• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.07.2022

14:12

BRITANSKI LIST: Stoltenberg se povlači, na čelu NATO dolazi BORIS DŽONSON?!

Tanjug/AP

Vesti

BRITANSKI LIST: Stoltenberg se povlači, na čelu NATO dolazi BORIS DŽONSON?!

Podeli vest

Visoki predstavnici Konzervativne partije podržavaju ideju da odlazeći britanski premijer Boris DŽonson postane sledeći generalni sekretar NATO, piše londonski dnevni list Telegraf

- Uveliko se očekuje da se Jens Stoltenberg, sadašnji šef vojnog bloka koji predvode SAD, u septembru sledeće godine povuče sa funkcije generalnog sekretara, što će ostaviti upražnjenu ovu visoku vojnu poziciju - navodi list.

Ovaj tajming bi DŽonsonu pružio „izvesno vreme da napuni baterije“ nakon trogodišnjeg mandata na mestu britanskog premijera, dodaje se u tekstu, koji prenosi Raša tudej.

Džonson (58) je dao ostavku na mesto premijera ranije ovog meseca nakon nekoliko skandala koji su izazvali veliku pažnju javnosti i talasa ostavki ministara u njegovoj vladi. Na funkciji će ostati do 6. septembra.

Generalnog sekretara NATO jednoglasno imenuju sve članice vojne alijanse, a prema Telegrafu DŽonson ima dobre šanse da dobije taj posao pošto je „stekao međunarodni kredit pomaganjem da se izgradi internacionalna koalicija protiv ruskog predsednika Vladimira Putina“ nakon izbijanja sukoba u Ukrajini.

Foto: Tanjug/AP

Jens Stoltenberg

London je bio jedan od najjačih pomagača Kijeva, snabdevajući Ukrajinu oružjem, obučavajući njene trupe i zagovarajući vojno rešenje krize, dok je istovremeno uvodio sveobuhvatne sankcije Rusiji.

SAD bi takođe više volele da na mestu šefa NATO vide britanskog kandidata zbog „nepoverenja prema bilo kojoj ličnosti iz Evropske unije koja bi preuzela tu funkciju, imajući u vidu ponovljene najave planova za formiranje nove vojsku EU“, tvrdi list.

- Bilo koji ugledni Britanac bi bio odličan izbor. Ako je to zaista ono što Boris DŽonson želi da uradi, naravno da bih to podržao - rekao je Ričard Draks, konzervativac i član Komiteta za odbranu.

Drugi član tog komiteta Mark Fransoa kaže da će „ljudi verovatno godinama polemisati o nasleđu Borisa DŽonsona – ali jedna stvar koja je nesporna je njegova apsolutno čvrsta podrška Ukrajini suočenoj sa ruskim varvarstvom“, citira Telegraf.

- Ako bi se prijavio za generalnog sekretara NATO pretpostavljam da bi mogao da se oslonii na predsednika Zelenskog kao na referencu - dodao je on.

Bivši ministar za Bregzit Dejvid DŽons ističe da je „Boris bio taj koji je otišao u Švedsku i Finsku i pozvao lidere obe zemlje da podnesu zahteve za članstvo u NATO, što su naravno i učinili“.

Foto: AP/Tanjug

Boris Džonson

Međutim, ne podržavaju svi Torijevci DŽonsona, pri čemu bivši šef britanske vojske lord Denat smatra da on nije dorastao ulozi u NATO zbog svojih „ličnih stvari, nedostatka integriteta, nedostatka poverenja“.

- Iskreno, ne želimo da izlažemo Borisa DŽonsona još većem podsmehu na međunarodnoj sceni. On je nacionalna sramota - rekao je Denat.

Jedan visoki zvaničnik Ministarstva odbrane, koji je govorio za Telegraf pod uslovom da ostane anoniman, nagovestio je da će Francuska verovatno staviti veto na bilo kog britanskog kandidata koji aplicira za funkciju generalnog sekretara NATO.

Dauning strit je odbio zahtev Telegrafa da komentarise ovo pitanje.

Ukoliko ovaj britanski političar postane generalni sekretar NATO, to će verovatno još više pogoršati odnose između alijanse i Moskve, ocenjuje list.

Podseća pri tome da je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio ranije ovog meseca da se agresivna antiruska politika Britanije poslednjih godina može pripisati lično DŽonsonu. Odlazeći premijer Velike Britanije je neko ko uvek ima za cilj da „priredi šou“ i koji se „do poslednjeg držao vlasti da bi unapredio sopstvenu političku karijeru na svaki mogući način“, rekao je Lavrov, a navodi britanski Telegraf.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade R

pre 1 godinu

To je ono, što gore to bolje! Što je veći ludak to ide na veću funkciju!

Balkan

pre 1 godinu

Moram da se izvinim na izrazu, ali ako ovo bude tacno i tako se dogodi, samo da kazem sve ljudji od ludjeg, Zelesnki dao poljacima slobodan ulaz u Ukrajinu zarad dobijanja 20000 vojnika, Poljaci inace pucaju na zapadni deo Ukrajine kao inace njihova bivsa teritorija, znaci Varsava postaje legitimna meta za Rusiju, onda pocinje intervencija NATO i onda kazemo gde bese ona planete zemlja. Ziveli

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija