• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

12.08.2022

22:41

170. DAN RATA! BELORUSIJA ČUVA LEĐA PUTINU, GENERAL KASINSKI OTKRIO KAKO MINSK UČESTVIJE U RATU U UKRAJINI! Medvedev zaledio Zapad, i vi imate nuklearke, mislite o tome!  (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

170. DAN RATA! BELORUSIJA ČUVA LEĐA PUTINU, GENERAL KASINSKI OTKRIO KAKO MINSK UČESTVIJE U RATU U UKRAJINI! Medvedev zaledio Zapad, i vi imate nuklearke, mislite o tome! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini, 170. dan

22.30 Beloruski general o mogućem napadu na Ukrajinu

Pomoćnik ministra odbrane Belorusije za ideološki rad general major Leonid Kasinski demantovao je izjave beloruske opozicije da se beloruska vojska sprema da učestvuje u ruskoj specijalnoj operaciji na teritoriji Ukrajine.
- Ranije su tvrdili da su naše oružane snage već u Ukrajini. Sada svaki dan govore da ćemo biti tamo. Želim još jednom da podsetim na reči glavnokomandujućeg (Lukašenka): "Borićemo se, borićemo se i ginućemo na našoj zemlji" - rekao je Kasinski.
Pomoćnik ministra je napomenuo da resor prati izjave predstavnika beloruske opozicije.

- Pomno pratimo sve ove neverovatne verzije koje razni pseudo-stručnjaci vešto emituju: to su i napadi, i dejstva nekih partizana, i dignuti u vazduh lanseri S-400 i radari za gađanje. Pritom se svaki od ovih jadnih "stručnjaka" poziva na pouzdane podatke. Sve ovo posmatram sa ironijom, odmah je jasno iz samih podataka kakva im je i inteligencija. Ovo je zezancija gde se jedan sa drugim bore za koske sa stola svojih gospodara - rekao je on.
Kasinski je takođe ogorčen željom opozicije koja pobegla iz zemlje da "pokrene krvavi masakr u Belorusiji".
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je ranije više puta rekao da beloruski vojnici i vojna tehnika ne učestvuju u neprijateljstvima u Ukrajini, i da Ruska Federacija ima dovoljno vojnog osoblja za sprovođenje specijalne operacije.
On je u intervjuu AFP-u objasnio da je učešće Belorusije u specijalnoj vojnoj operaciji ograničeno činjenicom da je ta zemlja "blokirala zapad i jugozapad Belorusije kako Rusija ne bi bila zabodena nožem u leđa".

22.00 Svet ima samo jednu želju, nuklearka u Zaporožju ne sme da pukne

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine saopštilo je da nema kontrolu nad akcijama u nuklearki Zaporožje. Istovremeno je dodalo da je stanica u rukama neiskusnih stručnjaka koji mogu dozvoliti tragediju. Ukrajinska strana i dalje krivi Rusiju za granatiranje stanice.
Prema rečima bivšeg deputata ukrajinske Rade, Ilje Kive, takve izjave su početak specijalne operacije koju će Kijev sprovesti u bliskoj budućnosti. Odnosno, njegova prva faza je priprema informacija i formiranje krivca.
Kijevski režim planira da potkopa nuklearnu elektranu Zaporožje uz pomoć diverzanata, smatra političar.
- Za to su pripremljene obaveštajne grupe Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane, koje su ranije počinile slične terorističke napade u Pridnjestrovlju i Belgorodskoj, Brjanskoj oblasti - napisao je Kiva na svom Telegram kanalu.

21.30 Medvedev zaledio Zapad, i vi imate nuklearke, mislite o tome!

Foto: AP/Photo

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev poslao je poruku zapadnim saveznicima Ukrajine koji su optužili Rusiju da stvara rizik od nuklearne katastrofe stacioniranjem snaga oko ukrajinske elektrane Zaporižje.
Ukrajina je optužila Rusiju da puca na ukrajinske gradove sa tog mesta znajući da ukrajinske snage ne mogu da uzvratie vatru, piše Rojters.
- Oni (Kijev i njegovi saveznici) kažu da je to Rusija. To je očigledno 100% besmislica, čak i za glupu rusofobnu javnost - napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu.
- Kažu da se to dogodi čisto slučajno, kao "Nismo hteli", dodao je. "Šta da kažem? Ne zaboravimo da i Evropska unija ima nuklearne elektrane. I tamo se mogu dogoditi nesreće - kazao je. 

21.00 London poslao novo oružje Kijevu!

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov izjavio je danas da je u Ukrajinu stigla nova isporuka naoružanja iz Velike Britanije.
On je na Tviteru zahvalio britanskom ministru odbrane Benu Volasu i britanskim građanima na donaciji koja je ranije obećana, prenosi Gardijan.
- Vaša podrška je toliko važna za Ukrajinu. Naša vojska će spretno koristiti ovu ''zamenu'' na bojnom polju - rekao je on.

20.30 Ukrajinci granatirali pivaru u Donjecku! Iscurila opasna hemikalija

Usled ukrajinskog granatiranja pivare u Donjecku došlo je do curenja više od šest tona amonijaka, a jedna osoba je poginula, izjavio je načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom Mihail Mizincev.
 Dana 10. avgusta 2022. godine artiljerijske jedinice mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine pucale su na teritoriju pivare u Donjecku, gde su se nalazile opasne hemikalije koje se koriste u procesu proizvodnje, iz pravca sela Avdejevka - rekao je Mizincev na brifingu, preneo je Interfaks.
Kako je rekao, usled granatiranja oštećen je kapacitet rashladnog sistema od 40 tona iz kojeg je iscurilo više od šest tona amonijaka.
- Nakon eksplozije formirao se otrovni oblak koji se proširio na površinu od dva kvadratna kilometra. Jedan radnik preduzeća je preminuo, dvoje su zadobili teške opekotine respiratornog trakta - rekao je Mizincev. Naveo je da incident smatra "namernim granatiranjem".
Dodao je da su jedinice ministarstva za vanredne situacije DNR-a reagovale brzo kako bi se pozabavile posledicama artiljerijskog udara i sprečile žrtve među lokalnim civilima.

19.00 Zaharova: Brisel i Vašington su pokrovitelji antiruske kampanje

Antiruska kampanja baltičkih država sprovodi se pod punim pokroviteljstvom Brisela i Vašingtona, izjavila je Marija Zaharova, portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije.
 Očigledno je da se antiruska kampanja baltičkih država sprovodi ne samo uz prećutnu saglasnost, već i pri punom pokroviteljstvu Brisela i Vašingtona, koji zatvaraju oči na manifestacije neonacizma na teritoriji svojih pribaltičkih vazala, navodi se u komentaru na sajtu Ministarstva.
Ona je, komentarišući neonacističke marševe u baltičkim zemljama izjavila da se u blizini granica Rusije gaji mržnja ka svemu što je rusko, a posledice takve politike su sada evidentne u Ukrajini.
Prema njenim rečima, sve se odvija uporedo sa uništavanjem sovjetskih vojnih spomenika, koje su dozvolile vlasti u Letoniji, Litvaniji i Estoniji.
Slučajevi vandalizma prema sovjetskim spomenicima su se posle početka specijalne vojne operacije učestili.
Svake godine 16. marta u prestonici Rige održava se povorka SS legionara i njihovih sledbenika. Na njoj se javno izlažu nacistički simboli. Ovaj događaj osuđuju mnoge svetske zemlje, među kojima i Rusija.

18.30 Medvedev otkrio šta će biti sa Zelenskim"! čeka ga sud ili sporedna uloga u seriji
   
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski nema drugog izbora osim da se suoči sa tribunalom ili da igra sporedne uloge u humorističnim serijama, rekao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.
Sekretarijat Medvedeva potvrdio je za "TASS" <https://tass.com/politics/1492913> autentičnost intervjua koji je Medvedev dao novinaru Nadanu Fridrihsonu, koji je u petak objavljen na njegovom "Telegram" kanalu. 
Na pitanje šta misli o budućnosti Zelenskog nakon završetka specijalne vojne operacije, Medvedev je rekao da očekuje da će se prvi čovek Ukrajine naći pred tribunalom.
- Ili sud ili opet sporedne uloge u humorističnim serijama - izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije.
On je potom dodao da je u četvrtak posetio Lugansk kako bi razgovarao o tome šta se može učiniti za odbranu ljudi koji žive u Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici i na drugim oslobođenim teritorijama.
Prema rečima Medvedeva, on se nije plašio da poseti zonu borbenih dejstava.
- Oni bi trebalo da nas se plaše, a ne mi njih - naglasio je on.

18.00 Vitalij Kličko besan na nemačkog kancelara Olafa Šolca

Foto: AP/Fotoilustracija

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko kritikovao je nemačkog kancelara Olafa Šolca zbog njegovog odbijanja da prestane da izdaje vize Rusima.
Bivši bokserski šampion od početka specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini je poznat kao jedan od najvećih kritičara predsednika površinski najveće zemlje na svetu Vladimira Putina, koji beleži sve veću podršku u svojoj  <https://www.novosti.rs/c/planeta/svet/1144458/rusija-vladimir-putin-predsednik-podrska-narod-jedinstvena-rusija-komunisti-anketa-premijer-mihail-misustin-genadij-zjuganov-sergej-mironov-medvedev-lavrov-rezultati-najnovije-vesti-russia-tass-ria>državi.
- Ruski građani se bore u Ukrajini, muče i ubijaju mirne Ukrajince i decu, uništavaju naše gradove i sela. Većina građana Rusije bi podržala Putinovu politiku i njegove krvave imperijalne ambicije - rekao je Kličko opravdavajući svoj poziv na zamrzavanje izdavanja viza.
Kao kaznu za specijalnu vojnu operaciju, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski nedavno je zahtevao da EU prestane da izdaje vize Rusima. Međutim, Šolc se u četvrtak izjasnio protiv tog predloga.

17.30 Rusija u SB UN: Svet na ivici nuklearne katastrofe 

Zločinačke akcije Kijeva u pogledu Zaporoške nuklearne elektrane guraju svet na ivicu nuklearne katastrofe, saopštio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja u SB UN.
Prave razmere nuklearne katastrofe u Zaporoškoj nuklearnoj centrali je teško i zamisliti. U ovom slučaju, odgovornost za to će pasti na zapadne sponzore Kijeva, rekao je Nebenzja.
On je istakao da je zračenje u Zaporoškoj nuklearnoj centrali, za sada, u okviru dozvoljenog, ali ako se nastavi granatiranje ukrajinske vojske, pitanje dokle će tako biti.
On je pozvao stručnjake iz Međunarodne agencije za atomsku energiju da posete centralu i izrazio nadu da u sadašnjim okolnostima generalni sekretar UN "shvata kolika je njegova odgovornost" i da neće sprečavati sprovođenje ove misije preko njemu odgovornih službi.
- S naše strane, spremni smo da pružimo maksimalnu moguću pomoć u rešavanju svih organizacionih pitanja. Smatramo opravdanim da predstavnici Međunarodne agencije za atomsku energiju stignu u Zaporošku nuklearnu elektranu što je pre moguće - možda čak i pre kraja avgusta - naglasio je ruski diplomata.
Nebenzja je nazvao apsurdnim optužbe Kijeva da Rusija, navodno, granatira elektranu.

15.48 - SAD šalju u Evropu elitnu 101. diviziju

Sjedinjene Američke Države saopštile su da će prebaciti u Evropu u okviru jačanja istočnog krila NATO pripadnike elitne 101. Vazdušno-desantne divizije vojske SAD, koja je aktivno učestvovala u borbama na teritoriji Evrope za vreme Drugog svetskog rata.

Prema saopštenju, oko 2.400 vojnika „Vrištećih orlova“, biće raspoređeno u Rumuniji, Bugarskoj, Sloveniji i Mađarskoj, radi zaštite „vazdušnog bloka NATO“.

14.52 - Ukrajina traži da SAD sankcionišu sve ruske banke

Ukrajina poziva administraciju američkog predsednika DŽoa Bajdena da sankcioniše sve privatne ruske banke, izjavila je danas izaslanica Kijeva u Vašingtonu Oksana Markarova za "Blumberg". Ona je, u intervjuu njujorškoj agenciji, rekla da vlada predsednika Volodimira Zelenskog želi da SAD dodaju po nekoliko banaka nedeljno na svoju listu sankcionisanih ruskih finansijskih institucija. Ukrajinska ambasadorka je napomenula da je zahtev prenela Ministarstvu finansija SAD, prenosi Raša tudej (RT).

13.21 - Rusija: Ukrajinska vojska izgubila više od 2.000 vojnika kod Soledara, uništene dve rakete Himars

Ofanzivnim borbenim dejstavima savezničkih snaga u rejonu Soledara je 14. brigada Oružanih snaga Ukrajine izgubila više od 2.000 vojnika, a ostatak vojske se povukao, izjavili su u Ministarstvu odbrane Rusije.

Protivvazduhoplovna odbrana Rusije je za 24 sata pogodila dve rakete „Himars“ u rejonu Nove Kahovke i četiri „Oljha“ u rejonu Černobajevke u Hersonskoj oblasti, dok je pet dronova uništeno u Harkovskoj oblasti i Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

U izveštaju se navodi i da je 66. ukrajinski bataljon izgubio više od 50 odsto vojnika prilikom napada jedinica ruske vojske i vojske DNR-a, dok je 40 vojnika neutralisano u 58. brigadi.
Za 24 sata je onesposobljeno pet komandi u Harskovskoj oblasti i DNR-u, kao i naoružanje, vojska i tehnika u 157 rejona.

Uništena su četiri višecevna raketna sistema „Grad“ u DNR-u i Hersonskoj oblasti, dva artiljerijska topa „Akacija“ u DNR-u.

 

 

Ruska vojska je likvidirala do 100 vojnika 28. ukrajinske brigade u Nikolajevskoj oblasti, dok su gubici ukrajinske 56. brigade premašili 70 odsto. Uništena je i američka radarska stanica AN/MPQ-64 u rejonu Časov Jar u DNR-u.

U rejonu Kurahova u DNR-u je uništeno ukrajinsko skladište goriva i šest skladišta sa municijom u Nikolajevskoj i Harkovskoj oblasti. Ukupno je od početka specijalne vojne operacije uništeno: 267 aviona, 146 helikoptera, 1.732 drona i 365 protivavionskih raketnih sistema.

12.43 - Ruska vojska kontroliše situaciju u mestu Peski

Ruska vojska u saradnji sa snagama Donjecke Narodne Republike u potpunosti kontroliše situaciju u selu Peski u Donjeckoj Narodnoj Republici i onemogućava neonacistima da „promole glavu“, izjavio je čečenski lider Ramzan Kadirov.

12.32 - Šta čeka Zelenskog? Medvedev dao dve opcije

11.33  - "Pokazaćemo dokaze!"

Ukrajinska vojska granatira nuklearnu elektranu Zaporožje navođenim raketama zapadne proizvodnje, izjavio je predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

09.40 - U jučerašnjim borbama likvidirano 50 ukrajinskih vojnika

Narodna milicija Luganske Narodne Republike saopštila je da je tokom jučerašnjih borbi ukrajinska vojska izgubila 50 vojnika, dva oklopna transportna vozila i dve artiljerijske baterije. Takođe se navodi i da je tokom jučerašnjeg dana očišćeno više od šest hektara teritorije od mina u regionu Lisičanska i Borovska.

08.52 - Britanija: Eksplozije na Krimu nanele veću štetu Rusiji

Eksplozije na vojnom aerodromu Saki, na zapadu Krima, koje su ove nedelje prouzrokovale gubitak osam ruskih borbenih aviona, nanele su značajnu štetu avijaciji ruske Crnormorke flote, saopštilo je danas britansko ministarstvo odbrane.

Dok oštećene letelice predstavljaju samo delić ukupne avijacije flote, Britanija navodi da će incident imati uticaj na ruske sposobnosti u Crnom moru, pošto se aerodrom Saki koristi kao primarna operativna baza, prenosi Rojters.

Bazni aerodrom je najverovatnije ostao u funkciji, ali je prostor pored pisti pretrpeo ozbiljnu štetu, dodalo je ministarstvo odbrane u redovnom obaveštajnom biltenu na Tviteru. Eksplozije, u kojima je prema saopštenju Rusije jedna osoba poginula, a pet povređeno, podstaći će njenu vojsku da revidira svoj stav o mogućim pretnjama u regionu, navelo je britansko ministarstvo.

08.00 - Ukrajinske snage napuštaju položaje u Nagornu

Ukrajinska vojska napušta svoje položaje u mestu Nagorno i premešta se ka Soledaru, izjavio je oficir Narodne milicije Luganske Narodne Republike Andrej Maročko.
Kako je rekao, obaveštajni podaci govore da ukrajinske snage formiraju male kolone ljudi i tehnike i premeštaju se ka Soledaru. Nagorno se nalazi 20 kilometara od Soledara.

07.53 - Prvi teretni brod sa žitom krenuo ka Egiptu

Prvi teretni brod sa ukrajinskim žitom „Razoni“ je isplovio iz turske luke Mersin i uputio se ka Egiptu, saopšti je sajt „Marin trafik“ koji prati kretanje brodova.
Brod „Razoni“ je isplovio iz luke u Odesu 1. avgusta sa 26.000 tona kukuruza nakon zaključivanja prehrambenog sporazuma Rusije, UN, Turske i Ukrajine u Istambulu 22. jula.
Brod je trebalo da uplovi u severnu libansku luku Tripoli 7. avgusta, ali je kupac odbio da primi robu jer isporuka kasni više od pet meseci.

07.50 - Razbijena pozicija Ukrajinaca kod Soledara

Pripadnici Narodne milicije Luganske Narodne Republike (LNR) razbili su pozicije ukrajinskih vojnika kod Soledara u Donjeckoj Narodnoj Republici.
Uništene su maskirane pozicije ukrajinskih vojnika. Prema rečima obaveštajaca iz LNR, neprijateljske pozicije su se nalazile u šumi oko Soledara


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Vesti

TV

Nemačka i Francuska potajno priželjkuju kraj rata u Ukrajini jer zavise od ruskog gasa! Kosmet je sfera nemačkog uticaja! (VIDEO)
Live TV

Nemačka i Francuska potajno priželjkuju kraj rata u Ukrajini jer zavise od ruskog gasa! Kosmet je sfera nemačkog uticaja! (VIDEO)

Gosti "Rata uživo" bili su politikolog Andreja Lović i Mladen Duvnjak iz organizacije "Srbi za Trampa". Govorili su, između ostalog, o predstojećim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i o potencijalnim posledicama koje će njihov ishod imati na Evropu i NATO pakt. Takođe, komentarisali su i političku situaciju u Americi i Nemačkoj.

30.08.2024

22:32

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija