zvaničnik otkrio detalje!
Planeta

SAUDIJSKI PRINC JEDNOM REČENICOM ŽESTOKO UZVRATIO BAJDENU! Ovakav odgovor šef SAD nije očekivao, ipak je gost Rijada... Zvaničnik otkrio detalje!

Sudijski prestolonaslednik princ Mohamed bin Salman rekao je predsedniku SAD Džozefu Bajdenu da se Saudijska Arabija angažovala kako bi se sprečilo ponavljanje grešaka kao što je likvidacija novinara Džamala Kašogija, ali je i podsetio da su i SAD pravile greške, na primer, u Iraku, potvrdio je jedan saudijski zvaničnik

16.07.2022

14:45

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija