• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/24sata

16.08.2022

09:59

U UKRAJINU SAM DOŠAO ZBOG DRŽAVLJANSTVA, KOPAO SAM ROVOVE! Novi video hrvatskog plaćenika, evo kako se branio pred sudom DNR! (VIDEO)

Printscreen

Vesti

U UKRAJINU SAM DOŠAO ZBOG DRŽAVLJANSTVA, KOPAO SAM ROVOVE! Novi video hrvatskog plaćenika, evo kako se branio pred sudom DNR! (VIDEO)

Podeli vest

Hrvata terete za prolaženje obuke za terorističke aktivnosti, sudelovanje u sukobu kao plaćenika kao i nasilno preuzimanje vlasti i rušenje ustavnog poretka. Kazna za to je doživotni zatvor ili smrt

- Ja sam građanin Hrvatske. Vojni sam službenik marinaca, 36. brigade marinaca Oružanih snaga Ukrajine - rekao je na snimku Hrvat Vjekoslav Prebeg, kojeg su početkom maja zarobile ruske snage u Mariupolju gde je ratovao za Ukrajinu. 

Video zarobljenog Hrvata objavljen je na dan kada je trebalo početi suđenje u Rusiji na temelju optužnice koje je podiglo državno tužilaštvo Narodne Republike Doneck (DNR). Nije precizirano kada je snimak nastao.

Dobio sam ponudu da mogu ostati u Ukrajini ako idem po ugovoru (na vojni rok), jer strani službenici oružanih snaga Ukrajine dobivaju boravišnu dozvolu na vreme trajanja ugovora, a nakon tri godine možete dobiti državljanstvo. Pa sam odlučio otići na ugovornu službu u oružane snage - priča zarobljeni Hrvat.

Preti mu smrtna kazna

Na snimku je objasnio gde se nalazio.

- Bio sam 2 kilometra severno od fabrike Iliča. Tamo smo imali kontrolni punkt na putu koji izlazi iz grada u smeru Volnovahe. Gde je bio kontrolni punkt, bila je i narodna garda. Odveli su nas na punkt i rekli da ćemo biti u drugoj liniji. Rekli su da napravimo rovove. Prvo smo bili kod ograde, bio je veliki zid od tri metra. Tu smo napravili rovove - ispričao je Prebeg.

Hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova tvrdi da su u kontaktu s ukrajinskim vlastima oko ovog slučaja.

- Šveđanin M.T., Hrvat Vjekoslav Prebeg i Britanac J.H. optuženi su za obuku u svrhu izvršenja terorističkih aktivnosti te da su kao plaćenici sudelovali u oružanim sukobima. Britanac A.H. optužen je za plaćeništvo, a Britanac D.H. optužen je za pomaganje u regrutovanje plaćenika za oružane sukobe -  saopštila je služba za medije tužitelaštva DNR.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nebojša

pre 1 godinu

Види ти се у очима да си копао ровове. Животињо нацистичка.

voja

pre 1 godinu

mozes zamisliti da osoba iz evropske unije ide da zivi i trazi drzavljanstvo jedne bedne drzave iz koji svi beze,treba mu presuditi takvi su svi oni

Laki

pre 1 godinu

A Ukrajna je, onako veoma bogata i prosperitetna zemlja za pozeleti njihovo drzavljanstvo prosto ljudi cekaju u redu za ukrinsko drzavljanstvo.......hmmm pa ti stvarno mislis ili si toliko retardiran da ce Rusi da poveruju u takvoj glupoj i naivnoj prici, nisam kriv nisam samo sam kopao rovove za drzavljanstvo, i to bas u AZOV......!!!!!! HhHHHHHAAAA NA GILJOTINU BRATE, pa se ti prisecaj zasta si dosao ako nisi zeljan ubijanja Rusa i pravoslavaca......SMRTNA KAZNA zna se, samo je treba pravno potvrditi.

koki

pre 1 godinu

Koga bre ovaj laze. Cuj dosao zbog drzavljanstva. Kome treba drzavljanstvo ukrajine. Ima drzavljanstvo EU drzave i treba mu ukrajinsko.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija