• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Informer

15.08.2022

18:28

(VIDEO) ZA SAD OVO JE HOROR, MOSKVA NAPUŠTA PRIČU SA NASA! Roskosmos predstavio novu rusku svemirsku stanicu! Amerika se nada da će Rusi ostati i u MSS!

Vesti

(VIDEO) ZA SAD OVO JE HOROR, MOSKVA NAPUŠTA PRIČU SA NASA! Roskosmos predstavio novu rusku svemirsku stanicu! Amerika se nada da će Rusi ostati i u MSS!

Podeli vest

Ruska svemirska agencija Roskosmos prvi put je predstavila fizički model nove ruske svemirske stanice, prenosi Rojters

Britanska agencija ocenjuje da se na osnovu ovog poteza Roskosmosa može zaključiti da je Moskva ozbiljna u pogledu napuštanja Međunarodne svemirske stanice (ISS) i početka samostalnog izvođenja operacija u kosmosu.

Ruska nacionalna svemirska agencija Roskosmos predstavila je model svemirske stanice, koju su ruski državni mediji nazvali „ROSS", na vojno-industrijskoj izložbi „Armija-2022" u blizini Moskve.

Jurij Borisov, koga je ruski predsednik Vladimir Putin prošlog meseca imenovao za šefa Roskosmosa, izjavio je da će Rusija napustiti IS S posle 2024. godine i da radi na razvoju sopstvene orbitalne stanice, prenosi Rojters.

Na ISS-u, koji je lansiran 1998. godine, od novembra 2000. kontinuirano borave astronauti u okviru zajedničkog projekta koji predvode SAD i Rusija, a u njemu učestvuju i Kanada, Japan i 11 evropskih zemalja.

NASA, koja želi da ISS ostane u funkciji do 2030. godine, tvrdi da još nije dobila zvaničnu potvrdu o planiranom povlačenju Rusije i da je ranije shvatila da će Moskva nastaviti da učestvuje do 2028, navodi Rojters.

Roskosmos je u saopštenju naveo da će nova svemirska stanica biti lansirana u dve faze, bez navođenja datuma.

U prvoj fazi bi počela sa radom svemirska stanica sa četiri modula, a kasnije će joj biti dodata još dva modula i servisna platforma.

To bi bilo dovoljno da se na njoj smeste najviše četiri kosmonauta, kao i oprema za naučna istraživanja.

Roskosmos je saopštio da će nova stanica ruskim kosmonautima omogućiti mnogo širi pogled na Zemlju od onog kog imaju u ovom trenutku.

Ruski državni mediji sugerišu da je pokretanje prve faze planirano za 2025-2026, a najkasnije za 2030. godinu.

Pokretanje druge i završne faze planirano je za 2030-35, navodi Rojters.

Po trenutnoj zamisli, na svemirskoj stanici ljudi ne bi stalno boravili, već bi na njoj bilo osoblje dva puta godišnje tokom dužeg perioda.

Dmitrij Rogozin, prethodni šef Roskosmosa, sugerisao je da bi nova svemirska stanica mogla biti korišćena i u vojne svrhe, ako bude potrebno, prenosi britanska agencija.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Popović: U Srebrenici nije bilo genocida!
Politika

Popović: U Srebrenici nije bilo genocida!

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je da predlog rezolucije o međunarodnom danu sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine ima za cilj favorizovanje priče o stradanju Bošnjaka i da negira stradanje Srba, ističući da bi njeno potencijalno usvajanje u UN moglo biti izvor novih sukoba i destabilizacije u regionu.

23.04.2024

10:25

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija