• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Webtribune

06.08.2022

19:45

POLITIKO OTKRIO: Američka komanda pokušala više puta da kontaktira kineske kolege - Peking NE ODGOVARA!

Vesti

POLITIKO OTKRIO: Američka komanda pokušala više puta da kontaktira kineske kolege - Peking NE ODGOVARA!

Podeli vest

Kineska vojska ignoriše pokušaje SAD da ih kontaktira. Predstavnici američke vojne komande su više puta pokušavali da kontaktiraju svoje kineske kolege usred eskalacije tenzija oko Tajvana, ali ne odgovaraju na pozive, prenela je američka publikacija Politiko

Kineska velika vežba bojeve vatre oko Tajvana zvanično je počela u četvrtak. Manevri, kao odgovor na posetu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajpeju , održavaju se u šest oblasti širom ostrva i trajaće do nedelje u 12 časova.

Kineski vojni lideri nisu odgovorili na više poziva svojih američkih kolega ove nedelje - napisao je Politiko, citirajući tri osobe koje znaju za pokušaje.

Poslednji kontakt na nivou načelnika generalštabova dve zemlje ostvaren je 7. jula.

Portparol Bele kuće Džon Kirbi rekao je juče da američka i kineska vojska zadržavaju sposobnost komunikacije, ali smanjenje kanala komunikacije povećava rizike.

Zvanični odnosi između centralne vlade Narodne Republike Kine i njene ostrvske provincije prekinuti su 1949. godine, nakon što su se snage Kuomintanga predvođene Čang Kaj Šekom, poražene u građanskom ratu sa Komunističkom partijom Kine, preselile na Tajvan.

Poslovni i neformalni kontakti između ostrva i kontinentalne Kine nastavljeni su kasnih 1980-ih. Od ranih 1990-ih, strane su počele da kontaktiraju preko nevladinih organizacija – Pekinške asocijacije za razvoj odnosa preko Tajvanskog moreuza i Tajpejske fondacije za razmenu preko kanala.

Pelosi je stigla na Tajvan u okviru svoje azijske turneje u utorak uveče. Sledećeg dana sastala se sa šefom lokalne administracije Cai Ing-venom i odletela u Koreju. Ovo je bila prva poseta predsednika Predstavničkog doma SAD Tajvanu od 1997. godine.

Kina smatra Tajvan svojom provincijom i protivi se bilo kakvom kontaktu Tajpeja sa zvaničnicima i vojskom iz zemalja sa kojima Peking ima diplomatske odnose.

Kao odgovor na odluku Tajpeja da prihvati Pelosi, Peking je uveo sankcije za dva tajvanska fonda, obustavio isporuke prirodnog peska na ostrvo i obustavio uvoz agruma i neke ribe sa Tajvana.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Kina namerava da preduzme odlučne i oštre mere, a takođe je jasno stavilo do znanja da sve negativne posledice posete tek predstoje, a za njih će biti odgovorni Vašington i Tajpej. Pored toga, Narodnooslobodilačka armija Kine započela je vojne vežbe velikih razmera u Tajvanskom moreuzu sa bojevim gađanjem.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija