• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Informer

11.08.2022

17:30

DA LI JE SRBIJA U PROBLEMU?! ŠTA SE DEŠAVA, FRANCUSKE NUKLEARKE RADE SA 50 ODSTO KAPACITETA! Nestašica struje trese Evropu, Švedska spasava stvar, ali dokad?!

AP/Reuters/Fotoilustracija

Vesti

DA LI JE SRBIJA U PROBLEMU?! ŠTA SE DEŠAVA, FRANCUSKE NUKLEARKE RADE SA 50 ODSTO KAPACITETA! Nestašica struje trese Evropu, Švedska spasava stvar, ali dokad?!

Podeli vest

Fancuska je izgubila poziciju najvecěeg evropskog izvoznika električne energije dok se bori sa produženim prekidima u svojoj nuklearnoj floti

Položaj Francuske se dramatično promenio u odnosu na pre godinu dana jer joj je bilo potrebno da uveze više energije nego što je izvezla tokom prve polovine ove godine, prema analitici energetskih podataka Enapsis Ltd, piše Blumberg.

Švedska se, nasuprot tome, popela na vrh, postavši najveći neto izvoznik u regionu, sa najvećim izvozom struje u Finsku i Dansku.

Obično, sa 56 nuklearnih reaktora, Francuska je bila ključni izvoznik, ali produženi prekidi znače da je samo oko polovina stanica dostupna. Ovo je dovelo do najviših cena u regionu, omogućavajući Francuskoj da nabavlja značajne količine energije iz drugih zemalja, dodajući dodatni pritisak energetskoj krizi u Evropi.

- Francuska nuklearna pitanja su rezultirala izuzetnom pozicijom neto uvoza za francusko tržište - rekao je Žan-Paul Harman, direktor Enapsis-a.

Francuske nuklearne elektrane su okosnica evropskog elektroenergetskog sistema, ali postaju sve nepouzdanije, otežavaći snabdevanje u susednim zemljama koje su se oslanjale na nuklearnog giganta da ostave upaljena svetla.

Prema podacima Enapsis-a, Francuska je izvezla 16,4 teravat-sati električne energije u prvoj polovini godine, skoro polovinu od 30,9 teravat-sati koliko je izvezla u istom periodu prošle godine. Francuski nuklearni reaktori su u sredu radili sa 50 odsto kapaciteta, na istom nivou kao u utorak, prema proračunima Blumberga koristeći podatke mrežnog operatera RTE.

I Nemačka i Velika Britanija povećale su neto izvoz električne energije tokom istog perioda, uglavnom kao odgovor na potražnju Francuske. Cene struje u Nemačkoj i Francuskoj su poslednjih dana rekordno porasle.

U međuvremenu, ukupan neto izvoz Švedske iznosio je 16 teravat-sati u prvoj polovini 2022. Italija je ostala najveći neto uvoznik tokom prvih šest meseci ove godine, nabavljajući 22 teravat-sata uglavnom iz Švajcarske i Francuske, navodi se u izveštaju.

Rasveta na javnim zdanjima u Kelnu se gasi u 23.00

Vlasti nemačkog grada Kelna odlučile su da se zbog krize u snabdevanju energentima izazvane ratom u Ukrajini ove nedelje rasveta javnih zgrada, uključujući i poznatu turističku atrakciju - kelnsku katedralu, gasi u 23 sata.
Gradsko veće Kelna je saopštilo da je katedrala jedan od 130 objekata koji su do sada cele noći bili osvitljeni sa više od 1.000 reflektora, a sad će zbog štednje energije gasiti reflektore.
Ostali objekti uključuju istorijsku gradsku skupštinu i stubove oko stadiona fudbalskog kluba Keln, preneli su nemački mediji.
Nemačka kompanija E.ON, najveći evropski operater energetskih mreža, saopštila je ranije danas da je smanjila vrednost svog udela u gasovodu Severni tok 1 za oko 700 miliona evra (715 miliona dolara) zbog „pojačane neizvesnost" u vezi sa uticajima rusko-ukrajinskog rata.
Kompanija je u martu objavila da njen udeo od 15,5 odsto, koji indirektno drži preko svog penzionog fonda u Severnom toku 1, ima knjigovodstvenu vrednost od 1,2 milijarde evra, što znači da je vrednost tog udela srezala za 58 odsto, prenosi Rojters.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17