• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

20.07.2022

09:09

DANAS TAJNO GLASANJE ZA PREDSEDNIKA U ŠRI LANCI! Visoke mere obezbeđenja primetne oko zgrade parlamenta

AP/Tanjug

Vesti

DANAS TAJNO GLASANJE ZA PREDSEDNIKA U ŠRI LANCI! Visoke mere obezbeđenja primetne oko zgrade parlamenta

Podeli vest

Visoke mere obezbeđenja primetne su oko zgrade parlamenta Šri Lanke, gde danas poslanici tajnim glasanjem biraju novog predsednika zemlje između tri kandidata, prenosi Rojters

Ranil Vikremesinge (73), premijer i vršilac dužnosti predsednika, jedan je od dva glavna kandidata za novog šefa države, nakon što je porasla podrška njegovom protivniku Dulasu Alahaperumu (63), bivšem ministru, portparolu vlade i poslaniku vladajuće stranke, prenosi Rojters. Njega je za predsednika kandidovala otcepljena frakcija vladajuće koalicije, a stranke etničkih manjina u parlamentu takođe su najavile da će podržati Alahaperuma.

Foto: AP/Tanjug

Treći kandidat, Anura Kumara Disanaiaka, lider levičarske partije sa samo tri mesta u 225-članom parlamentu, nema realne šanse za pobedu. Onaj ko dobije najviše glasova, biće na vlasti do 2024, što je ostatak mandata Gotabaje Radžapakse, koji je pobegao iz zemlje i podneo ostavku. Eventualnoj pobedi Vikremesingea protive se mnogi obični stanovnici Šri Lanke, koji ga doživljavaju kao deo vladavine Radžapakse koja je zemlju odvela u ekonomsku katastrofu.

Njegov izbor bi mogao da dovede do novih protesta, zbog ogorčenja na vladajuću elitu koja se smatra odgovornom za veliku ekonomske krizu sa nestašicom goriva, hrane i lekova, reklo je nekoliko demonstranata britanskoj agenciji.

Foto: AP/Tanjug

Visoke mere obezbeđenja


„Ako Ranil dođe na vlast, ne možemo imati stabilnost“, saopštio je Duminda Nagamuva, koji je organizovao proteste u Kolombu nakon što su objavljene kandidature.

Ostali demonstranti su rekli da je vršilac dužnosti predsednika saveznik moćne porodice Radžapaksa, koju oni krive za ekonomsku krizu.

Drugi glavni kandidat, poslanik vladajuće stranke Dulas Alahaperuma, prihvatljiviji je za demonstrante i opoziciju, ali nema nikakvo iskustvo na najvišem nivou u upravljanju državom, koja je skoro bez deviznih rezervi i očajnički joj je potrebna pomoć MMF-a.

Stotine policajaca, paravojnih i vojnih trupa raspoređene oko zgrade parlamenta, a prilazni put ima najmanje tri barikade. Osoblje obezbeđenja u brzim čamcima patrolira jezerom oko zgrade, a vojni džipovi i oklopna vozila stoje parkirani u krugu objekta.

Foto: AP/Tanjug

Vikremesinge, šestostruki premijer, postao je vršilac dužnosti predsednika prošle nedelje, nakon što je tadašnji predsednik Gotabaja Radžapaksa pobegao u Singapur, u trenutku kada je stotine hiljada ljudi izašlo na ulice protiv njegove vlade i zauzelo predsednikovu zvaničnu rezidenciju i kancelariju.

Demonstranti su takođe zapalili Vikremesingeovu privatnu kuću i upali u njegovu kancelariju.

U ovom trenutku nije poznato kakvu podršku tačno u parlamentu imaju 73-godišnji Vikremesinge i 63-godišnji Alahaperuma, a kandidatima je za pobedu potrebno više od jedne trećine važećih glasova kako bi bili izabrani za novog predsednika, navodi Rojters.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija