• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Webtribune

03.08.2022

12:56

AMERIČKI "DŽAVELIN" PRETVOREN U BESKORISNO GVOŽĐE! Ekspert objasnio kako su Rusi pronašli "protivotrov" za "ubice tenkova"!

Reuters

Vesti

AMERIČKI "DŽAVELIN" PRETVOREN U BESKORISNO GVOŽĐE! Ekspert objasnio kako su Rusi pronašli "protivotrov" za "ubice tenkova"!

Podeli vest

Vojni analitičar Komsomolske pravde, pukovnik u penziji Viktor Baranec, u emisiji 60 minuta ispričao je kako je domišljatost specijalista ruskih oružanih snaga pretvorila američke protivoklopne sisteme Džavelin u gomilu gvožđa

Protivtenkovski raketni sistemi "Džavelin" danas su gotovo najvažniji tip naoružanja koje SAD isporučuju Ukrajini u okviru vojne pomoći.

Ovi kompleksi su veličani do neba, kako u Kijevu, tako i u Vašingtonu. Na primer, američki predsednik Džo Bajden, govoreći nedavno u fabrici za proizvodnju protivtenkovskih sistema, istakao je njihov veliki značaj za Oružane snage Ukrajine, a njegov ukrajinski kolega Vladimir Zelenski čak ima majicu sa printom Saint Javelin u svojoj garderobi.

Uprkos činjenici da su američki protivtenkovski sistemi prilično ozbiljno oružje, ipak se ne mogu nazvati referentnim oružjem, smatra vojni ekspert Viktor Baranec.

Govoreći u emisiji 60 minuta, specijalista je Džavelin nazvao veoma hirovitim oružjem, koje ima ozbiljne nedostatke.

Konkretno, američki kompleks zahteva od operatera posebnu obuku, a potrebno je dosta vremena da ga isproba na terenu.

Pored toga, vremenski uslovi u velikoj meri utiču na efikasnost ovog protivoklopnog sistema. Sa kišom i maglom, veoma mu je smanjena efikasnost. Ova okolnost je omogućila ruskim specijalistima da stvore "protivotrov" protiv Džavelina.

- Ako nema kiše, magle, snega – inženjeri naše odbrambene industrije odavno su smislili najjednostavnije sredstvo da Džavelin poludi i ne vidi metu. Imamo takozvano aerosolno oružje - objasnio je Baranec.

Prema rečima stručnjaka, tenkovi tokom bitke mogu da ispuste „oblak” hemikalija oko sebe, čineći ih nevidljivim za američke protivoklopne sisteme. Tako se ovi sistemi pretvaraju u obične beskorisne komade gvožđa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

POLJSKO NAORUŽANJE U UKRAJINI "PRETVORENO" U GVOŽĐE! Rusi visokopreciznim raketama razneli skladišta puna stranog oružja isporučenog kijevskom režimu!
Planeta

POLJSKO NAORUŽANJE U UKRAJINI "PRETVORENO" U GVOŽĐE! Rusi visokopreciznim raketama razneli skladišta puna stranog oružja isporučenog kijevskom režimu!

U napadima visokopreciznog oružja ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga na privremenu dislokaciju jedinica 81. vazdušne brigade Oružanih snaga Ukrajine u Nikolajevki i Donjeckoj Narodnoj Republici poginulo je više od 50 neonacista i zaplenjeno šest vozila, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov

03.08.2022

11:37

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija