• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/bloomberg

04.08.2022

08:49

ŠOK ZA NEMAČKU, LOŠA VEST KAO GROM IZ VEDRA NEBA! Putin im utanjio gas, sada i ova muka... Spominje se strašna brojka!

Vesti

ŠOK ZA NEMAČKU, LOŠA VEST KAO GROM IZ VEDRA NEBA! Putin im utanjio gas, sada i ova muka... Spominje se strašna brojka!

Podeli vest

Cena električne energije za godinu dana unapred dostigla je 400 evra/mVh nakon što je Uniper saopštio da će možda morati da obuzda proizvodnju u nemačkoj elektrani na ugalj zbog niskog vodostaja reke Rajne

Uniper upozorio na "nepravilan rad" u ključnoj elektrani na ugalj u Nemačkoj, jer se kompanija bori da obezbedi zalihe goriva duž reke Rajne, javlja Blumberg.

Nivoi vode na Rajni pali su na minimum. Uniperova elektrana Staudinger-5 od 510 megavata ima ograničene količine uglja na lokaciji i ne može lako dobiti više, navodi kompanija u podnesku.

Evropa se već suočava sa najvećom krizom u snabdevanju energijom u poslednjih nekoliko decenija, jer Rusija ograničava isporuke prirodnog gasa. Ograničenje na reci, pogoršano klimatskim promenama, moglo bi da poremeti protok svega, od goriva do hemikalija, dok vlade pokušavaju da spreče energetsku krizu da region odvede u recesiju.

 

Nizak nivo reka takođe utiče na nuklearne elektrane u Francuskoj. Toplotni talas podiže temperaturu vode, ograničavajući sposobnost Electricite de France SA da ohladi neke objekte. 

Francuska kompanija saopštila je da će elektrane na rekama Rona i Garona verovatno proizvoditi manje električne energije u narednim danima, ali će postojati minimalni nivo proizvodnje da bi mreža bila stabilna. 

Elektranama je potrebna rashladna voda koja se obično dovodi iz obližnje reke ili mora pre nego što se vrati, često na višoj temperaturi nego kada je ušla. Postoje ograničenja u tome koliko topla voda može biti kako bi se zaštitile ribe i drugi vodeni organizmi. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Brnabić: Rezolucija o Srebrenici nametanje najteže kvalifikacije Srbiji i narodu, ali to neće oslabiti Vučića - narod vidi koliko se bori!
Politika

Brnabić: Rezolucija o Srebrenici nametanje najteže kvalifikacije Srbiji i narodu, ali to neće oslabiti Vučića - narod vidi koliko se bori!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je danas da se sve što se dešava sa nasilnim guranjem tzv. Kosova u Savet Evrope i rezolucije o genocidu u Srebrenici, nameće čitavoj Srbiji i srpskom narodu a da u tome deo opozicije vidi "šansu i sreću" samo zato što misle da će time oslabiti predsednika Aleksandra Vučića.

24.04.2024

12:17

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija