• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.07.2022

09:00

LETONIJA ODUZIMA PASOŠE ONIMA KOJI PODRŽAVAJU PUTINA! Režim u Rigi potpuno izgubio kompas, ovo nisu radili ni...

Informer DN

Vesti

LETONIJA ODUZIMA PASOŠE ONIMA KOJI PODRŽAVAJU PUTINA! Režim u Rigi potpuno izgubio kompas, ovo nisu radili ni...

Podeli vest

Letonske vlasti razmatraju usvajanje novog zakona koji omogućava oduzimanje državljanstva onima koji podržavaju rusku vojnu operaciju u Ukrajini. Ti ljudi nisu demokrate, kaže predsednik Letonije Egils Levits

Letonija namerava da oduzme državljanstvo onima koji podržavaju ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovu specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini! Predlog tog zakona nalazi se na razmatranju, a podržava ga čak i letonski predsednik Egils Levits, koji kaže da oni koji su za Putina nisu demokrate, te da zbog toga nemaju pravo da imaju letonski pasoš.

Dobar i loš pravac

On je u intervju nacionalnoj televiziji RTVI rekao da se predlog zakona odnosi najviše na ljude, koji imaju dvojno rusko-letonsko državljanstvo.

- Verujem da Rusi, koji žive u Letoniji, treba da zauzmu određeni stav. Većina njih je to i uradila jer se u ovakvoj situaciji ne može biti neutralan. Ako je osoba neutralna, onda ona nije razumela srž situacije - rekao je Levits.

Prema njegovim rečima, mnogo Rusa u Letoniji otvoreno podržava Ukrajinu, ali su neki od njih "na ivici".

- Veliki broj onih na ivici u suštini ide u dobrom pravcu. Međutim, manjina odobrava ruske poteze i ona ispada iz okvira demokratije. Taj demokratski okvir je baziran na principima pravde, a ko podržava nepravednu ideju, znači da nije demokrata - objasnio je letonski predsednik.

Levits, međutim, nije objasnio kako država namerava da identifikuje ljude koji podržavaju Putina i Rusiju.

Ruše 300 sovjetskih spomenika

Letonija do 15. novembra 2022. planira da poruši svih 300 spomenika i memorijalnih centara podignutih u čast Sovjetskog Saveza i Crvene armije.
Taj zakon je usvojen prošlog meseca, a lokalne vlasti imaju zadatak da naprave spisak sovjetskih spomenika i da napišu predlog za njihovo uklanjanje.

Građani Letonije zgroženi su predlogom novog zakona, koji nazivaju fašističkim.

- Ukoliko vlasti uskraćuju osnovna prava ljudi, to nije demokratija. A upravo to pokušavaju da urade. To je ograničavanje sloboda i deljenje građana na podobne i nepodobne, što može da ima ogromne posledice po letonsko društvo u celini. Danas je kriminal boriti se za pravdu, a poželjno je podržavati naciste - izjavio je jedan od građana Letonije.

Podržavaju naciste

Ako novi predlog zakona zaista bude usvojen, neće biti prvi koji je usmeren protiv Rusa u Letoniji. Parlament u Rigi je u aprilu odobrio zakon koji omogućava oduzimanje državljanstva ljudima koji podržavaju zemlje "odgovorne za zločine protiv mira i čovečanstva". Taj zakon odnosi se na ljude koji imaju dva ili više pasoša.

Osim toga, letonske vlasti su u aprilu zabranile i javno prikazivanje slova "Z" i "V", koje ruska vojska koristi kao oznake u Ukrajini, navodeći da veličaju agresiju i ratne zločine. Zabranjeni su, takođe, i simboli koji veličaju i naciste i komunističke režime, ali vlasti nisu uradile ništa da spreče marševe u čast letonskih pripadnika nacističke formacije vafen-SS, koja je bila deo SS divizije tokom Drugog svetskog rata.

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Slavonac

pre 2 godine

Ništa novo od nacista. To je za Eu demokratija!? FUJ! Sreća pa mi u to naci društvo, zvano Eu, a pravilnije je 4. rajh, nećemo nikada ući. Odnosno ostajemo na pravoj strani istorije. A ovim nacistima bi moglo da se desi da ponovo budu omanja ruska plaža na Baltiku. Živi bili, pa videli.

sledeća vest

Vesti

TV

(VIDEO) Rusi bi mogli da upotrebe taktičko nuklearno oružje i bez Putinovog odobrenja u slučaju kolapsa fronta! Ko bude upravljao energentima - kontrolisaće svet!
Live TV

(VIDEO) Rusi bi mogli da upotrebe taktičko nuklearno oružje i bez Putinovog odobrenja u slučaju kolapsa fronta! Ko bude upravljao energentima - kontrolisaće svet!

Brojna žarišta trenutno postoje širom sveta. Jedna bukte, druga tinjaju, a treća se tek pripremaju. Kakva je situacija na frontu u Ukrajini, ali i na Bliskom istoku, kao i kakva ratna dešavanja se odvijaju širom planete komentarisali su ekspert za energetiku profesor dr Dragan Škobalj i Mihajlo Olujić iz Centra za društvenu stabilnost tokom gostovanja u "Ratu uživo".

16.08.2024

22:28

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija