• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Webtribune

20.08.2022

17:02

UKRAJINA IZGUBILA JEDNOG OD NAJLOJALNIJIH SAVEZNIKA! "Predstraža NATO" obećavala ogromnu pomoć, pa se povukla!

Reuters

Vesti

UKRAJINA IZGUBILA JEDNOG OD NAJLOJALNIJIH SAVEZNIKA! "Predstraža NATO" obećavala ogromnu pomoć, pa se povukla!

Podeli vest

Španija, jedan od "najodanijih saveznika“ Ukrajine, okrenula joj je leđa, piše analitičar Horhe Gonzales-Galarca u članku Njuzvika

Španski premijer Pedro Sančez, podseća autora publikacije, da je još u proleće, tokom posete Kijevu, Ukrajini obećavao raznovrsnu i veliku vojnu pomoć, ali saradnja dve zemlje nije izdržala test vremena.

- Španija, predstraža NATO-a daleko od sukoba, savladala je veštinu diplomatije: obećavajte mnogo, a pružajte malo. Kome su potrebni neprijatelji sa takvim saveznicima? - pita Gonzales-Galarca.

Španija je, podseća analitičar, predala Ukrajini nekoliko komada lake artiljerije, jedno evakuaciono oklopno vozilo i manju količinu protivtenkovskog oružja.

Istovremeno, list El Pais je, pozivajući se na izvore, ranije izvestio da će Madrid prebaciti teško naoružanje u Kijev, uključujući desetine nemačkih tenkova Leopard 2A4.

- Dva meseca kasnije, španska ministarka odbrane je u potpunosti odbila da razgovara o predlogu. Ona je tvrdila da bi žalosno stanje tenkova predstavljalo opasnost za operatere - navodi se u članku.

Kao rezultat toga, Ukrajinci, prema Gonzales-Galarcu, "gube veru u Španiju“.

- Vlada Vladimira Zelenskog je prošle nedelje objavila da očekuje 20 oklopnih M113. U Ukrajini ovo obećanje nije naišlo na uobičajen izraz iskrene zahvalnosti. Kako se ispostavilo, M113 je mašina iz 1970-ih kojih u Španiji ima oko hiljadu, a, prema internim izvorima, planirano je da najveći deo bude otpisan - napisao je autor članka.

Stav Španije trebalo bi da bude lekcija za druge zemlje koje su spremne da verbalno osude rusku specijalnu operaciju u Ukrajini, ali u stvarnosti nemaju dovoljno podsticaja za stvarnu "podršku” Kijeva, zaključio je analitičar.

Zbog ruske vojne specijalne operacije, zapadne zemlje nastavljaju da isporučuju oružje Ukrajini. Rusija je ranije poslala notu zemljama NATO- a zbog isporuke naoružanja Ukrajini.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je istakao da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju.

Portparol predsednika Dmitrij Peskov je primetio da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Osam godina od masakra u Žitištu! Siniša zbog ljubomore ubio 5, ranio 22 ljudi
Hronika

Osam godina od masakra u Žitištu! Siniša zbog ljubomore ubio 5, ranio 22 ljudi

Stravičan masakr dogodio se pre tačno osam godina u Žitištu, kada je Siniša Zlatić u bašti kafića "Makijato" iz automatske puške rafalnom paljbom ispalio 26 metaka i ubio petoro ljudi - bivšu suprugu Dijanu (30), njenog partnera Stevana Jojića (40), Vladimira Mijatovića (40), Jovanu Popović (20) i Vladimira Kosovića (34) i ranio još 22 osobe.

02.07.2024

14:40

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija