• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Informer

24.08.2022

17:30

TAJNE ISPORUKE! EVROPA U AVGUSTU DRASTIČNO POVEĆALA KUPOVINU RUSKE NAFTE! CIA i službe Zapada javnost zamajavaju navodnim vojnim uspesima Ukrajine!

AP/Reuters/Fotoilustracija

Vesti

TAJNE ISPORUKE! EVROPA U AVGUSTU DRASTIČNO POVEĆALA KUPOVINU RUSKE NAFTE! CIA i službe Zapada javnost zamajavaju navodnim vojnim uspesima Ukrajine!

Podeli vest

Isporuke ruske nafte morem u Evropu, naglo su porasle sredinom avgusta. Ovo je 22. avgusta objavio Blumberg. Istovremeno, izveštaje o „skoroj pobedi Ukrajine" plasiraju CIA i tajne službe koje znaju da je to iluzija

Pošiljke ruske sirove nafte porasle su prošle nedelje, preokrenuvši skoro sav prethodni pad. Pomorski izvoz evropskim kupcima porastao je na najviši nivo od aprila, jer neke rafinerije nastavljaju da prerađuju.

Zalihe nafte su između 13. i 19. avgusta porasle na 3,41 milion barela dnevno. Sav rast je bio u Evropi. Izvoz u Mediteran porastao je za 140.000 barela dnevno, što je najveći skok do sada. Rusija je naftom snabdevala i Šri Lanku i Egipat, morskim putem.

Blumberg je 8. avgusta izvestio o tajnim isporukama ruske nafte, u zemlje južne Evrope i Mediterana. Kako navodi agencija, u nedelji koja se završava 5. avgusta, obim isporuka italijanskim lukama dostigao je sedmonedeljni maksimum. Španija je, zauzvrat, prvi put od aprila kupila seriju nafte ruskog brenda Urals. Precizira se da je isporuka izvršena iz Kazahstana.

Početkom juna, britanski list „Indipendent" objavio je da su se od uvođenja embarga na naftu, isporuke nafte iz Rusije udvostručile , posebno u Indiju i Kinu. Odbijanje evropskih kompanija da isporuče rusku naftu, omogućilo je preostalim prevoznicima da dobiju „ekstra profit", kao i da popune ruski budžet za milijardu dolara.

Zemlje EU usvojile su 2. juna šesti paket sankcija Rusiji, koji zabranjuje isporuku nafte na moru, i izvoz naftovodima, preko kojih su članice EU, uključujući Mađarsku, Nemačku i Poljsku, dobijale trećinu svojih potreba za naftom. Ovo pokriva više od dve trećine ruskog izvoza nafte, smanjujući ogroman izvor finansija. Zabrana će stupiti na snagu šest meseci nakon uvođenja šestog paketa sankcija .

Zapadne zemlje počele su da uvode nove sankcije kao odgovor na rusko sprovođenje specijalne operacije za zaštitu Donbasa , čiji je početak najavljen 24. februara. Moskva je objasnila da zadaci specijalne operacije uključuju demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine, čija je implementacija neophodna da bi se obezbedila bezbednost Rusije. Odluka je doneta u kontekstu pogoršanja situacije u regionu, kao posledica granatiranja od strane ukrajinske vojske.

Istovremenio, izveštaje o „skoroj pobedi Ukrajine" plasiraju tajne službe koje znaju da ukrajinska vojska neće moći da krene u kontraofanzivu - ocenio je bivši savetnik američkog ministra odbrane pukovnik Daglas Mekgregor.

- Sve što se u medijima piše o pobedi Ukrajine je iluzija koja u stvarnosti ne postoji. I CIA zna da će Ukrajina izgubiti. Kijev neće moći da krene u kontraofanzivu zbog tome je već žrtvovao svoje najbolje jedinice.

Foto: Reuters/Fotoilustracija

Putin polakon ali sigurno lomi ukrajinski otpor, SAD ne može da spasi Kijev od poraza

Mekgregor podseća da će ukrajinskoj strani uskoro ponestati raketa za američke višecevne raketne bacače HIMARS, dok su evropske zemlje počele da smanjuju vojnu pomoć Ukrajini još u julu.

- Svi oni u Sjedinjenim Državama, koji su zapravo uništili Ukrajinu, sada očajnički pokušavaju da spasu stvari, a po njihovom mišljenju, to se može uraditi samo laganjem o stvarnoj situaciji u zemlji i povećavanjem pomoći Vašingtona i njegovih partnera - objasnio je Mekgregor dezinformacije američkih obaveštajnih agencija.

Američki list Politico objavio je, pozivajući se na podatke Instituta za svetsku ekonomiju iz Kila, da šest velikih evropskih zemalja u julu nije dalo nikakva bilateralna vojna obećanja Ukrajini.

Od kraja aprila je vojna pomoć Kijevu značajno smanjena.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija