• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

24.07.2022

17:16 >> 17:21

ŠAH-MAT! AMERI ĆE POLUDETI, PUTIN U VENECUELI INSTALIRA GLONAS! Sistem će biti i u Argentini, Brazilu, Paragvaju... U planu su i Kuba, Madagaskar, Ekvador, Etiopija, Vijetnam...

Vesti

ŠAH-MAT! AMERI ĆE POLUDETI, PUTIN U VENECUELI INSTALIRA GLONAS! Sistem će biti i u Argentini, Brazilu, Paragvaju... U planu su i Kuba, Madagaskar, Ekvador, Etiopija, Vijetnam...

Podeli vest

„Roskosmos" planira da u Venecueli razmesti navigacionu opremu satelitskog sistema GLONAS, saopštila je državna korporacija

Kao deo sporazuma između ruske i venecuelanske vlade o saradnji u istraživanju i korišćenju svemira u mirne svrhe, potpisanog 30. marta 2021. godine i ratifikovanog 11. juna 2022. godine, planirano je da državna korporacija 'Roskosmos' na teritoriji Venecuele postavi mernu stanicu sistema GLONAS, navodi se u saopštenju.

Merne stanice pružaju preciznu navigaciju korisnicima tehnologije Precizno pozicioniranje tačke (Precise Point Positioning).

Ove stanice se bave kontinuiranim praćenjem otvorenih signala svemirskih letelica globalnih navigacionih satelitskih sistema GLONAS, GPS, Galileo i Baidu. Cilj je da se izmere trenutni navigacioni parametri, prijem navigacionih poruka sa satelita i prenos rezultata merenja i navigacionih podataka u centar za obradu.

Ranije je saopšteno da „Roskosmos" pregovara da na teritoriji Argentine postavi stanicu sistema GLONAS. Osim toga, u Južnoj Americi stanice mogu biti razmeštene na teritoriji Brazila, Venecuele i Paragvaja.

Ranije je saopšteno da „Roskosmos" razmatra Kubu, Špicberška ostrva u Arktičkom okeanu i stanicu Belinghauzen na Antarktiku kao lokacije za razmeštanje sistema koji upozoravaju na opasne situacije u orbiti. Osim toga, moguća mesta za lokaciju sistema su i Meksiko, Indonezija, Madagaskar, Ekvador, Etiopija, Vijetnam, Zelenortska ostrva u Africi, Kiribati u Okeaniji, Brazil, Argentina i Čile.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Mađarska otvara nova pristupna poglavlja sa Srbijom! Sijarto: Centralna Evropa i zapadni Balkan mogli bi da budu most između Istoka i Zapada
Politika

Mađarska otvara nova pristupna poglavlja sa Srbijom! Sijarto: Centralna Evropa i zapadni Balkan mogli bi da budu most između Istoka i Zapada

Mađarska će tokom svog predsedavanja Evropskom unijom, koje počinje 1. jula, otvoriti nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom i voditi međuvladine razgovore sa svih pet kandidata za članstvo Zapadnog Balkana u okviru svojih nastojanja da ubrza proširenje EU u tom regionu, izjavio je danas ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto.

26.06.2024

12:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija