• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

21.08.2022

22:08

179. DAN RATA: BRITANIJA SE SPREMA ZA RAT SA RUSIJOM, PRIPRMITE VOLJENE ZA... UKRAJINCI NAPALI AERODROM BELBEK U SEVASTOPOLJU, Moskva će odgovoriti na zabranu izdavanje viza Rusima!  (FOTO/VIDEO)

AP/Tanjug

Vesti

179. DAN RATA: BRITANIJA SE SPREMA ZA RAT SA RUSIJOM, PRIPRMITE VOLJENE ZA... UKRAJINCI NAPALI AERODROM BELBEK U SEVASTOPOLJU, Moskva će odgovoriti na zabranu izdavanje viza Rusima! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

U toku je 179. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Nastavljaju se borbe duž celog fronta, posebno intenzivno kod Ugljedara i Ugljedara. Sa druge strane, ukrajinske diverzantske grupe za sada pokušavaju dronove da napadnu vojne objekte na Krimu

22.30 Ukrajinci napali aerodrom Belbek u Sevastopolju

 Oružane snage Ukrajine pokušale su da izvedu napad na aerodrom Belbek u Sevastopolju, sistem PVO je presreo ciljeve, saopštio je gubernator grada Mihail Razvožajev.
Razvožajev je rekao da „ukrorajh tradicionalno pokušava da diže paniku" među građanima Sevastopolja i dodao da je aktivirana protivvazdušna odbrana.

21.00 Granatirano osam naselja u DNR

U protekla 24 časa ukrajinske snage ispalile su više od 200 granata iz topovske artiljerije kalibra 155, 152 i 122 milimetra, kao i iz minobacača kaliba 120 milimetra, saopštila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike.
Gađani su okruzi osam naselja DNR. U granatiranju je ranjeno 16 civila, oštećeno 24 zgrade i sedam civilnih objekata.

20.30 Ponovo akrivirana Ruska PVO 

U Melitopolju je aktivirana protivvazdušna odbrana, izjavio je član Glavnog saveta vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.
„Ruska PVO je presekla dejstva udarne bespilotne letelice u oblasti novog Melitopolja, što još jednom dokazuje zločinačka dejstva Ukrajine protiv civila", istakao je Rogov.

20.00 Moskva uzvraća udarac, ako EU zabrani izdavanje viza Rusima

Foto: Fotoilustracija

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu najavio je da cěe Rusija istom merom odgovoriti na planove EU da obustavi izdavanje turističkih viza ruskim državljanima i prestane sa izdavanjem viza evropskim turistima.
- Ono što vidimo je jasna manifestacija nacističke politike, pošto visoki evropski zvaničnici zagovaraju rusofobičnu ideju o sprečavanju svih ruskih građana da uđu u zemlje EU - rekao je Šojgu, a prenosi nemačka novinska agencija.
Estonija, Letonija, Litvanija i Češka vecě su odlučile da obustave ili ograniče izdavanje turističkih viza ruskim državljanima zbog ruske agresije u Ukrajini. Finska planira da u septembru drastično ograniči izdavanje viza Rusima, na isti način razmišljaju i Poljska i Danska.
Istovremeno, sve su vecěi pozivi za usvajanje ove mere na evropskom nivou. Očekuje se da cěe o tome razgovarati i ministri spoljnih poslova zemalja članica EU na neformalnom sastanku krajem meseca.

19.00 Spremamo se za rat sa Rusijom, priprmite voljene za slanje na istok Evrope

Britanski list Dejli Miror, objavio je u subotu 20. avgusta 2022. tekst: Ekskluzivno: Britanskim vojnicima je rečeno da se spremaju za rat protiv Rusije- i da pripreme svoje voljene u kome se citira podoficir zastavnik Pol Karni koji sugeriše da vojnici britanskih oružanih snaga treba da pripreme svoje porodice za mogućnost da budu poslati u Ukrajinu, da se bore protiv Rusije.
U ovom tekstu Dejli Mirora glavni podoficir britanske vojske govori o tome da britanske trupe moraju da budu "spremne za novu stvarnost".
Karni je u ovom tekstu upozorio da se britanska vojska sada formira tako da odgovori na pretnju od Rusije i da vojnici treba da upozore svoje voljene na potencijalni sukob i mogućnost slanja na istok Evrope.

18.30 Rusija otkrila šta je sve Zaplenjeno do SAD

Ruski stručnjaci pažljivo proučavaju stranu vojnu opremu zarobljenu u Ukrajini, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu u intervjuu za TV kanal "Rusija-24" u nedelju.
- Naravno, i naša nauka i naša industrija se bave zaplenjenim naoružanjem. Mi na to gledamo iz dva ugla. Prva strana su mogućnosti borbe protiv tog oružja, kako i šta mu se može suprotstaviti. S druge strane, ono čime se može pogoditi, njegovi glavni nedostaci - rekao je Šojgu.
On je potom dodao da je u specijalnoj vojnoj operaciji zaplenjeno naoružanje kao što su prenosiva haubica M-777, višecevni raketni bacač HIMARS, prenosni protivtenkovski raketni sistemi NLAV i Javelin, prenosni protivvazdušni raketni sistem Stinger, malokalibarsko oružje i oklopna vozila. 

17.30 Rogov: Situacija u nuklearki Zaporožje pod kontrolom

Situacija u nuklearki Zaporožje je pod kontrolom i danas nije bilo ukrajinskih artiljerijskih udara, saopštio je Vladimir Rogov, član glavnog saveta Vojno-civilne uprave Zaporoške oblasti.
"Što se tiče situacije u NE Zaporožje, sve je pod kontrolom i stanje je normalno. Danas nije bilo udara ukrajinske artiljerije", izjavio je Rogov za radio stanicu Komsomolskaja pravda.
On je istakao da je nivo radijacije u kompleksu NE normalan, prenosi Tas.
"Tačnije rečeno, nivo radijacije ne samo da ne premašuje (normu) već je i mnogo niži", precizirao je Rogov.

16.30 Rusija "tri puta smo upotrebila kindžal u Ukrajini" 

Foto: printscreen

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je danas da su Oružane snage Rusije tri puta koristile hipersoničnu raketu "Kindžal" tokom specijalne operacije u Ukrajini.
- Raketa je tri puta upotrebljena tokom specijalne vojne operacije - rekao je Šojgu u intervjuu za TV kanal "Rusija-1".
Prema njegovim rečima, "Kindžal" je tri puta pokazao svoje briljantne karakteristike, koje nema nijedna slična raketa na svetu.
- Niko još nema takvu raketu: i hipersoničnu, i s takvom brzinom, i s takvim prodornim mogućnostima. Nemoguće je pronaći je i presresti - kazao je Šojgu.
Ruski ministar je rekao da je raketu praktično nemoguće uhvatiti, kao i da je ruska vojska koristi za gađanje posebno važnih ciljeva.
Komentarišući pokušaje da se Rusija izoluje, ocenio je da je to nemoguće, jer je reč i o najvećoj nuklearnoj državi.
"Kindžal" je najnoviji ruski kompleks s hipersoničnim aerobalističkim raketama, koje nose specijalno opremljeni avioni MiG-31K.
Raketa je teško uočljiva za radare, ima visoku manevarsku sposobnost i namenjena je uništavanju kopnenih i morskih ciljeva.

15,30 Ukrajina bankrotirala tvrdi Moskva

Ukrajina je izgubila finansijsku nezavisnost i ne može da preživi bez zapadnih sredstava, saopštio je predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin.
Ukrajina je izgubila finansijsku nezavisnost, jer ne može da ispuni svoje obaveze prema građanima bez pomoći Zapada, saopštio je Volodin.
On je naveo da "prikupljeni porezi čine samo 40% budžeta zemlje", a od toga više od 60% odlazi na vojsku. Mesečni deficit Ukrajine iznosi pet milijardi dolara, podsetio je Volodin.
- Ukrajina je bankrotirala, bez pomoći Vašingtona i Brisela, Kijev više ne može da ispunjava svoje obaveze prema građanima. Zemlja je izgubila svoju finansijsku nezavisnost - zaključio je Volodin.
U nedavnom intervjuu za "RBK Ukrajina", ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko rekao je da će budžet za narednu godinu biti "izuzetno neizvestan" zbog ratnih uslova.
Prema rečima Olega Ustenka, savetnika ukrajinskog predsednika za ekonomska pitanja, očekuje se da će deficit državnog budžeta Ukrajine do kraja godine dostići 50 milijardi dolara. To je oko 30-35 odsto BDP-a zemlje, rekao je on u televizijskom intervjuu prošlog meseca, dodajući da je takva situacija nastala zbog rata.
Kijev navodi da mu je potrebno pet milijardi dolara mesečno kao pomoć zapadnih sponzora. Međutim, Ustenko je rekao u julu da će im trebati dodatnih četiri milijarde dolara mesečno u naredna tri meseca da pokriju troškove hitnog smeštaja i popravke stanova za milione ljudi, kao i da finansiraju osnovni minimalni prihod za one koji su ostali bez posla.

14.44 - Visoki zvaničnik ukrajinske SBU pronađen mrtav

Regionalni šef ukrajinske službe bezbednosti (SBU) Oleksandr Nakonečni pronađen je mrtav u oblasti Kirovograda u centralnoj Ukrajini.

Portparolka lokalne administracije Julija Tkač obavestila je javnost o smrti visokog zvaničnika SBU, preneo je ukrajinski sajt "Babel".

SBU i Državni biro za istrage pokušavaju da utvrde okolnosti pod kojim je nastupila smrt. "Nakon što se prikupe i analiziraju sve informacije, obavestićemo javnost", kazala je Tkač. Ukrajinski mediji prenose da je imao prosltrelnu ranu i da je telo našla njegova supruga u porodičnoj kući.

 

12.40 - Ruski "Kalibri" uništili skladište raketa za američke "Himarse" kod Odese


Skladište municije, skladište nafte i oklopna tehnika - Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je gubitke ukrajinske vojske u protekla 24 časa.


- Raketama "Kalibar" uništeno je skladište municije sa raketama za američke višecevne sisteme "Himars" i zapadne protivvazdušne komplekse u Odeskoj oblasti;
- Dve američke haubice M777 uništene su na borbenim položajima u blizini naselja Knjaževka u Hersonskoj oblasti;
- U vazdušnom napadu uništeno je skladište nafte ukrajinske vojske u Zaporoškoj oblasti sa više od 100 tona dizel-goriva;
- U borbama u Nikolajevskoj i Hersonskoj oblasti ukrajinska vojska je izgubila više od 100 osoba i sedam jedinica oklopne tehnike;
- U Novomihajlovki u DNR ukrajinska vojska je izgubila više od 30 osoba, jedan tenk i pet oklopnih vozila.
- Uništeno je šest komandnih centara ukrajinske vojske.
 

 

10.51 - Ruska zastava iznad oslobođenog Hersona

- Vojska DNR dobila jedinstvene raketne sisteme „Čeburaška“

 

 

 

09.51 - Rogov saopštio: Kijev može da upotrebi bakteriološko oružje


Član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vlaidmir Rogov saopštio je da kijevski režim može da upotrebi bakteriološko oružje na teritoriji koji je Rusija oslobodila.
Kako je naveo, uzimajući u obzir broj biolaboratorija koje se nalaze u Ukrajini, a koje za sada ostaju pod kontrolom Amerikanaca, Kijev može krenuti na različite vrste provokacija.
 

 

09.48 - Zelenski upozorio Ukrajince: Svi moramo biti spremni...

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je Ukrajince da budu posebno oprezni naredne nedelje, dok se pripremaju za proslavu Dana nezavisnosti. U video obraćanju kasno sinoć, Zelenski je rekao da Ukrajinci ne smeju da dozvole Rusiji da "širi malodušnost i strah" među njima, preneo je Gardijan.

Ukrajina u sredu, 24. avgusta, obeležava Dan nezavisnosti, a taj datum označava i punih šest meseci od početka ruskog napada. "Svi moramo da budemo svesni da bi Rusija ove nedelje mogla da pokuša da uradi nešto posebno ružno, nešto posebno zlobno", rekao je Zelenski.

U obraćanju ukrajinski predsednik pomenuo je i seriju eksplozija koje su poslednjih dana pogodile Krim. "Ove godine bukvalno možete da osetite Krim u vazduhu, da je okupacija tamo samo privremena i da se Ukrajina vraća", kazao je Zelenski.

 

09.21 - Tokom noći ruska vojska je granatirala vojne ciljeve u Harkovu i Nikolajevu

08.53 - Ukrajinska vojska granatirale Gorlovku

rano jutros granatirala je Gorlovku iz artiljerijskog oruđa, zapadne proizvodnje, saopštili su u DNR.

 

08.00 - Ukrajina priznala: Ruska PVO dobro reagovala

"Moramo da odbacimo sve iluzije - ruska PVO je dobro reagovala, oborila je sve projektile i juče i danas. Dakle, sve brojne eksplozije i požari su oboreni projektili. Nismo pogodili ništa značajno ni juče ni danas, nažalost", rekao je savetnik predsednika Ukrajine Aleksej Arestovič.

 

07.29 - Generalštab Ukrajine: Pod pritiskom smo ruskih snaga

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da su ukrajinske trupe, pod pritiskom ruskih trupa, prinuđene da se povuku u području Blagodatnog (kod Nikolajeva) i Njujorka. Borbe se vode na teritoriji ova dva naselja. Deo Blagodatnog su već zauzele ruske snage.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Demoralizovali su Evroviziju, a sad hoće da "preuzmu" i Olimpijske igre! Grad svetlosti postao je grad tame!
Live TV

Demoralizovali su Evroviziju, a sad hoće da "preuzmu" i Olimpijske igre! Grad svetlosti postao je grad tame!

Sinoć su otvorene Olimpijske igre u Parizu. Spektakl prilikom otvaranja izazvao je burne reakcije. Da li je ono bila promocija jednakosti kako tvrde organizatori, ili nešto drugo? Na ovu, ali i sve druge važne svetske teme govorili su gosti emisije "Rat uživo", Dragoslav Rabrenović ispred Instituta ta nacionalnu strategiju i stručnjak za strategijski menadžment.

27.07.2024

22:05

SAD planira nove poteze! Ne piše nam se dobro! Stiže novi američki izaslanik na Balkan? (VIDEO)
Live TV

SAD planira nove poteze! Ne piše nam se dobro! Stiže novi američki izaslanik na Balkan? (VIDEO)

Amerika je rešila da nam za svog novog izaslanika pošalje čoveka koji ukupno ima tri slike na internetu. To je čovek koji je organizovao Majdan. Ne pište nam se dobro. Na ovu temu u emisiji "Otvoreni studio" govorili su politički filozof Dragoljub Kojčić i stručnjak za bezbednost Ivan Miletić. Novinar i ratni reporter Igor Damjanović uključio se uživo u program i komenarisao je ovu temu.

27.07.2024

19:43

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika  Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)
Podkast

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)

"Slobodna Bosna" danima vodi kampanju protiv Srbije i predsednika Vučića. Ipak, najgori su domaći izdajnici koji podržavaju medije iz Bosne, ali i Crne Gore i Hrvatske; a svi imaju jedan cilj: da vide uništenu Srbiju. Na ovu temu u "Info danu" govorili su član GO SNS Branislav Ivković i novinar Darko Zlojutro.

27.07.2024

17:00

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)
Live TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)

Tema Vikend info jutra bila je pitanje koje je kopka gledaoce, ali i goste u studiju, a to je da li psi, generalno životinje, smeju da obitavaju u kafićima i restoranima i da li je opravdano naplaćivanje njihovog boravka u objektu. O tome su polemisali Aleksandar Gavrić iz organizacije Animal Rescue Srbija, modni fotograf Dejan Milićević, Ivan Gavrilović, pevač i veterinar Srećko Radojičić.

27.07.2024

13:17

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Završen prvi dan na Olimpijskim igrama: Mikec u finalu, Novak prošao dalje! Kraj za Zoranu, Milicu, Saru, plivače...
Olimpijske igre

Završen prvi dan na Olimpijskim igrama: Mikec u finalu, Novak prošao dalje! Kraj za Zoranu, Milicu, Saru, plivače...

Prvi dan Olimpijskih igara u Parizu otvorile su naša džudistkinja Milica Nikolić koja je eliminisana u 2. kolu, potom Jovana Arsić koja se plasirala u četvrtinale skifa i strelac Damir Mikec, koji je izbrio finale i u nedelju oko 9:30 će se boriti za zlato! Novak se prošetao do druge runde, a Sara Ćirković neočekivano ispala. Poslednja srpska predstavnica, stonoteniserka Izabela Lupulesku, posle četiri izgubljena seta spakovala je kofere i zaputila se kući.

27.07.2024

23:13

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija