• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT/Vostok

09.08.2022

19:41

OVO SMO ČEKALI! RUSIMA I PSIMA ZABRANITI ULAZAK U EU! POSETA EVROPI JE PRIVILEGIJA, A NE LJUDSKO PRAVO! Šta je u glavi premijerke Estonije?!

Vesti

OVO SMO ČEKALI! RUSIMA I PSIMA ZABRANITI ULAZAK U EU! POSETA EVROPI JE PRIVILEGIJA, A NE LJUDSKO PRAVO! Šta je u glavi premijerke Estonije?!

Podeli vest

Estonski premijer Kaja Kalas pozvala je zemlje Šengena da prestanu da izdaju turističke vize ruskim državljanima.

Prestanite sa izdavanjem turističkih viza Rusima. Poseta Evropi je privilegija, a ne ljudsko pravo, napisala je Kalas na Tviteru.

EU je suspendovala avio-saobraćaj iz Rusije nakon pokretanja vojne operacije Moskve u Ukrajini krajem februara, ali su zemlje šengenskog prostora nastavile da izdaju vize Rusima, napisala je ona.

Estonija, Letonija i Finska, koje se graniče sa Rusijom, zbog toga su bile prinuđene da „ponesu teret" kao „jedine pristupne tačke" u blok za ruske građane, dodala je ona, naizgled zaboravljajući na Poljsku i Litvaniju, dodajući da je „vreme da se završi turizam sa Rusijom odmah".

Šengenski sporazum omogućava putovanje bez granica između 26 evropskih zemalja. To uključuje većinu zemalja članica EU, sa izuzetkom Bugarske, Hrvatske, Kipra, Rumunije i Irske. Zemlje koje nisu članice EU, ali su u Šengenu su Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska.

Njeno saopštenje usledio je nakon poziva ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da se svim Rusima zabrani putovanje na Zapad najmanje godinu dana.

- Najvažnije sankcije su zatvaranje granica - jer Rusi oduzimaju tuđu zemlju - rekao je Zelenski za Vašington post. Rusi bi trebalo da „žive u svom svetu dok ne promene svoju filozofiju - dodao je on.
 
Prošle nedelje, estonski ministar spoljnih poslova Urmas Reinsalu rekao je za Blumberg da baltička država želi da vidi zabranu putnih viza za ruske državljane širom EU u sledećoj rundi sankcija EU prema Moskvi.
 
Reinsalu je to rekao dok je bio u Kijevu, gde je, kako je rekao, o toj ideji razgovarano sa Zelenskim.
 
Estonija snažno podržava Ukrajinu tokom sukoba sa Rusijom, zalažući se za još oštrije sankcije Moskvi od strane EU.
 
Talin je prestao da izdaje većinu vrsta viza za Ruse ubrzo nakon početka specijlane operacije. Međutim, Estonija ne može sprečiti ruske građane da uđu ako imaju vizu koju je izdala druga država članica EU.
 
Brojne druge zemlje EU - Litvanija, Letonija, Poljska i Češka, takođe su uvele vizna ograničenja, ali zabrana na nivou EU bi zahtevala odobrenje svih 27 članica bloka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Perica

pre 1 godinu

Pa neka mi neko sad kaže da ovo nije fašizam! Zbogom EU ja tamo neću!

zora

pre 1 godinu

Fasistima kompletno otkazale kocnice. Rusija ce morati da pravi cistku kao u drugom ratu.

Baća

pre 1 godinu

Izgleda mi da će Rusi ponovo morati da oslobode Evropu od fašista. Nažalost, ta ideologija je pobeđena samo priivremeno 1945. godine, a zatim su sve značajne naciste prigrlile USA, od fon Brauna pa nadalje. Baltik? Čist fašizam.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!
preokret

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da advokat , Nebojša Živanović, po želji Radoslava Dragijevića oca osumnjičenog za teško ubistvo male Danke Ilić, Dejana Dragijevića više nije pravni zastupnik njega i njegove supruge Svetlane koja je dobila status zastićenog svedoka. Živanović koji je zastupao Dragijeviće pri davanju iskaza o slučaju ubistva dvogodišnje devojčice , pred tužiocem VJT u Zajecaru.

25.04.2024

11:40

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija