• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Beta

09.08.2022

23:00

BRISEL TRAŽI OD BELORUSIJE DA OSTAVI MOSKVU NA CEDILU, A LUKAŠENKU PORUČUJE DA ĆE GA KAZNITI! Ludilo u EU nema kraja

Vesti

BRISEL TRAŽI OD BELORUSIJE DA OSTAVI MOSKVU NA CEDILU, A LUKAŠENKU PORUČUJE DA ĆE GA KAZNITI! Ludilo u EU nema kraja

Podeli vest

Evropska unija je pozvala vlasti Belorusije da prekinu saradnju sa Rusijom u ratu protiv Ukrajine, da poštuju ljudska prava i oslobode sve političke zatvorenike, navodeći da neće zaboraviti žrtve režima predsednika Aleksandra Lukašenka

U saopštenju visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja, objavljenom uoči druge godišnjice održavanja predsedničkih izbora u Belorusiji, 9. avgusta, ističe se da Lukašenko nema demokratski legitimitet i izražava čvrsta podrška demokratskim apsiracijama naroda i njihovim naporima na jačanju poštovanja osnovnih ljudskih prava.

“U februaru ove godine, kada je Rusija pokrenula neisprovociran i neopravdan agresorski rat protiv Ukrajine, Lukašenkov režim je postao saučesnik, protiv volje velike većine beloruskog naroda, dozvoljavajući Rusiji da koristi teritoriju Belorusije za napad na Ukrajinu i dajući Moskvi punu političku i logističku podršku. Režim sada takođe goni Beloruse zbog protivljenja ratu”, navodi se u saopštenju.

Borelj je pozvao beloruske vlasti da poštuju principe demokratije i vladavine prava, da poštuju ljudska prava i osnovne slobode i da deluju u skladu s međunarodnim pravom i svojim obavezama, uključujući prekid saradnje u agresorskom ratu Rusije protiv Ukrajine.

Takođe je pozvao Minsk da odmah i bezuslovno oslobodi i rehabilituje sve političke zatvorenike.

“Vlasti u Belorusiji moraju da se uključe u iskren i inkluzivan dijalog sa svim delovoima društva koji bi doveo do slobodnih i poštenih izbora sa međunarodnim posmatračima i u skladu s mednjunarodnim standardima”, naveo je Borelj.

Foto: Beta

U saopštenju se podseća da su 9. avgusta 2020. godine održani “nepošteni predsednički izbori koji su Belorusima uskratili mogućnost da slobodno izaberu sopstvenu budućnost”.

“Od tada režim orkestrira brutalnu represiju koja se stalno pogoršava”, a broj političkih zatvorenika – branilaca ljudskih prava, novinara, sindikalaca, advokata i građana koji kritikuju režim, kojih sada ima više od 1.200, svakodnenvno se povećava.

Demokratski aktivisti, dodaje se, označeni su kao “teroristi” i postali su žrtva kampanja dezinformisanja, zastrašivanja i pretnji smrtnom presudom, a mnogi Belorusi su bili prinuđeni da napuste zemlju kako bi izbegli neopravdano krivično gonjenje.

“Nećemo zaboraviti žrtve Lukašenkovog režima i njegove prošle i sadašnje zločine”, navodi se u saopštenju i dodaje da će EU prikupljati i čuvati dokaze o kršenju ljudskih prava.

EU je od avgusta 2020. godine dala 65 miliona evra pomoći narodu Belorusije – žrtvama represije, civilnom društvu, nezavisnim medijima, ženama, mladima i studentima, malim preduzećima, sektoru zdravstva i kulture.

“Spremni smo da mobilišemo sveobuhvatan plan ekonomske podrške vredan tri milijarde evra kada dođe do demokratske tranzicije u Belorusiji. Ovo jasno pokazuje našu dugoročnu posvećenost miru, demokratskim aspiracijama i prosperitetu beloruskog naroda”, ističe se u saopštenju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija