• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vostok/RT

27.07.2022

17:52

NAREDNE NEDELJE KLJUČNE ZA UKRAJINU, POSLE TOGA NEĆE BITI NADE... Brutalna analiza Adama Smita, šefa Komiteta za oružane snage Predstavničkog doma SAD!

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

NAREDNE NEDELJE KLJUČNE ZA UKRAJINU, POSLE TOGA NEĆE BITI NADE... Brutalna analiza Adama Smita, šefa Komiteta za oružane snage Predstavničkog doma SAD!

Podeli vest

Ukrajini bi moglo ostati još samo nekoliko nedelja ako se nada da povrati teritorije pod kontrolom Rusije, rekao je za "Politiko" predsedavajući Komiteta za oružane snage Predstavničkog doma SAD Adam Smit.

Ukrajinskim snagama će biti potrebno oružje većeg dometa poput taktičkih projektila i udarnih dronova da bi promenile tok bitke, rekao je on posle posete Kijevu.

Zima koja se približava pretvorila bi tekući sukob između Moskve i Kijeva u rat iscrpljivanja koji bi samo koristio Rusiji, navodi se članku, dodajući da je Kijev zatražio od delegacije američkog Kongresa da ubedi Vašington da hitno pošalje pomoć.

- Pomozite im sada što je više moguće. Sledećih tri do šest nedelja su ključne - rekao je Smit. Prema rečima kongresmena, ukrajinska vlada je voljna da postigne mirovni sporazum sa Moskvom, ali i dalje želi da joj se vrate teritorije, posebno one na jugu.

Ruske trupe preuzele su kontrolu nad južnim ukrajinskim regionom Hersonom i većinom susedne Zaporoške oblasti ubrzo nakon početka vojne operacije u februaru. Lokalni zvaničnici u dva regiona od tada razmatraju održavanje referenduma o pridruživanju Rusiji.

Kijev je više puta saopštio da je njegov cilj da povrati sve svoje teritorije. Ranije u julu, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba rekao je da je cilj u sukobu „obnavljanje našeg teritorijalnog integriteta i punog suvereniteta na istoku i jugu Ukrajine".

Ovo nije prvi put da je Kijev nagovestio da želi da vidi kraj sukoba pre nego što dođe do niskih temperatura. Krajem juna, predsednik Vladimir Zelenski je na samitu G7 rekao da želi da se sukob okonča do početka zime.

Smit veruje da bi ukrajinskim snagama bilo potrebno teže naoružanje za postizanje ovog cilja.

- Himars sistemi sa svojim dometom... od 30 do 50 kilometara su zaista od pomoći. Videli smo uticaj već u poslednjih mesec dana. Ali da su imali veći domet, Rusima bi bilo teže da sakriju svoju tehniku - rekao je Smit za RSE u subotu dok je još bio u Kijevu.

Vašington je do sada Kijevu isporučio 12 višecevnih raketnih sistema "Himars". Prošle nedelje, Pentagon je najavio da će Ukrajina dobiti još četiri ova sistema, čime bi njihov ukupan broj na bojnom polju bio 16.

Smit, međutim, očigledno veruje da to nije dovoljno, jer je rekao da je njegov cilj bio da u Ukrajinu pošalje čak 30 takvih sistema što je pre moguće. Kijev je ranije zatražio najmanje 50 ovih sistema. Drugo oružje na kongresmenovoj listi mogućih nabavki su dronovi i sistemi  za elektronsko ratovanje.

Međutim, Smit je priznao da obezbeđivanje Ukrajine američkim borbenim avionima u ovom trenutku nije izvodljivo. Vašington je do sada Ukrajini pružio pomoć od 8,2 milijarde dolara od početka ruske vojne operacije, ali se do sada uzdržavao od snabdevanja Kijeva nekog od oružja većeg dometa kao što je taktički raketni sistem "ATACMS sa dometom od oko 300 kilometara.
 
Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena zabrinuta je zbog moguće eskalacije sukoba ako se ukrajinske snage dočepaju oružja sposobnog da gađa rusku teritoriju. Smit, međutim, veruje da bi Vašington mogao da promeni mišljenje.
 
- Administracija u ovom trenutku nije spremna da to uradi, ali postoje dobri argumenti. To bi se u nekom trenutku moglo promeniti - rekao je on. Drugi kongresmen, Majk Valc, otišao je još dalje nakon što je predložio slanje američkih vojnih savetnika da pomognu Kijevu oko planiranja i logistike.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

ZAPAD NE MOŽE DOSTAVITI ORUŽJE NA LINIJU FRONTA, A ONO ŠTO STIGNE UKRAJINSKOJ VOJSCI JE... Često ili neupotrebljivo, ili ga Rusi odmah unište!
Planeta

ZAPAD NE MOŽE DOSTAVITI ORUŽJE NA LINIJU FRONTA, A ONO ŠTO STIGNE UKRAJINSKOJ VOJSCI JE... Često ili neupotrebljivo, ili ga Rusi odmah unište!

Vojni ekspert Ministarstva odbrane Austrije Markus Rajzner poručuje da se Vojna pomoć sa Zapada ne može se blagovremeno dostaviti na liniju fronta, kao i da Kijev ima sve manje vremena zbog napredovanja snaga Rusije, DNR i LNR. Istovremeno, Ukrajinska komanda nastoji da spreči da kritike na račun zapadne vojne opreme budu puštene u javnost

21.07.2022

17:30

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija