• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.07.2022

17:00

OBISTINILO SE SVE O ČEMU VUČIĆ GOVORI MESECIMA UNAZAD! EU zbog solidarnosti sa Ukrajinom primorana na radikalne namete, pripremaju građanima ŠOKANTNA OGRANIČENJA!

fotomontaža

Vesti

OBISTINILO SE SVE O ČEMU VUČIĆ GOVORI MESECIMA UNAZAD! EU zbog solidarnosti sa Ukrajinom primorana na radikalne namete, pripremaju građanima ŠOKANTNA OGRANIČENJA!

Podeli vest

Rusija je počela da smanjuje isporuke gasa, a zemlje Evropske unije su zbog "solidarnosti sa Ukrajinom" već primorane da suoče sa racioniranjem, piše Politico

Na poslednjem zakazanom sastanku evropskih komesara pre letnje pauze danas, briselske tehnokrate će pokušati da osvoje najdalekosežniju vlast do sada viđenu do 2022. godine: pravo da nametnu obaveznu racionalizaciju gasa za 27 zemalja članica bloka.

Dok se građani od Portugala do Poljske preznojavaju i "umiru" od rekordne vrućine, od njihovih vlada se traži da potpišu svoje pravo na energetski suverenitet za šest dana.

Mere se ubrzavaju korišćenjem protokola za vanredne situacije, što znači da nijedna zemlja neće moći da stavi veto na plan i Evropski parlament neće imati reč.

Ovakvi vanredni koraci pokazuju koliko su evropske zemlje došle do ivice onoga što je održivo kao posledica njihovih akcija da podrže Ukrajinu protiv ruske Specijalne operacije. S obzirom da inflacija već raste širom regiona, delimično izazvana poremećajem tržišta izazvanim ratom, borba EU sa Rusijom oko gasa će testirati odlučnost bloka do krajnjih granica. Ekonomski udar možda tek počinje.

Dokumenti do kojih je došao Politico objašnjavaju detaljno nacrt za mehanizam uzbunjivanja širom EU koji bi omogućio Briselu da odredi obavezno smanjenje potrošnje gasa od avgusta do maja.

Mere bi mogle "da se pokrenu u bilo kom trenutku" ako se ispostavi da zalihe gasa neće biti dostupne da bi blok preživeo zimu. Zemlje će takođe morati da ažuriraju svoje nacionalne planove za vanredne situacije dobrovoljnim merama za smanjenje upotrebe gasa do kraja septembra, prema predlogu.

Još uvek nema utvrđene brojke za količinu smanjenja potrošnje gasa koja bi mogla biti nametnuta. Ali, prema rečima dvojice diplomata, planira se smanjenje između 5 i 20 odsto, uz očekivanje konačnog dogovora u rasponu od 10 do 15 odsto.

Do 26. jula, kada se očekuje da ministri energetike EU proglase nova pravila, Evropljani bi se mogli probuditi i otkriti da im je zabranjeno da "neselektivno" uključuju  klima-uređaje ili, kako temperature padaju u narednim mjesecima, da sami odlučuju koliko će pojačati grejanje.

Preduzeća koja se smatraju "nebitnim", što dokumenti Komisije sugerišu da bi mogla značiti industriju keramike, stakla i hemijske industrije, ali u nekim opštinama poput Minhena uključuju lokalne pekare, mogla bi biti plaćena da se dobrovoljno ugase, ili da se nađu prvi u redu za ekstremno smanjenje gasa. Sve ovo se predlaže u ime kampanje solidarnosti EU sa Ukrajinom, a građani Evropske unije će posledice morati da osete na svojoj koži.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Fikus

pre 2 godine

EU birokratija je prevazišla sve granice licemerja i korumpiranosti - zaista se normalan čovek mora zapitati da li je moguće da su oni spremni na takvu katastrofu samo da bi ispunili naloge iz Vašingtona i NATO? Koliko pameti je potrebno da se shvati da od cele ove situacije samo Amerika (jednim dobrim delom i Velika Britanija) ima korist a Evropa će biti dovedena na ivicu bankrota. Neverovatno ...

sledeća vest

Vesti

TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)
Live TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)

Urednik i novinar Ljiljana Stojanović napala je ministarku za brigu o porodici Stamenkovski na konferenciji za štampu. Ona je rekla da ministarka ne sme da zamera ženama što rađaju decu u poznijim godinama i pitala je sa koliko godina je ona rodila dete. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Andrijana Arnautović, SRS, Marjan Rističević, SNS i Radoslav Milojičić Kena, narodni poslanik.

06.10.2024

10:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija