• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

28.08.2022

21:22

186. DAN RATA!OBOREN UKRAJINSKI DRON IZNAD NUKLEARKE ZAPOROŽJE, Moskva nikad brutalnija, PREGOVORI?! Da, ali kad KIJEV KAPITULIRA, EU će pući 21 milijardu evra zbog ruskih turista  (FOTO/VIDEO)

AP PHOTO

Vesti

186. DAN RATA!OBOREN UKRAJINSKI DRON IZNAD NUKLEARKE ZAPOROŽJE, Moskva nikad brutalnija, PREGOVORI?! Da, ali kad KIJEV KAPITULIRA, EU će pući 21 milijardu evra zbog ruskih turista (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Danas je 186. dan specijalne operacije ruske armije u Ukrajini

21.30 RIA: Oboren ukrajinski dron iznad nuklearke Zaporozje

 Ruske oružane snage oborile su danas ukrajinski dron kamikazu iznad teritorije nuklearke Zaporožje, a meta drona bila je skladište istrošenog nuklearnog goriva, receno je RIA Novostima u pres-službi gradske uprave Energodara.
"Pripadnici Oružanih snaga Rusije oborili su dron kamikazu ukrajinske vojske, a meta je bila skladište istrošenog nuklearnog goriva o cemu svedoci i putanja letelice", rekao je zvanicnik lokalne administracije.
On je pojasnio da se dron srušio na krov specijalne zgrade nuklearne elektrane.

Prema prvim podacima, nema materijalne štete, kao ni povredenih.

21.00  EU će izgubiti oko 21 milijardu evra ako zabrani ulazak ruskim turistima 

Foto: Pixabay

Evropska unija će izgubiti oko 21 milijardu evra ako zabrani ulazak u blok ruskim turistima, saopštio je predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin, komentarišući, kako je rekao, „bezobrazluk predloga da se zabrana ulaska našim građanima u EU nastavlja".
„Prema najkonzervativnijim procenama, Evropa će zbog ograničenja ulaska naših građana izgubiti 21 milijardu evra. Navlačeći gvozdenu zavesu oko svojih zemalja, kažnjavaju sebe zbog sopstvene gluposti i neznanja", saopštio je Volodin.
Prema njegovim rečima, 80 odsto svetske populacije ne podržava sankcije Moskvi, što znači da ruski turisti imaju mesta da posete zemlje van EU. Štaviše, on predlaže da se razvije sopstvena turistička infrastruktura Rusije kako bi se prilagodila domaćim putovanjima.
„Imamo ogroman broj prelepih mesta. Treba učiniti sve da se u našoj zemlji stvore uslovi za putovanja i rekreaciju", dodao je on.
Početkom avgusta, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je saopštio da Rusi treba da „žive u svom svetu dok ne promene svoju filozofiju" i pozvao Zapad da zabrani ulazak ruskim turistima. Moskva je odgovorila navodeći da bi takvi koraci imali samo negativan efekat na sve uključene i nazvala meru „diskriminatorskom".
Međutim, brojne evropske zemlje su kasnije izrazile podršku predlogu Zelenskog. Neformalni sastanak ministara spoljnih poslova EU zakazan je za kraj avgusta, kada će se razgovarati o mogućnosti uvođenja viznih ograničenja za ruske turiste, izjavila je prošle nedelje predstavnik Evropske komisije Anita Hiper.

20.30 Slucki: Pregovori samo ako je Ukrajina spremna na bezuslovnu predaju

Rusija će razmotriti mogućnost pregovora sa ukrajinskom stranom samo ako je spremna na bezuslovnu predaju, rekao je Leonid Slucki, predsednik Međunarodnog komiteta Državne dume.
„Želim da objasnim gospodi ekstremistima. Spremni smo da razmotrimo pregovarački proces ako je ukrajinska strana spremna na bezuslovnu predaju, ako je ukrajinska strana spremna na kvalitativno smanjenje svojih oružanih snaga i potpunu bezuslovnu denacifikaciju", saopštio je Slucki na svom Telegram kanalu.

20.00 Zaharova: To što Kijev radi oko Zaporoške nuklearke je terorizam

Moskva smatra da će inspekcija Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) biti obavljena bez obzira na destruktivne uticaje Kijeva, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova u emisiji „Nedeljno veče sa Vladimirom Solovjovom" na televiziji „Rosija 1".
- Polazimo od činjenice da inspekcija IAEA mora biti realizovana bez obzira na to kakav destruktivni uticaj kijevski režim ima na ovaj proces i svi oni koji stoje iza njega, kao i svi oni koji koriste nuklearni objekat kao instrument. To čak više nije ucena, već terorizam. Ono što kijevski režim radi oko Zaporoške nuklearne elektrane, to je nuklearni terorizam - istakla je ona.

19.30 Rusi "ekstremno precizni"

U nuklearnoj elektrani Zaporožje nije zabeleženo povećanje nivoa radijacije nakon nedavnog granatiranja, saopštile su vlasti u Kijevu i Moskvi.
Iz Moskve kažu da su "ekstremno precizno" pogodili hangar za popravku helikoptera ukrajinskog vazduhoplovstva.
Nivo radijacije je i dalje normalan, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, ponavljajući slične informacije koje je ranije dao ukrajinski državni nuklearni operater Enerhoatom.

16.50 Ukrajince niko neće proterivati iz Rusije

Foto: Reuters

 

Državljani Donjecke i Luganske Narodne Republike i Ukrajine, koji ne predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost, ne mogu biti proterani i deportovani iz Rusije, proizilazi iz ukaza koji je potpisao predsednik Vladimir Putin.
„Što se tiče državljana Donjecke Narodne Republike, Luganske Narodne Republike i Ukrajine, neće se donisiti odluke: o administrativnom proterivanju iz Ruske Federacije, o deportaciji, o zabrani ulaska u Ruske Federacije ili nepoželjnosti boravka u Ruskoj Federaciji, o smanjenju perioda privremenog boravka u Ruskoj Federaciji", navodi se u dokumentu.
Osobe koje predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost Rusije, podržavaju terorističke aktivnosti ili zadiru u javni red i bezbednost, ne spadaju u delokrug ove uredbe.
Istim ukazom predsednik je građanima DNR, LNR i Ukrajine dao pravo da borave u Rusiji bez ograničenja, pod uslovom da „prođu obaveznu državnu registraciju otisaka prstiju, fotografisanje, kao i lekarski pregled na prisustvo ili odsustvo činjenice da koriste opojne droge".
Velika evakuacija civilnog stanovništva iz republika Donbasa počela je u pozadini zaoštravanja situacije sredinom februara. Nakon toga, Rusija je priznala suverenitet DNR i LNR, a 24. februara je pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

16.30 Rusija:Pogodili pogon za servis vojnih helikoptera UKR

Rusija tvrdi da je pogodila objekat gde se popravljaju i servisiraju ukrajinski vojni helikopteri u fabrici namenske industrije u ukrajinskoj oblasti Zaporožje.
Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je saopštilo da su vazdušno-kosmičke snage Rusije pogodile visokopreciznim naoružanjem pogon za remont helikoptera ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u okviru fabrike u Zaporožju, prenosi londonski Gardijan.
U istom saopštenju ruskog MO ukrajinska vojska se optužuje da je u poslednja dva dana izvršila više artiljerijskih napada na nuklearnu elektranu (NE) Zaporožje.
Ukrajina i Rusija nastavljaju da se uzajamno optužuju za granatiranje ciljeva u neposrednoj blizini NE Zaporožje koja se smatra najvećim nuklearnim objektom u Evropi, ali i opasnim ratnim žarištem iz kojeg je moguće curenje radijacije.
"Vazdušno-kosmičke snage Rusije koristile su visokoprecizno oružje za napad na radionice fabrike Motor Sić u gradu Zaporožje gde se popravljaju ukrajinski vojni helikopteri", potvrdio je portparol ruskog ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

16.00 Slovačka šalje tenkove sovjetske proizvodnje u Ukrajinu - mediji
 
Slovačka je spremna da Ukrajini isporuči tenkove sovjetske proizvodnje u zamenu za dobijanje serije nemačkih tenkova iz Berlina, prenosi "Biznis insajder".
Prema izvorima lista iz slovačke vlade, Slovačka će poslati 30 tenkova T-72 Ukrajini u pokušaju da pomogne Kijevu u borbi protiv ruske vojne operacije. Nemačka će zauzvrat isporučiti Slovačkoj 15 tenkova "Leopard 2". Dogovor bi trebalo da bude objavljen ove nedelje, a prva serija oružja trebalo bi da stigne u ovu istočnoevropsku zemlju do kraja godine.
Razmena je umalo propala u junu, a slovačko ministarstvo odbrane je tada reklo da je 15 pancera premala zamena.
„Slovačka poseduje 30 tenkova T-72. Dakle, 15 glavnih borbenih tenkova Leopard ne može biti rešenje za nas, jer nam je potrebno 30 glavnih tenkova za tenkovski bataljon", rekla je tada portparolka ministarstva.
Slovačko ministarstvo odbrane je u utorak saopštilo da će Ukrajini poslati 30 borbenih oklopnih vozila BVP-1, dok će iz Nemačke dobiti 15 tenkova Leopard 2-A4. Prema saopštenju, posao takođe uključuje municiju, rezervne delove i složenu obuku. Nejasno je da li je najnoviji sporazum povezan sa prijavom razmene tenkova.
Ranije je Slovačka Kijevu poklonila PVO sistem S-300, kao i helikoptere i samohodne haubice sovjetske proizvodnje, a takođe je nagovestila da bi Kijevu mogla poslati borbene avione MiG-29.
Nemačka je takođe uskočila u pomoć Ukrajini snabdevajući kijevske snage hiljadama prenosivih protivtenkovskih i protivvazdušnih sistema, desetinama hiljada protivtenkovskih mina, kao i milionima komada municije. Berlin je takođe isporučio određeni broj haubica PzH 2000, od kojih je većina, međutim, sada van upotrebe.

15.35 - Ministri spoljnih poslova EU planiraju da suspenduju sporazum o viznim olakšicama između EU i Rusije, piše "Fajnenšel tajms", pozivajući se na neimenovane izvore

Prema njihovim informacijama, evropski političari nameravaju ovu odluku da donesu 30. avgusta na dvodnevnom sastanku u Pragu.

„Neprimereno je da ruski turisti lutaju po našim gradovima, po našim lukama“, rekao je neimenovani izvor i napomenuo da bi Evropska unija „trebalo da pošalje signal ruskom stanovništvu“ da je specijalna vojna operacija u Ukrajina neprihvatljiva.

"Mi smo u vanrednoj situaciji i to zahteva hitne korake. Želimo da odemo dalje od ukidanja viznih olakšica", dodao je izvor, koji je rekao da bi ozbiljnije promene mogle da se dese do kraja godine.
Istovremeno, kako se pojašnjava u tekstu, u Briselu ne postoji konsenzus o dodatnim merama koje se mogu preduzeti u ovoj oblasti: na primer, da li vredi da se smanji broj viza koje se izdaju ruskim građanima ili da se potpuno zaustaviti njihovo izdavanje, možda da se uskrati izdavanje onima koji podržavaju specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

15.30 - Belgija trazi da se na nivou EU obuzdaju cene energenata

Premijer Belgije Aleksander De Kro najavio je danas će tražiti da se na nivou EU obuzda rekordni rast cena struje i gasa.

"Bio sam jedan od prvih koji su ukazali da ne možemo nastaviti da rešavamo problem cena kroz smanjenje poreza, nego da cene moramo da blokiramo. To se može učiniti samo zajednički sa drugim evropskim zemljama", izjavio je premijer De Kro, preneli su belgijski mediji.

On je najavio da će tokom sledećih nekoliko nedelja o tome razgovarati s čelnicima ostalih država EU, istakao da će Belgija i sama nešto preduzeti ukoliko to ne bude moguće na nivou EU i upozorio da bi sprovođenje takvih mera bilo manje delotvorno samo na nacionalnom nivou, prenosi Hina.

"Naša privreda i mi kao građani plaćamo vrlo visoke cene. Naravno da je neprihvatljivo da postoje preduzeća koja iz toga ubiru goleme profite. Svatko mora snositi svoj dio tereta u ovim teškim vremenima", rekao je De Kro.

Češka kao predsedavajuća EU najavila je da će uskoro sazvati vanredni sastanak ministara energetike kako bi se razgovaralo o hitnim merama velikog rasta cena energenata.

15.00 - "Ceo kontinent u opasnosti"

Ruske snage "izlažu ceo kontinent riziku" koristeći najveću evropsku nuklearnu elektranu kao vojnu bazu, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova.

Nuklearna elektrana u Zaporožju nedavno je bila izložena teškom granatiranju, a Ukrajina i Rusija optužuju jedna drugu za napade. Postojala je bojazan da bi borbe mogle izazvati curenje radijacije.

"Decenijama je nuklearna bezbednost ostala glavni prioritet Ukrajine, posebno imajući u vidu našu tragičnu prošlost“, rekao je Dmitro Kuleba, misleći na katastrofu u Černobilju 1986. godine.

„Ruski osvajači su pretvorili nuklearku Zaporožje u vojnu bazu, dovodeći ceo kontinent u opasnost“, rekao je Kuleba i dodao: „Ruska vojska mora da napusti nuklearnu elektranu, ona tamo nemaju šta da rade".

