• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

27.08.2022

16:34

ZAPAD JE ODGOVORAN ZA ENERGETSKU KRIZU! Bivši predsednik Češke podržao Rusiju!

Reuters

Vesti

ZAPAD JE ODGOVORAN ZA ENERGETSKU KRIZU! Bivši predsednik Češke podržao Rusiju!

Podeli vest

Cene energenata nisu porasle zbog Moskve, a odustajanje od isporuka iz Rusije će zaustaviti ekonomiju, izjavio je bivši predsednik Češke Vaclav Klaus u intervjuu češkom listu Seznam zpravi

- Velika inflacija i veliki porast cena energenata su kod nas nastali mnogo pre 24. februara. To smo izazvali i mi i Zapad - rekao je političar odgovarajući na pitanja o posledicama specijalne ruske operacije u Ukrajini.

Klaus je priznao da Evropa nema od koga osim od Rusije da brzo dobije energente.

- Kada se oslobodimo energetske zavisnosti od Rusije, onda ćemo postati energetski nezavisni, ali će naša ekonomija prestati da funkcioniše - upozorio je bivši predsednik.

On je podvukao da je Rusija veoma važna za svetsko tržište, i napomenuo, da promene cena energenata nisu povezane samo sa njom, nego su za to krive i druge okolnosti.

- Ne razumem zašto se ne spominje razlog broj jedan - zeleno ludilo i navodna borba protiv klimatskih promena, kao i Zelena agenda Evropske unije koja je glavni razlog za povećanje cena - istakao je on i pozvao na dijalog sa Moskvom kako bi se rešila ukrajinska kriza.

Zapadne zemlje su se suočile sa rastom cena energenata i rastom inflacije zbog sankcija protiv Moskve i ukidanja ruskog gasa. Zbog povećanja cene energenata, pre svega gasa, industrija na Zapadu je u velikoj meri izgubila, što je uticalo i na druge oblasti ekonomije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija