• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/gardijan

19.07.2022

10:04

EVROPO, CRNO TI SE PIŠE, A VREME JE NA PUTINOVOJ STRANI! Troškovi rata u Ukrajini testiraju odlučnost evropskih lidera, da li će EU izdržati?!

AP/Reuters/Fotoilustracija

Vesti

EVROPO, CRNO TI SE PIŠE, A VREME JE NA PUTINOVOJ STRANI! Troškovi rata u Ukrajini testiraju odlučnost evropskih lidera, da li će EU izdržati?!

Podeli vest

Očajnički pokušaji Italije da spreče pad vlade Marija Dragija tek je poslednji u nizu političkih izazova koje je Vladimir Putin stavio pred Zapad. Dragijev šef diplomatije, Luiđi di Majo, sugerisao je da će, ako Dragi ne preživi glasanje o poverenju u parlamentu u sredu, Putin biti taj koji će zapravo slaviti

"Brod bez kormila otpluta", je metafora koja bi na Putinovo zadovoljstva mogla da se primeni na veći deo evropskih vlada koje su pod pritiskom zbog cene rata u Ukrajini, piše jedan od urednika Gardijana Patrik Vintur.

Narativ o rastućem buntu naroda protiv zapadnih sankcija Rusiji svakako se dobro uklapa u centralni Putinov narativ u kojem su vreme i ekonomija na njegovoj strani, i gde sankcije više štete evropskim potrošačima nego Rusima.

Ruski predsednik smatra da je rast cena goriva najsmrtonosniji mogući makroekonomski šok za političare jer podstiče inflaciju dok istovremeno usporava ekonomski rast, navodi Vintur.

Još je preuranjeno zauzeti definitivan stav o razmerama potencijalne izborne reakcije u Evropi, a Žozep Borelj, portparol EU za spoljne poslove, tvrdi da se skok cena pripisuje EU sankcijama bez ikakvih dokaza. "Zar nemaju oči? Zar ne gledaju u grafikone? Zar ne uzimaju u obzir brojke ili činjenice?", besno je pitao on kritičare EU sankcija

Foto: AP PHOTO

Josep Borelj

 

Tumbanja u Evropi

U Francuskoj je Emanuel Makron oslabljen gubitkom parlamentarne većine u korist stranaka koje su ranijih godina favorizirale Putina. U Španiji su, pak, socijalisti, izgubili svoju bazu u Andaluziji i to pre izbora sledeće godine. Istovremeno, Narodna stranka desnog centra postigla je novi rekord od 36,3 % glasova u poslednjoj anketi, što je ujedno njen najbolji rezultat od aprila 2017. Ako se slično ponovi na izborima, to bi bio najbolji rezultat za tu stranku od 2011. godine.

U Estoniji, Kaja Kalas, izrazito antiruski nastrojena premijerka, jedva je politički preživela prošlu nedelju. Nakon što je prethodna koaliciona vlada pala zbog najviše stope inflacije u celoj evrozoni (19%), Kalas je vešto rekonstruirala novu vladu, ali uz određenu cenu po estonski budžet i svoj kredibilitet. Ako se ekonomija ne popravi do parlamentarnih izbora u martu, mogla bi da se nađe u problemu.

Foto: Tanjug/AP

Kaja Kalas izrazito antiruski nastrojena premijerka Estonije

U Varšavi, stranka Pravo i pravda se već brine da bi mogli da izgube izbore sledeće godine, čak i ako opozicija nastavi po svaku cenu da podržava Ukrajinu, a u Bugarskoj je već pala prozapadna vlada. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upravo je ostao bez najvećeg saveznika Borisa Džonsona. Političar koji je u poslednje vreme najbolje prošao na izborima je mađarski premijer Viktor Orban, Putinov najveći saveznik u Evropi.

Situacija bi, navodi urednik Gardijana, mogla da postane mnogo, mnogo gora. U sredu će osim pitanja opstanka Dragija, EU morati da odluči da li može da se dogovori o mehanizmu solidarnosti ako ove zime ne bude bilo ruskog gasa.

Foto: stock

Putinove namere biće jasne u četvrtak - Gasprom odlučuje da li nastavlja snabdevanje Evropu gasom

 

Putinove namere biće jasne u četvrtak kada će Gasprom odlučiti da li će nastaviti da snabdeva Evropu gasom posle planiranog godišnjeg održavanja Severnog toka 1. Znaci baš nisu obećavajući. Gasprom je već u pismu kupcima poručio da ne može da im garantuje snabdevanje gasom i aktivirao je klauzulu o "višoj sili" (force majeure) kako bi se zaštitio od plaćanja odštete za smanjene isporuke pojedinim klijentima u Evropi.

Mobilizacija protiv Putina

Nemački političari ne skrivaju od birača moguće razmere katastrofe, što je svakako i deo njihovog plana da građanima objasne da je Putin krivac, piše Vintur. Nemački ministar ekonomije Robert Habek opisao je Putinovu taktiku kao "napad" na Nemačku koji može da izazove "katastrofu".

Klaus Miler, čelni čovek nemačkog energetskog regulatora, izjavio je da bi cene gasa za potrošače mogle da se utrostruče do 2023. Rekao je i da je "apsolutno realno" da će kupci koji trenutno plaćaju 1.500 evra godišnje za gas morati da plaćaju 4.500 ili više u budućnosti. "Ako dogori do noktiju, verovatno ćemo ući u najveću ekonomsku krizu koju je Nemačka doživela od kraja Drugog svetskog rata", rekao je BBC-u Tomas Matusek, bivši nemački ambasador u Londonu.

Zima dolazi, uprkos trenutnom vrelom talasu u Evropi, a glavno pitanje će biti koliko će rezervi gasa Evropa imati spremno za nju. Putin će postići svoj cilj ako tokom zime bude uspeo da zadrži Nemačku zavisnu od trećine ruskog gasa, smatra novinar Gardijana.

Foto: Pixabay

Glasvno pitanje koliko će rezervi gasa Evropa imati za zimu?

Za razliku od prošlog rutinskog održavanja Severnog toka 1, Gasprom ovaj put nije povećao protok gasa kroz ukrajinske gasovode, pa je izvoz ruskog gasa u Evropu trenutno oko četvrtine uobičajenog. To bi moglo da dovede i do "borbe titana" između Nemačke i Rusije, upozorava Vintur.

Sa druge strane, neke zemlje EU su bolje zaštićene. Italija je, na primer, napunila daleko više od 65% svojih kapaciteta za skladištenje gasa i na putu je da postigne svoj cilj da u oktobru ima 90% zaliha, rekli su iz vlade.

Ni Putin ne želi da rizikuje

Rusija je potpuno obustavila iskoruke gasa Poljskoj, Bugarskoj, Finskoj i Holandiji, a ograničila je snabdevanje još osam zemalja. Iz planske kompanije Enagas poručuju da Španci ne treba da brinu jer mogu da dobiju gas iz drugih izbora.

Foto: Fotoilustracija

Putin neće da rizikuje

Tu leži rizik za Rusiju. Moskva može da bankrotira u pokušaju da uništi odlučnost EU po pitanju Ukrajine tako što će isključiti što je više evropskih zemalja moguće. Putin će imati samo jedan pokušaj da izazove veliku krizu u EU. Ako u tome ne uspe, a evropske rezerve budu dovoljno velike da izdrže do sledećeg leta, Zapad će biti vrlo blizu oslobađanja od zavisnosti od ruskog gasa. Putin bi time možda i zauvek uništio glavni ruski izvor prihoda i ostao bez najvećeg tržišta gasa, piše Gardijan.

Fiona Hil, bivša zvaničnica Bele kuće i ekspert za rusku administraciju smatra da u tome postoje izborni rizici za Moskvu, posebno 2024. godine kada Putin želi da produži svoj mandat. Ona kaže da Putin "želi da okonča ovaj sukob. On želi da izgleda legitimno. On želi da mi budemo ti koji osećaju da nemamo vremena - kada i njemu takođe otkucava sat."

 



 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade R

pre 1 godinu

Baš Putina zabole za njih! Oni svi su totalno nebitne njuške, anonimusi!

realnost

pre 1 godinu

Kada tom SMRDLJIVOM OLOŠU sa zapada narod bude grejao supu na sveću, bežaće ti vlastodršci SMRDLJIVOG OLOŠA zvani zapad sa gaćama pod miškom i tražiti azil u Africi

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija