• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

22.07.2022

07:00

ORBAN UKINUO SANKCIJE RUSIJI, POBUNA U EVROPI SE ŠIRI KAO POPLAVA! Grčka, Španija i Portugal neće da smanje potrošnju gasa... SRBIJO, MISLI O OVOME!

Google maps/Rojters

Vesti

ORBAN UKINUO SANKCIJE RUSIJI, POBUNA U EVROPI SE ŠIRI KAO POPLAVA! Grčka, Španija i Portugal neće da smanje potrošnju gasa... SRBIJO, MISLI O OVOME!

Podeli vest

Mađarski premijer Viktor Orban ukinuo je EU sankcije Rusiji. On je poslao svog ministra spoljnih poslova Petera Sijarta u Moskvu, gde je sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, suprotno diktatu Brisela, dogovorio povećane isporuke ruskog gasa, kao i sprovođenje velikih zajedničkih projekata, uključujući i energetske

Sijarto je prvi zvaničnik jedne zemlje EU koji je otišao u zvaničnu posetu Moskvi od 24. februara, kad je počela ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini. Ugostio ga je Lavrov, koji je posle bilateralnog sastanka rekao da Mađarska želi da unapredi saradnju sa Rusijom, uprkos evropskim sankcijama.

- Uprkos teškoj međunarodnoj situaciji, uprkos želji nekih naših partnera da povećaju pritisak sankcijama na Rusiju, saradnja sa Mađarskom se nastavlja. Prošle godine uspeli smo da prevaziđemo recesiju izazvanu pandemijom korone i da uvećamo trgovinsku razmenu za 25 odsto - rekao je Lavrov.

Slični stavovi

On je dodao da su i Rusija i Mađarska posvećene promovisanju partnerstva između dve zemlje, uključujući sprovođenje velikih energetskih i transportnih projekata, kao i saradnje u drugim oblastima.

- Vlada u Budimpešti je zainteresovana za kupovinu dodatnih količina gasa iz Rusije, što će Moskva razmotriti po hitnom postupku. Smatram posetu ministra Petera Sijarta veoma važnom i pravovremenom, s obzirom na to da smo razmenili stavove o regionalnim i međunarodnim pitanjima i da imamo i dalje sličnu ili istu poziciju - kazao je Lavrov.

S druge strane, Sijarto je rekao da je realnost da Evropa zavisi od Rusije i da se to ne može promeniti.

- Realnost je realnost. Bez resursa iz Rusije Mađarska ne može da dobije dodatnih 700 miliona kubnih metara gasa. Možete sanjati i dizati kule u oblacima, ali ovo je realnost - istakao je Sijarto, čija zemlja uvozi oko 80 odsto od ukupnih količina gasa iz Rusije i oko 65 procenata od ukupnih količina nafte.

On je otputovao u Moskvu nakon što je mađarski premijer Orban prošle nedelje izjavio da EU antiruskim sankcijama nije pucala sebi u nogu, već u pluća i da se sada bori za vazduh. Orban je proglasio vanredno stanje u sektoru energetike, navodeći da je struja skuplja pet puta, a gas šest puta i da nema tendencija da u skorije vreme cene energenata padnu.

Mađari razumni

Mađarska, inače, od početka rata u Ukrajini kritikuje politiku EU. Ta zemlja je odbila da na svoju teritoriju stacionira vojnike ostalih država NATO i da isporučuje oružje Kijevu. Osim toga, Mađarska je zabranila i transport oružja za Ukrajinu preko svoje teritorije. Ta zemlja, takođe, nije pristala na embargo na rusku naftu, tako da je izuzeta iz šestog paketa sankcija EU Moskvi. Orban se oštro protivi uvođenju sankcija na ruski gas, navodeći da Evropa nema odakle bolje, pouzdanije i jeftinije da se snabdeva tim energentom.

Prema dostupnim podacima, Mađarska je 2021. potpisala ugovor sa ruskim "Gaspromom" na 15 godina o snabdevanju gasom. Tako Mađari 3,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje dobijaju preko Bugarske i Srbije i još milijardu kubnih metara gasa preko gasovoda iz Austrije.

Foto: AP/Photo

Grčka, Španija i Portugalija neće da smanje potrošnju gasa

Grčka, Španija i Portugalija odbile su preporuku šefice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da članice EU smanje potrošnju prirodnog gasa za 15 odsto.

Portparol vlade u Atini Joanis Oikonomu izjavio je da Grčka nije saglasna sa predlogom Evropske komisije. On je objasnio da se 70 odsto prirodnog gasa koji Grčka uvozi koristi za proizvodnju električne energije i da bi smanjenje potrošnje za 15 odsto predstavljalo problem za domaćinstva i preduzeća.

Sedmi paket sankcija Embargo na rusko zlato


Savet EU juče je usvojio sedmi paket sankcija Rusiji. Njime je uvedena nova zabrana kupovine, uvoza ili transfera zlata, uključujući i nakit ako je poreklom iz Rusije i ako je izvezen iz Rusije u EU ili u bilo koju treću zemlju.
Šef diplomatije EU Žozep Borelj ocenjuje da je u pitanju još jedan važan korak u cilju smanjenja kapaciteta Rusije da nastavi da finansira svoj "agresorski rat protiv Ukrajine".
- Efektivno zabranjujemo najznačajniji ruski izvoz posle energenata - rusko zlato. Takođe, proširujemo izuzeće transakcija za poljoprivredne proizvode, kao i transfer nafte u treće zemlje, a na Rusiji je da prestane da bombarduje ukrajinska polja i silose i prestane da blokira crnomorske luke - poručio je Borelj.
Osim ekonomskih sankcija, Savet EU je odlučio da na listu sankcionisanih uvede dodatne pojedince i subjekte koji se dovode u vezu sa podrškom Kremlju i da olakša procedure za zamrzavanje njihove imovine u EU.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!
Košarka

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!

Navijači košarkaške reprezentacije Srbije sa nestrpljenjem iščekuju Olimpijske igre, koje će narednog leta biti održane u Parizu! Svi se nadamo da će selektor Svetislav Pešić moći da računa na najbolje igrače kojima Srbija raspolaže, a tu se pre svih misli naravno na Nikolu Jokića. Dok čekamo rasplet NBA plej-ofa kako bismo dobili odgovor na pitanje da li će jedan od najboljih košarkaša današnjice predvoditi ekipu u glavnom gradu Francuske, želja kod pojedinih igrača se ne dovodi u pitanje! Jedan od onih koji će se staviti na raspolaganje Pešiću jeste Aleksej Pokuševski!

18.04.2024

10:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija