• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

17.08.2022

11:00

KIM NUDI PUTINU 100.000 VOJNIKA ZA UKRAJINU, ZAUZVRAT TRAŽI ŽITO I ENERGENTE! Šta ako Moskva pristane na Trampu, eksperti prognoziraju krah...

Vesti

KIM NUDI PUTINU 100.000 VOJNIKA ZA UKRAJINU, ZAUZVRAT TRAŽI ŽITO I ENERGENTE! Šta ako Moskva pristane na Trampu, eksperti prognoziraju krah...

Podeli vest

Lider Severne Koreje preko diplomatskih kanala poručio ruskom predsedniku da je voljan da mu pošalje svoju vojsku za borbe u Donbasu u zamenu za žitarice i energente, pišu moskovski mediji

Severnokorejski lider Kim Džong Un ponudio je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da mu pošalje čak 100.000 svojih vojnika koji bi se borili u Ukrajini, izveštavaju moskovski mediji. Zauzvrat je, kako tvrde, Kim tražio od Putina žitarice i energente.

Šalje i graditelje

Ruska novinska agencija Regnum objavila je da je Kim preko diplomatskih kanala poručio da je voljan prvo da obezbedi vojsku, a posle i graditelje, koji bi pomogli u obnovi Donbasa. Severnokorejski lider je predložio da njegovi vojnici budu poslati u Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku (DNR i LNR), koje je nedavno priznao kao nezavisne države.

- Pjongjang je spreman da pošalje 100.000 vojnika u Donbas. U pitanju su taktičke jedinice - objavila je ruska agencija.

Kako je dodato, zauzvrat je Kim tražio ruske žitarice i energente da bi njegova ekonomija, teško pogođena sankcijama, preživela i da bi narod imao šta da jede.

Kimovu ponudu komentarisao je i ruski novinar, stručnjak za oblast odbrane Igor Koročenko. On je u svojoj emisiji "Žurnal nacionalne odbrane" na TV Rusija 1 rekao da bi Putin trebalo da prihvati Kimovu ponudu.

- Ne bi trebalo da budemo stidljivi u prihvatanju pružene ruke Kim Džong Una. Severnokorejci su izdržljivi i nisu zahtevni, a najvažnije je to što su motivisani - rekao je Koračenko.

Putin pisao Kimu, želi bliže odnose sa Pjongjangom

Vladimir Putin je u ponedeljak, povodom Dana oslobođenja Severne Koreje, poslao pismo Kim Džong Unu u kojem je predložio jačanje veza između njihove dve zemlje.
"Putin je ukazao na to da će dve zemlje zajedničkim naporima proširiti sveobuhvatne i konstruktivne bilateralne odnose", prenela je državna agencija KCNA u Pjongjangu.
U izveštaju agencije je navedeno da je u pismu Kimu Putin poručio da bi bliže veze bile u interesu obe zemlje, ocenivši da će to pomoći u jačanju bezbednosti i stabilnosti Korejskog poluostrva i regiona Jugoistočne Azije.

On je dodao da ne bi bilo u redu uskratiti Severnokorejcima njihovo pravo i obavezu da se bore protiv fašizma u svetu.

- Ako severnokorejski dobrovoljci sa svojim artiljerijskim sistemima, velikim iskustvom u ratovanju i višecevnim raketnim bacačima velikog kalibra severnokorejske proizvodnje žele da učestvuju u sukobu, dajte im zeleno svetlo. Ako je Severna Koreja izrazila želju da obavi svoju međunarodnu dužnost u borbi protiv ukrajinskog fašizma, trebalo bi da je pustimo. Suvereno pravo DNR i LNR jeste da potpišu odgovarajuće sporazume sa kim god to hoće - kazao je Koročenko.

Četvrta najveća vojska

Vojska Severne Koreje je, inače, četvrta u svetu po veličini. Ona broji 1,3 miliona aktivnih i još 600.000 rezervnih vojnika.

Foto: Reuters

Vojska Severne Koreje je sila, za Zapad bi bila katastrofa da se uključi u rat u Ukrajini

Prijateljstvo između Moskve i Pjongjanga datira iz 1948. godine, kad je tadašnji Sovjetski Savez bio prva država na svetu koja je priznala Severnu Koreju. Nakon toga, tokom Korejskog rata, SSSR je podržavao severnokorejsku vojsku. Odnosi između dve zemlje ostali su do danas prijateljski, a Kim Džong Un je 2019, pre izbijanja pandemije koronavirusa, posetio Rusiju i u Vladivostoku se sastao sa Putinom. Severna Koreja je bila treća zemlja na svetu koja je priznala DNR i LNR, odmah posle Rusije i Sirije.

Putin: Era unipolarnog sveta je prošlost

Predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je da je era unipolarnog svetskog poretka prošlost i da je jedino suštinskim jačanjem sistema savremenog multipolarnog sveta moguće smanjiti tenzije na planeti, povećati nivo poverenja među državama i obezbediti njihov održivi razvoj. On je, obraćajući se učesnicima 10. Moskovske konferencije o međunarodnoj bezbednosti, istakao da će Rusija jačati svoje oružane snage, obezbeđivati nacionalne interese i zaštitu saveznika, kao i da će preduzimati druge korake u cilju izgradnje demokratičnijeg sveta.
Putin je istakao da upravo multipolarni svet, izgrađen na međunarodnom pravu, otvara nove mogućnosti za borbu protiv zajedničkih pretnji.
- Neophodno je obnoviti poštovanje međunarodnog prava i ojačati strukture kao što su UN, Savet bezbednosti i Generalna skupština UN, kao što je i zamišljeno od samog početka, one treba da služe kao efikasno oruđe za smanjenje međunarodnih tenzija i sprečavanje konflikata, da doprinose obezbeđivanju bezbednosti i blagostanja zemalja i naroda - naglasio je Putin.
Prema njegovoj oceni, "kolektivni Zapad" ciljano uništava evropski sistem bezbednosti, a NATO se širi na Istok.
- Takozvani kolektivni Zapad namerno uništava evropski bezbednosni sistem, stvarajući nove vojne saveze. NATO se kreće ka Istoku, jača svoju vojnu infrastrukturu, uključujući raspoređivanje sistema protivraketne odbrane i jačanje udarnih mogućnosti ofanzivnih snaga - rekao je predsednik Rusije.
On je dodao da su Zapadu potrebni sukobi da bi održao svoju hegemoniju, zbog čega je Ukrajini namenio "sudbinu topovskog mesa".

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija