• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/webtribune

23.07.2022

20:06

Bivši savetnik CIA: SAD i Velika Britanija su otišle predaleko u Ukrajini i pretrpele ozbiljan fijasko!

AP/Photo

Vesti

Bivši savetnik CIA: SAD i Velika Britanija su otišle predaleko u Ukrajini i pretrpele ozbiljan fijasko!

Podeli vest

Rusija je svojim delovanjem osujetila važnu operaciju Sjedinjenih Država u Ukrajini. Ovu informaciju podelio je američki finansijski analitičar, bivši savetnik CIA Džejms Rikards

Jedan od ključnih elemenata američke spoljne politike u poslednjih 50 godina bio je sprečavanje približavanja Rusije i Kine. Razdvajanje ovih zemalja bilo je izuzetno važno za geopolitičku strategiju Sjedinjenih Država, ali Vašington na kraju nije uspeo u tako za sebe važnom zadatku.


Danas su Moskva i Peking bliži nego ikad. Prema rečima Džejmsa Rikardsa, Vašington je imao dobru priliku da poboljša odnose sa Ruskom Federacijom, ali ju je propustio, a Ukrajina je postala razlog za to. Ovo prenosi The Daily Reckoning.

„Bilo bi logično da SAD i Rusija nađu zajednički jezik u obuzdavanju Kine i zajednički nastoje da oslabe kinesku moć. Međutim, to se nije dogodilo “, napominje autor američkog izdanja.

Foto: AP/Photo

Si Đinping i Vladimir Putin

Ekspert Daily Reckoning-a je primetio da su početkom 2010-ih SAD imale sjajnu priliku da se približe Rusiji, ali su se umesto toga američka i britanska politička elita oslanjala na otcepljenje Ukrajine od Ruske Federacije.

Hteli su da ukrajinsku državu učine članicom NATO-a i time stvore neposrednu vojnu pretnju Moskvi. Istovremeno su nameravali da dobro zarade na koruptivnim poslovima sa ukrajinskim vlastima. „SAD i Velika Britanija su otišle predaleko, dozvolivši CIA-i i MI6 da izazovu „revoluciju u boji“ u Kijevu, nazvanu Evromajdan“, naveo je ekspert.

Kao odgovor na ove akcije, Moskva je vratila poluostrvo Krim Ruskoj Federaciji, a takođe je ojačala svoj uticaj u proruskom Donbasu. Kako je rekao bivši savetnik CIA Rikards, kao rezultat onoga što se dogodilo, SAD su pretrpele ozbiljan fijasko, pošto je Moskva poremetila njihove planove i poremetila važnu korupcionašku operaciju za američke političare.

Foto: AP/Photo

Ruski manevri poremetili su američku operaciju pranja novca, u kojoj su učestvovali i ukrajinski oligarsi i političari.

Obamina administracija pružila je Kijevu značajnu finansijsku pomoć, a samo mali deo ovih sredstava trebalo je da bude upotrebljen namenski, ostatak je raspoređen među oligarsima, političarima i zapadnim kompanijama.

Foto: AP/Tanjug

Džo Bajden

Potonji su sklopili ugovore sa ukrajinskim vlastima za pružanje savetodavnih usluga i pod ovim izgovorom su im prebačene velike sume novca. Glavni primaoci ovih sredstava bile su firme povezane sa sinom aktuelnog predsednika SAD Džoa Bajdena – Hanterom Bajdenom, kao i Klintonova fondacija i razne strukture američkog milijardera Džordža Soroša.


„Američki fijasko u Ukrajini ne samo da je poremetio američko-ruske odnose, već je i izbacio iz koloseka unosnu operaciju pranja novca u kojoj su učestvovali ukrajinski oligarsi i demokratski političari“, piše Daily Reckoning.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija