• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Webtribune

20.07.2022

20:02

ZELENSKI POD VELIKIM PRITISKOM, SPROVODI ČISTKU! Nemački "Deutschlandfunk": Tako to rade DIKTATORI!

Ukrainian Presidential Press Office via AP

Vesti

ZELENSKI POD VELIKIM PRITISKOM, SPROVODI ČISTKU! Nemački "Deutschlandfunk": Tako to rade DIKTATORI!

Podeli vest

Samo autoritarni lideri sprovode smene bez iznošenja dokaza o krivici zvaničnika, piše Deutschlandfunk, komentarišući smene, generalnog tužioca Ukrajine i šefa državne bezbednosti SBU koje je izveo Vladimir Zelenski

 

Prema navodima publikacije, zemlja koja je kandidat za članstvo u EU to ne bi trebalo da radi.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je prošle nedelje smenio generalnog tužioca Ukrajine Irinu Venediktovu i šefa SBU Ivana Bakanova, podseća Deutschlandfunk.

Kao razlozi otpuštanja navedeni su sledeći faktori: 651 krivični predmet pokrenut u vezi sa izdajom i saradnjom sa ruskom stranom (od čega se u skoro 200 slučajeva direktno pominju imena Venediktova i Bakanova).

Pored toga, Zelenski je napomenuo da više od 60 zaposlenih u Generalnom tužilaštvu Ukrajine i SBU sada sarađuje sa ruskom stranom, što postavlja pitanja direktno šefovima ovih odeljenja.

Međutim, u normalnim okolnostima, predsednik ne može da smeni generalnog tužioca sa funkcije bez odobrenja parlamenta, primećuje list. Zelenski je imao takvo pravo samo u vezi sa uvođenjem vanrednog stanja.

Zelenski je pod velikim pritiskom zbog popularnosti Venediktove, piše Deutschlandfunk. Na ovo, po svemu sudeći, može da računa i Ivan Bakanov, koji je dugogodišnji pristalica Zelenskog.

Međutim, ispostavilo se da nije sposoban da vodi specijalne službe koje su sada toliko važne za Ukrajinu: Bakanov je posebno optužen za to što su ruske trupe uspele da zauzmu strateški važan grad Herson za samo nekoliko dana, takođe zbog toga što most preko Dnjepra nije dignut u vazduh.

Sve ove okolnosti postavljaju pitanja, da samo diktatorski lideri sprovode masovna otpuštanja bez dokaza, primećuje list. Ovakve radnje ne mogu se odvijati u pravnoj državi, koja je i kandidat za pristupanje EU.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija