• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

28.07.2022

16:20 >> 16:27

ISTOČNE ZEMLJE OPTUŽILE NEMAČKU DA NE NAORUŽAVA UKRAJINU! "Nemačka gubi poverenje koje je gradila godinama"!

Vesti

ISTOČNE ZEMLJE OPTUŽILE NEMAČKU DA NE NAORUŽAVA UKRAJINU! "Nemačka gubi poverenje koje je gradila godinama"!

Podeli vest

Neke zemlje Istočne Evrope okrivljuju Nemačku da ne podržava Ukrajinu dovoljno efikasno po pitanju isporuke naoružanja i na odgovarajući način ne ispunjava obaveze u skladu sa sporazumima o obnavljanju zallihe zemalja koje svoje oružje predaju Kijevu, piše list „Fajnenšnal tajmas“

Kako list navodi, prvobitno razrađen plan, u skladu sa kojim zemlje Istočne Evrope isporučuju Ukrajini oružje, a Nemačka njihove zalihe popunjava svojim naoružanjem, je propao. List piše da je zahvaljujući tom planu Nemačka mogla da izbegne potrebu da isporučuje tenkove i oklopna vozila neposredno Ukrajini i na taj način ne izazove nezadovoljstvo Rusije.


Sada je taj plan ostao samo „jabuka razdora“, s obzirom da su saveznici krivili jedni druge da nisu ispunili svoje obaveze u isporukama. Kao primer se navodi transakcija Nemačke i Poljske prema kojoj je Varšava predala Ukrajini 240 sovjetskih tenkova T-72 i računala da će Berlin to kompenzovati tenkovima „Leopard“ iz sopstvenih zaliha. Međutim, Nemačka je predložila Poljskoj samo 20 tenkova umesto 240. Prema informacijama lista, ta situacija može da dovede do pogoršanja odnosa između Berlina i Varšave.

 

Foto: Tanjug/AP

Tenk T-72


Slične transakcije su razmatrali i sa Slovenijom, Slovačkom, Grčkom i Češkom. Na primer, u maju je nemački kancelar Olaf Šolc izjavio da je će Grčka isporučiti Ukrajini sovjetska oklopna vozila, a Nemačka će dati svoja oklopna vozila. Međutim, od tog dogovora ništa nije bilo, piše list.


„Evidentno je da Nemačka gubi poverenje koje je gradila godinama“, navodi list reči pukovnika Bundesverga, poslanika Roderiha Kizevetera.


Ranije je Rusija zapadnim zemljama poslala protestnu notu zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da želja Zapada da Ukrajina pobedi Rusiju na bojnom polju samo umanjuje mogućnost mirovnog procesa. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je naglasio da zapadne isporuke velikog broja oružja Ukrajini ne doprinose uspešnosti rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativni efekat.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15