• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

11.08.2022

18:36

ŠTA JE SAD OVO?! NIJEDAN BROD SA UKRAJINSKIM ŽITOM NIJE STIGAO DO GLADNIH AFRIČKIH ILI AZIJSKIH ZEMALJA! Svet je bio na nogama zbog ovog, kad ono...

Fotoilustracija/Printskrin

Vesti

ŠTA JE SAD OVO?! NIJEDAN BROD SA UKRAJINSKIM ŽITOM NIJE STIGAO DO GLADNIH AFRIČKIH ILI AZIJSKIH ZEMALJA! Svet je bio na nogama zbog ovog, kad ono...

Podeli vest

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije izrazilo je sumnju u iskrenost zabrinutosti zapadnih zemalja o globalnoj bezbednosti hrane, napominjući da brodovi krcati žitom iz ukrajinskih crnomorskih luka uglavnom idu ka Zapadu, a ne ka izgladnjelim afričkim ili azijskim zemljama.

Govoreći na pres konferenciji za novinare, Ivan Nečajev, zamenik direktora Odelenja za informisanje i štampu Ministarstva, rekao je da „do sada nijedan brod sa žitom nije stigao do obala izgladnjelih zemalja Afrike ili južne Azije".

„Oni idu uglavnom u zapadne luke, a asortiman izvozne robe uglavnom nije pšenica, već kukuruzno zrno i suncokretovo ulje, što dovodi u sumnju iskrenost ovih glasova na Zapadu da svetska prehrambena bezbednost zavisi od 'žitnog posla'", rekao je Nečajev, misleći na nedavni dogovor Moskve i Kijeva koji je omogućio nastavak izvoza žitarica iz ukrajinskih luka.

Pre sporazuma, Kijev i njegove zapadne pristalice optuživali su Moskvu da namerno sprečava isporuke hrane i na taj način ugrožava globalnu bezbednost hrane. Moskva je više puta demantovala te tvrdnje, navodeći da je Ukrajina onemogućila isporuke postavljajući pomorske mine u plovnim putevima oko luka.

Nečajev se takođe dotakao situacije sa teretnim brodom "Razoni" pod zastavom Sijera Leonea, koji je 1. avgusta isplovio iz Odese noseći 26.000 metričkih tona hrane za kokoške namenjene Libanu. Brod je vraćen iz Bejruta u ponedeljak, nakon što je libanski kupac odbio da primi pošiljku, jer je kasnila nekoliko meseci.

„Kako se ispostavilo, na brodu nije bila pšenica koja je Libancima bila potrebna, već kukuruz, stočni kukuruz", rekao je on.

Napomene Nečajeva o destinacijama ukrajinskog žita su takođe odjeknule u članku Njujork tajmsa. List je naveo da od kada je sporazum iz Istanbula stupio na snagu 1. avgusta, nijedan od deset brodova koji su napustili ukrajinske luke nije krenuo za Jemen, Somaliju ili druge zemlje koje se suočavaju sa „katastrofalnim nivoom gladi".

U međuvremenu, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je u ponedeljak svom kolegi Mokgvetsiju Masisiju iz Bocvane da je Ukrajina posvećena tome da ostane „pouzdan izvoznik hrane".

Ističući da je Rusija „posvećena svojim obavezama i da se raduje efikasnom ispunjavanju Istanbulskog sporazuma", Nečajev je napomenuo da sporazum uključuje sporazume, ne samo o izvozu žita iz ukrajinskih luka, već i o normalizaciji ruskog izvoza hrane. na svetsko tržište.

Dok implementacija jednog dela sporazuma traje već nedelju i po dana, drugi element tek treba da bude ispunjen, rekao je Nečajev, izrazivši nadu da će zapadne zemlje „stvoriti neophodne uslove" za pristup ruskom đubrivu i hranu na svetska tržišta.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Demoralizovali su Evroviziju, a sad hoće da "preuzmu" i Olimpijske igre! Grad svetlosti postao je grad tame!
Live TV

Demoralizovali su Evroviziju, a sad hoće da "preuzmu" i Olimpijske igre! Grad svetlosti postao je grad tame!

Sinoć su otvorene Olimpijske igre u Parizu. Spektakl prilikom otvaranja izazvao je burne reakcije. Da li je ono bila promocija jednakosti kako tvrde organizatori, ili nešto drugo? Na ovu, ali i sve druge važne svetske teme govorili su gosti emisije "Rat uživo", Dragoslav Rabrenović ispred Instituta ta nacionalnu strategiju i stručnjak za strategijski menadžment.

27.07.2024

22:05

SAD planira nove poteze! Ne piše nam se dobro! Stiže novi američki izaslanik na Balkan? (VIDEO)
Live TV

SAD planira nove poteze! Ne piše nam se dobro! Stiže novi američki izaslanik na Balkan? (VIDEO)

Amerika je rešila da nam za svog novog izaslanika pošalje čoveka koji ukupno ima tri slike na internetu. To je čovek koji je organizovao Majdan. Ne pište nam se dobro. Na ovu temu u emisiji "Otvoreni studio" govorili su politički filozof Dragoljub Kojčić i stručnjak za bezbednost Ivan Miletić. Novinar i ratni reporter Igor Damjanović uključio se uživo u program i komenarisao je ovu temu.

27.07.2024

19:43

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika  Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)
Podkast

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)

"Slobodna Bosna" danima vodi kampanju protiv Srbije i predsednika Vučića. Ipak, najgori su domaći izdajnici koji podržavaju medije iz Bosne, ali i Crne Gore i Hrvatske; a svi imaju jedan cilj: da vide uništenu Srbiju. Na ovu temu u "Info danu" govorili su član GO SNS Branislav Ivković i novinar Darko Zlojutro.

27.07.2024

17:00

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)
Live TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)

Tema Vikend info jutra bila je pitanje koje je kopka gledaoce, ali i goste u studiju, a to je da li psi, generalno životinje, smeju da obitavaju u kafićima i restoranima i da li je opravdano naplaćivanje njihovog boravka u objektu. O tome su polemisali Aleksandar Gavrić iz organizacije Animal Rescue Srbija, modni fotograf Dejan Milićević, Ivan Gavrilović, pevač i veterinar Srećko Radojičić.

27.07.2024

13:17

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Završen prvi dan na Olimpijskim igrama: Mikec u finalu, Novak prošao dalje! Kraj za Zoranu, Milicu, Saru, plivače...
Olimpijske igre

Završen prvi dan na Olimpijskim igrama: Mikec u finalu, Novak prošao dalje! Kraj za Zoranu, Milicu, Saru, plivače...

Prvi dan Olimpijskih igara u Parizu otvorile su naša džudistkinja Milica Nikolić koja je eliminisana u 2. kolu, potom Jovana Arsić koja se plasirala u četvrtinale skifa i strelac Damir Mikec, koji je izbrio finale i u nedelju oko 9:30 će se boriti za zlato! Novak se prošetao do druge runde, a Sara Ćirković neočekivano ispala. Poslednja srpska predstavnica, stonoteniserka Izabela Lupulesku, posle četiri izgubljena seta spakovala je kofere i zaputila se kući.

27.07.2024

23:13

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija