• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

20.07.2022

07:00

KINA NIKAD BRUTALNIJA, AMERI AKO TO URADITE BIĆE RATA! Smesta raskinite ugovor od 108 miliona dolara o prodaji oružja Tajvanu!

Vesti

KINA NIKAD BRUTALNIJA, AMERI AKO TO URADITE BIĆE RATA! Smesta raskinite ugovor od 108 miliona dolara o prodaji oružja Tajvanu!

Podeli vest

Vlada kineskog predsednika Si Đinpinga poručila je Americi da smesta raskine ugovor u vrednosti od 108 miliona dolara o prodaji oružja Tajvanu, koji Kina smatra svojom teritorijom

Ministarstva odbrane i spoljnih poslova u Pekingu poručila su da će, u suprotnom, Kina reagovati i vojno ako treba.

Narušavanje mira

Portparol kineskog ministarstva odbrane Tan Kefej rekao je da Peking zahteva da SAD odmah povuku plan za snabdevanje Tajvana oružjem i raskinu sve vojne veze sa tim ostrvom.

- U suprotnom, SAD će biti odgovorne za narušavanje odnosa između Pekinga i Vašingtona, između dveju vojske, kao i mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu. Narodnooslobodilačka armija Kine će preduzeti sve mere da čvrsto odbrani nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet, te će odlučno osujetiti bilo koji oblik stranog mešanja i separatističke napore za nezavisnost Tajvana - kazao je Tan.

To je ponovio i portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin, koji je dodao da Vašingtonovo snabdevanje oružjem "smrtno ugrožava kineski suverenitet i bezbednosne interese", te da ozbiljno škodi kinesko-američkim odnosima i miru i stabilnosti u području Tajvanskog moreuza.

- Kina će nastaviti da preduzima odlučne i jake mere kako bi snažno odbranila svoj suverenitet i bezbednosne interese - rekao je Vang.

Kina bi finansijski mogla da potopi SAD

Kina, koja je više od decenije drugi najveći vlasnik američkog duga, oslobađa se tih deonica poslednjih šest meseci. Od ukupno 1,08 biliona (hiljada milijardi) dolara duga SAD, Peking sada poseduje 980,8 milijardi. To znači da je oko 100 milijardi dolara američkog duga Kina dosad prodala.
Stručnjaci kažu da bi Kina finansijski mogla da potopi Ameriku ukoliko na prodaju da sav preostali dug SAD odjednom.

Pentagon je, inače, u petak otkrio da je Stejt department dao zeleno svetlo za transakciju u vrednosti od 108 miliona dolara, kojom Tajvan treba da plati oružje. Taj dogovor treba još da odobri Kongres. Amerika bi trebalo da pošalje Tajvanu delove za tenkove i ostala borbena vozila, kao i da pruži tehničku i logističku podršku tajvanskoj vojsci kako bi povećala njenu kompatibilnost sa vojskom SAD i njenih saveznika.

Obaveza SAD?!

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs odbacio je kinesku zabrinutost kao neosnovanu, tvrdeći da SAD imaju "određenu obavezu da snabdeju Tajvan neophodnim sredstvima za samoodbranu".

- Prema Zakonu o odnosima sa Tajvanom, u obavezi smo da pružimo sve što je neophodno tom ostrvu da ima dovoljan kapacitet za samoodbranu. To je nešto što su radile sve administracije. Ništa to ne odudara od "politike jedne Kine" - kazao je Prajs.

Pelosijeva da ne dolazi u Tajpej

Kina je zapretila da će preduzeti "odlučne i snažne" mere ukoliko predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi bude posetila Tajvan sledećeg meseca, kao što je najavljeno.
- Put Pelosijeve bi imao ogroman uticaj na kinesko-američke odnose. Ukoliko Pelosijeva poseti Tajpej, to bi značilo da krši "politiku jedne Kine" i sve postojeće ugovore između Vašingtona i Pekinga. Ukoliko SAD insistiraju da krenu tim putem, Kina će preduzeti odlučne i snažne mere da zaštiti suverenitet i teritorijalni integritet. Sve posledice toga snosiće Amerika - kazao je portparol ministarstva spoljnih poslova Kine Džao Liđijan.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija