• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Webtribune

24.08.2022

08:07

PRE RATA SA RUSIJOM GAS SU PLAĆALI 250 DOLARA, A SADA... Ekspert objasni zašto Evropa MORA DA PROPADNE!

Pixabay

Vesti

PRE RATA SA RUSIJOM GAS SU PLAĆALI 250 DOLARA, A SADA... Ekspert objasni zašto Evropa MORA DA PROPADNE!

Podeli vest

Pre izvesnog vremena u Evropi su mislili da je u energetskom sektoru sve jako dobro, a ispostavilo se da je sve jako loše

Takvu ocenu situacije dao je Bulat Nigmatulin, direktor Instituta za energetske probleme.

Odbijanjem kupovine ruskih energenata pod uticajem Amerikanaca, zemlje EU su same sebe dovele u ćorsokak, uveren je direktor Instituta za energetske probleme, doktor tehničkih nauka, profesor Bulat Nigmatulin.

Odgovarajući na pitanje da li će zapadne zemlje moći da žive bez ruskih energenata, on je istakao da je pozicija SAD i Evrope u tom smislu veoma različita.

- SAD će opstati, one same kopaju sve osim uranijuma, a Evropljani idu u ambis. Evropljani su se prevarili. Pošto su imali zelenu agendu, rekli su da će da pokrivaju potrebe obnovljivim izvorima energije i tako dalje. Sami su uveli spot tržište gasa umesto dugoročnih ugovora. Izgledalo je da je sve jako dobro, ali sve se pokazalo veoma loše. Dalje sankcije su im nanele štetu, želja da se napusti ruski gas po svaku cenu. Ove zime će im biti veoma teško da odbiju gas, jer oni nisu balansirani gorivno-energetski kompleks - rekao je Bulat Nigmatulin.

Po njegovom mišljenju, Evropa će moći da prestane da kupuje ruski gas tek za pet-šest godina. Ali to će značiti dalje povećanje troškova, koji su već značajno porasli, i nekonkurentnost privrede na svetskom tržištu.

- U 2021. godini cena gasa je bila 250-300 dolara za hiljadu kubnih metara, a danas je 3.000 dolara na licu mesta, to će uticati na cenu za dugoročne kontakte, odnosno biće od 800 do 1.000 dolara za hiljadu kubika. Ovo je tri do četiri puta skuplje i to će platiti građani Evrope i evropska privreda, koja će izgubiti bitku na svetskom tržištu - objasnio je ekspert.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17