• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

19.07.2022

11:25

Makedonija i Albanija počinju pretpristupne pregovore sa EU, oglasila se Lajenova!

AP/Tanjug

Vesti

Makedonija i Albanija počinju pretpristupne pregovore sa EU, oglasila se Lajenova!

Podeli vest

Severna Makedonija i Albanija započinju pretpristupne pregovore sa EU međuvladinom konferencijom, koja se danas održava u Briselu

Makedonski premijer Dimitar Kovačevski najavio je da će na makedonskom jeziku pročitati uvodnu reč, kada njegova država zvanično otvori pregovore o članstvu sa EU, navodi makedonska televizija Sitel.

Kako se precizira, odmah nakon toga počinje skrining koji će trajati godinu i po, a po završetku tog procesa planirana je naredna međuvladina konferencija kojom će biti završena faza otvaranja pregovora o članstvu, dok je njeno održavanje uslovljeno izmenama u makedonskom Ustavu.

Albanski premijer Edi Rama, uoči početka Prve međuvladine konferencije Albanija-EU, zahvalio se danas albanskom narodu na strpljenju na dugom putu pokretanja evropskih integracija i onima koji su, kako je rekao, pomogli zemlji na putu ka Uniji.


Tokom obraćanja na zajedničkoj konferenciji u Briselu, on je izrazio zahvalnost svim zemljama koje su podržale evropski put Albanije, a posebno je istakao značaj bivše nemačke kancelarke Angele Mekel kojoj je uputio i čestitke pošto danas proslavlja rođendan, prenosi Albanijan dejli njuz.

„Želim da se zahvalim pre svega predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, koja je znala da se bori za nas i za sve države članice. Želim da se zahvalim još jednoj nemačkoj dami bez koje nas ne bi bilo, Angeli Merkel, kojoj čestitam rođendan", naglasio je Rama.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da današnje otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom Skopljem predstavlja istorijski dan i uspeh za narode te dve zemlje. Lajen je pred početak međuvladinih konferencija sa Severnom Makedonijom i Albanijom u Briselu, poručila da će Evropska komisija nastaviti da radi sa obe zemlje i pomogne ima na putu ka članstvu u EU.

Foto: AP/Tanjug

Ursula Fon der Lajen


"Pokazali ste posvećenost našim vrednostima, demonstrirali otrpornost i zadržali veru u pristupni proces. Ojačali ste vladavinu prava, borili se protiv korupcije, imate slobodne medije, imate dinamično civilno društvo, uradili ste bezbrojne reforme i modernizovali ekonomije. Sve to ste uradili ne samo zato što su ove reforme bile neophodne na vašem putu ka EU, već, prvenstveno, zato što su dobre za vaše države i već isporučuju bolji kvalitet života za vaše narode", izjavila je Lajen.

Predsednica EK je najavila da će odmah nakon današnjih međuvladinih konferencija sa Severnom Makedonijom i Albanijom, početi proces tzv skrininga, koji će omoguciti Skoplju i Tirani da se upozanju sa pravima i obavezama članstva u EU.

Ona je navela da će se u narednom periodu Albanija priključiti EU Mehanizmu civiline zaštite, a Skoplje potpisati sporazum sa Evropskom agencijom Frontek, uz obećanje da će ugovor biti preveden ”na makedonski jezik” koji je stavilia u istu ravan sa prestala 24 evropska jezika.

"Napredak u pregovorima značiće i napredak u dobrobiti kroz više investicija, bolju trgovinu, bolju saradnju u ključnim oblastima, maksimalizovanje korišćenja EU fondova. To je ono na šta su vaši građani čekali, za šta su radili i što zaslužuju", zaključila je Lajen.

Foto: AP/Tanjug


Ona se lično zahvalila premijerima Severene Makeodnije i Albanije, Dimitru Kovačevskom i Ediju Rami, na pokazanom "vođstvu, viziji i starteškom strpljenju", kao i na tome što su u svetlu rata u Ukrajini pokazali svoju privrženost vrednostima EU kao pravi prijatelji i partneri.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

VUČIĆ, RAMA I KOVAČEVSKI ZAJEDNO IDU U BRISEL! Lideri Otvorenog Balkana doneli odluku, razgovori na samitu EU-Zapadni Balkan neće biti laki!
Politika

VUČIĆ, RAMA I KOVAČEVSKI ZAJEDNO IDU U BRISEL! Lideri Otvorenog Balkana doneli odluku, razgovori na samitu EU-Zapadni Balkan neće biti laki!

U današnjem razgovoru predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, predsednika Vlade Republike Albanije Edija Rame i predsednika Vlade Republike Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog, razmotrene su okolnosti vezane za učešće na predstojećem samitu EU-Zapadni Balkan, koji će se održati u Briselu 23. juna 2022. godine

22.06.2022

12:17

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija