• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

07.08.2022

08:59

(UŽIVO) RASTU TENZIJE U POJASU GAZE, BROJ ŽRTAVA SE PENJE! Potvrđena pogibija vođe Brigade Al-Kuds, zapadno od Jerusalima sirene ZBOG RAKETNIH NAPADA

AP/Photo

Vesti

(UŽIVO) RASTU TENZIJE U POJASU GAZE, BROJ ŽRTAVA SE PENJE! Potvrđena pogibija vođe Brigade Al-Kuds, zapadno od Jerusalima sirene ZBOG RAKETNIH NAPADA

Podeli vest

Broj ubijenih u izraelskim napadima na Pojas Gaze se popeo na 24, dok je povređeno 203 ljudi, javili su lokalni mediji pozivajući se na Ministarstvo zdravlja iz Gaze

09.00 - U izraelskim udarima poginulo 30 Palestinaca

Oko 30 Palestinaca, od kojih su najmanje trećina civili, i dvojica komandanti militantne grupe Islamski džihad, ubijeno je u izraelskim vazdušnim udarima tokom vikenda, dok su raketne salve koje su ispalili palestinski ekstremisti poslale desetine hiljada Izraelaca u skloništa.

Rasplamsavanje izraelsko-palestinskog sukoba je zabrinulo svetske sile i podstaklo posredovanje Egipta koji je pokušao da izdejstvuje primirje, ali bez uspeha s obzirom da palestinski islamisti nisu pristrali da obustave raketne napade, prenosi Rojters.

Novo potencijalno žarište sukoba je Velika džamija, s obzirom da je danas posećuju Jevreji koji obeležavaju spomen na dva drevna hrama, ali Palestinci takve posete smatraju verskom i političkom uvredom.

Izrael je u petak započeo napade na ciljeve u pojasu Gaze kako bi sprečio raketne udare Islamskog džihada koji je želeo da odgovori na hapšenje jednog palestinskog vođe na okupiranoj Zapadnoj obali. Izraelska vojska je potvrdila da je od petka popodne do sinoć na Izrael ispaljeno više od 160 raketa iz pojasa Gaze, preneo je ranije Tajms of Izrael.

Vojska je navela da je izraellski raketni odbrambeni sistem Gvozdena kupola pokazao 95 odsto uspešnosti u presretanju palestinskih projektila.

Izraelski ministar pravde i član bezbednosnog kabineta Gideon Sar izjavio je da su stotine raketa koje je ispalio Islamski džihad razlog za nastavak operacije izraelske vojske. Upitan na radiju izraelske vojske da li se nazire kraj najnovijem oružanom sukobu, on je rekao:

"Nadam se, ali ne želim da polažem prevelike nade u to. Ako Islamski džihad želi da odugovlači ovu operaciju, zažaliće zbog te odluke."

Savet bezbednosti UN sutra bi trebalo da se sastane na vanrednoj sednici povodom eskalacije sukoba u pojasu Gaze, saznaje TAS S od izvora u tom telu.

"Savet bezbednosti UN sutra će se okupiti da razgovara o trenutnoj situaciji u pojasu Gaze", rekao je neimenovani izvor i naveo da je inicijativa da se situaciju u pojasu Gaze stavi na dnevni red vanrednog zasedanja došla od Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Kine, Francuske, Irske i Norveške.

08.48 - Sirene u izraelskim naseljima zapadno od Jerusalima

U izraelskim zajednicama zapadno od Jerusalima, danas su se oglasile sirene za raketni napad, a čule su se i eksplozije, što je, prema rečima svedoka, upozorenje na moguće nove palestinske raketne napade trećeg dana palestinsko-izraelskog sukoba u Pojasu Gaze, prenosi Rojters.

Izraelska vojska je potvrdila da je od petka popodne do sinoć na Izrael ispaljeno više od 160 raketa iz pojasa Gaze, preneo je ranije Tajms of Izrael.

Vojska je navela da je izraellski raketni odbrambeni sistem Gvozdena kupola pokazao 95 odsto uspešnosti u presretanju projektila, koje su prema izraelskim gradovima ispalile ekstremističke grupe iz pojasa Gaze.

Portparol izraelske vojske Ran Kočav rekao je na brifingu za novinare da oko 30 raketa koje su ispaljene nije prešlo u Izrael, već je palo unutar pojasa Gaze.

08.40 - Izraelska vojska: Gvozdena kupola uspešna 95 odsto

Izraelska vojska je potvrdila da je od petka popodne do sinoć na Izrael ispaljeno više od 160 raketa iz pojasa Gaze, preneo je „Tajms of Izrael“.

Vojska je navela da je izraelski raketni odbrambeni sistem Gvozdena kupola pokazao 95 odsto uspešnosti u presretanju projektila, koje su prema izraelskim gradovima ispalile grupe iz pojasa Gaze.

Portparol izraelske vojske Ran Kočav rekao je na brifingu za novinare da oko 30 raketa koje su ispaljene nije prešlo u Izrael, već je palo unutar pojasa Gaze.

08.30 - Izraelska vojska optužuje Islamski džihad da koristi civile kao „živi štit“

Izraelska vojska optužuje palestinski Islamski džihad da koristi civile kao „živi štit“ i da ubijaju svoje ljude u neuspešnim raketnim napadima.

Izraelske odbrambene snage potvrdile su da su u subotu gađale više „terorističkih ciljeva“ širom Gaze, ali su negirale bilo kakvu odgovornost za smrtonosnu eksploziju u izbegličkom kampu Džabalija na severu enklave u kojoj je navodno poginulo najmanje šest osoba, uključujući troje dece, prenosi RT.

Posle izveštaja o tragičnim događajima u Džabaliji izraelska vojska je napravila detaljan izveštaj. Na osnovu svih podataka sistema izraelskih odbrambenih snaga došlo se do zaključka da je ovaj događaj rezultat neuspešnog dejstva rakete Islamskog džihada, navodi se u tvitu objavljenom u subotu uveče i dodaje da vojska nije sprovodila nikakve aktivnosti u Džabaliji u vreme događaja.

 

 

08.30 - U izraelskim napadima na Pojas Gaze do sada je ranjeno više od 200 ljudi, a ubijeno je 24

08.30 - Potvrđena pogibija vođe Brigade El Kuds

Palestinski Islamski džihad potvrdio je danas da je u izraelskom vazdušnom napadu na pojas Gaze poginuo jedan visoko rangirani komandant te organizacije.

„Brigade El Kuds (Jerusalimske brigade) žale za vođom Haledom Mansurom, članom našeg saveta bezbednosti i komandantom južnog regiona (pojasa Gaze). On je juče ubijen u izraelskom vazdušnom udaru“, navodi se u saopštenju ove palestinske grupe, prenosi Rojters.

Brigade El Kuds su naoružano krilo palestinskog Islamskog džihada, koji je juče odbacio predlog Egipta o uspostavljanju privremenog prekida vatre sa Izraelom, javila je ranije televizija El Majaden povezana sa Hezbolahom.

„Sada je vreme da se odgovori na zločine okupacije“, izjavio je izvor iz Islamskog džihada za El Majadenu, preneo je Tanjug.

08. 25 - Vanredno zasedanje SB UN zbog sukoba u Pojasu Gaze

Savet bezbednosti UN sutra bi trebalo da se sastane na vanrednoj sednici povodom eskalacije sukoba u Pojasu Gaze.

„Savet bezbednosti UN sutra će se okupiti da razgovara o trenutnoj situaciji u Pojasu Gaze“, rekao je neimenovani izvor i naveo da je inicijativa da se situaciju u Pojasu Gaze stavi na dnevni red vanrednog zasedanja došla od Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Kine, Francuske, Irske i Norveške, prenosi Tanjug pozivajući se na agencije.

 

 

08.25 - U izraelskim zajednicama zapadno od Jerusalima trenutno se čuju sirene za vazdušnu opasnost

U izraelskim zajednicama zapadno od Jerusalima, danas su se oglasile sirene za raketni napad, a čule su se i eksplozije, što je, prema rečima svedoka, upozorenje na moguće nove palestinske raketne.

08.00 - Izraelska vojske saopštila je ranije da je Izrael u petak otpočeo operaciju sa ciljem da gađa palestinsku grupu Islamski džihad u Gazi.

Vojska je u dva dana ubila dvojicu lidera ove grupe iz koje poručuju da je „vreme da se odgovori na zločine okupacije“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17