Nuklearna centrala je već duže vreme pod ruskom okupacijom, ali u njoj rade ukrajinski radnici.

14.50 - Zgrada uprave poljoprivrednog preduzeća „Šansa“ oštećena je u ukrajinskom granatiranju grada Svatova u Luganskoj Narodnoj Republici

Ovo je saopštilo predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.
Ukrajinske snage gađale su Svatov sa osam raketa iz višecevnog bacača raketa M142 „Himars“.
U napadu su oštećena i dva skladišta, hangari, šest jedinica poljoprivredne mehanizacije i devet automobila.

 

 

14.00 - Slike iz rata

 

 

14.00 - Dnevni izveštaj ruskog Ministarstva odbrane

U napadu visokopreciznim oružjem Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije uništene su privremene lokacije 95. desantno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine u selu Slavjansk u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov i dodao da je oboreno šest dronova i presretnuto 29 raketa.

U napadu je ubijeno do 150 neonacista i uništeno 10 automobila i oklopnih vozila.

Tokom ofanzivnih dejstava savezničkih snaga na Donjeckom pravcu uništeno je 60 odsto pripadnika 204. bataljona 241. brigade teritorijalne odbrane u selu Artjomovsk. Komanda operativno-taktičke grupe „Liman“ povukla je jedinice brigade iz područja borbenih dejstava u Kijev radi snabdevanja, istakao je Konašenkov.

Visokopreciznim udarima na područje Slavjanska ubijeno je više od 100 pripadnika ukrajinskih snaga koji su bili na obuci u centru za obuku rezervnog sastava Oružanih snaga Ukrajine. Vazdušno-kosmičke snage Rusije su u gradu Zaporožju na teritoriji fabrike „Motor Sič“ pogodile proizvodne pogone u kojima su remontovani helikopteri ukrajinskih vazduhoplovnih snaga.

Osim toga, u prethodna 24 časa pogođena su tri komandna mesta Oružanih snaga Ukrajine u DNR, kao i 42 artiljerijske jedinice na vatrenim položajima, ljudstvo i vojna tehnika Oružanih snaga Ukrajine u 139 okruga.

Kod Nikopolja u Dnjepropetrovskoj oblasti uništeno je skladište nafte iz kojeg su se snabdevale jedinice Oružanih snaga Ukrajine u Donbasu. Takođe je uništeno osam skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja i municije u DNR, Harkovskoj oblasti, Nikolajevskoj oblasti i Dnjepropetrovskoj oblasti.

Ruski PVO sistemi su tokom prethodnog dana oborili šest ukrajinskih bespilotnih letelica u Donjeckoj Narodnoj Republici, Harkovskoj oblasti i Hersonskoj oblasti. Presretnuto je 28 raketa višecevnih bacača raketa „Oljha“ i „Himars“ u DNR, Hersonskoj oblasti, kod Antonovskog i Darevskog mosta, kao i iznad Kahovske hidroelektrane.

Osim toga oborena je jedna balistička raketa „Točka U“ u Hersonskoj oblasti.

Od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini uništeno je: 274 aviona, 148 helikoptera, 1.826 bespilotnih letelica, 370 protivvazdušnih raketnih sistema, 4.400 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 822 višecevna bacača raketa, 3.349 artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i 5.095 jedinica specijalnih vojnih vozila.

13.10 - Ukrajinska vojska je granatirala i Donjeck, Gorlovku i Jasinovatu

Ovo je saopštilo predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Na Donjeck je ispaljeno 12 granata kalibra 155 milimetara, a na Gorlovku i Jasinovatu 14 granata kalibra 152 milimetra.

13.00 - Oružane snage Ukrajine izvele su raketne napade na naselje Mirni koje je 15 kilometara udaljeno od Melitopolja

Pričinjena je značajna šteta na civilnoj infrastrukturi i zgradi napuštene fabrike, rečeno je Sputnjiku iz gradske administracije.

Kako je precizirano, ukrajinska vojska je prilikom napada verovatno koristila američke višecevne bacače raketa „Himars“. U raketiranju nije bilo žrtava.

12.30 - Novi napadi u blizini Zaporožja

Ruski raketni i artiljerijski udari pogodili su gradove i područja blizu ukrajinske nuklearne elektrane u Zaporožju, saopštili su danas ukrajinski zvaničnici. Guverner Dnjepropetrovske oblasti Valentin Rezničenko izjavio je da su zbog jakih raketnih napada tokom noći delovi Nikopolja ostali bez struje. U Marhanecu je u granatiranju oštećeno desetak stambenih zgrada.

U gradu Zaporožju, na oko 40 kilometara od nuklearne elektrane, dve osobe ranjene su tokom granatiranja sinoć, rekao je član gradskog veća Anatolij Kurtev. Ukrajinski operater nuklearnih elektrana Enerhoatom juče je saopštio da je periodično granatiranje oštetilo infrastrukturu elektrane.

"Postoji rizik od curenja vodonika i prskanja radioaktivnih supstanci, a opasnost od požara je velika", navodi se u saopštenju.

Lokalne vlasti u Zaporožju prošle nedelje počele su da stanovnicima koji žive blizu elektrane dele tablete joda, u slučaju da budu izloženi radijaciji. Ruske snage okupirale su nuklearnu elektranu u martu, a u njoj i dalje rade ukrajinski inženjeri.

11.50 - U Velikoj Britaniji bi na desetine hiljada izbeglica iz Ukrajine moglo da ostane bez smeštaja, piše „Gardijan“

„'Šokantnih' 50.000 ukrajinskih izbeglica u Velikoj Britaniji moglo bi da ostane bez krova nad glavom sledeće godine. Vlada je upozorena na problem, ali ministri odbijaju da predlože novi paket podrške kako bi rešili predstojeću krizu“, navodi se u članku.

Mnoge organizacije koje se bave tim pitanjem upozoravaju da bi spora reakcija britanske vlade mogla da izazove katastrofalni porast broja beskućnika u državi.

11.27 - Njujork tajms: IAEA sastavila tim za posetu NE Zaporožje

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) sastavila je tim za koji se očekuje da poseti nuklearnu elektranu Zaporožje, objavio je "Njujork tajms". Kako se navodi u izveštaju, tim će predvoditi generalni direktor IAEA Rafael Marijano Grosi, uključujući još 13 stručnjaka iz uglavnom neutralnih zemalja, prenela je agencija TAS S.

Na spisku tima nema predstavnika iz Sjedinjenih Američkih Država, kao ni iz Velike Britanije.

Zaporoška nuklearna elektrana nalazi se na levoj obali Dnjepra, najveća je nuklearka u Evropi po broju blokova i kapacitetu, a od marta je pod kontrolom ruske vojske. Ukrajina i Rusija međusobno razmenjuju optužbe za granatiranje nuklearke.

11.20 - "Blumberg": Rusija može da "zavrne" Evropi gas na godinu dana, a da ne oseti negativne posledice

Rusija bi mogla da obustavi isporuke gasa u Evropsku uniju na godinu dana, a da ne oseti negativne posledice po nacionalnu ekonomiju, smatra stručnjak britanske konsultantske kompanije "Kapital ekonomiks" Lajam Pič, piše „Blumberg“.

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

- Sve dok cene nafte i nivo izvoza budu ostajale na sadašnjim visokim nivoima, suficit na tekućem računu Rusije biće dovoljan da se održi čak i u slučaju isključenja sa glavnog gasnog tržišta - rekao je stručnjak.

Kako je dodao, visoke cene energenata omogućavaju Rusiji da od prodaje gasa zarađuje do 20 milijardi dolara kvartalno, čak i ako se smanji obim isporuka „plavog goriva“.

Cena gasa u Evropi 27. avgusta premašila je 3.500 dolara za hiljadu kubika, prvi put od 7. marta.

11.00 - "Krim pripada Ukrajini"!? Rat bi mogao trajati godinama - pomoć Nemačke sve dok treba

Ministarka inostraniih poslova Nemačke Analena Berbok ukazala je da bi rat u Ukrajini mogao trajati godinama.

"Moramo poći od toga da će Ukrajina i idućeg leta trebati još novog oružja od njenih prijatelja", kazala je Berbok za „Bild am Zontag“.

Ona je istakla da Ukrajina brani „našu slobodu, svetski poredak“ i da će Nemačka toj zemlji pružati finansijsku i vojnu podršku sve dok bude trebalo.

Berbok je rekla da je ruski predsednik Valdimir Putin imao „ludu zamisao“ da bi mogao zauzeti Ukrajinu za kratko vreme, što se nije obistinilo.

Šefica nemačke diplomatije je podržala zahtev Ukrajine za povratkom Krima.

"I Krim pripada Ukrajini. Protivpravnu aneksiju 2014. svet nikada nije priznao“, podvukla je Berbok.

Upozorila je na opasnost umora od rata u Nemačkoj.

"Osećamo posledice po svoj džep Putinovog energetskog rata. Socijalna podela je deo Putinovog plana. To moramo sprečiti. Biće trnovit put, ali deo političke odgovornosti je da se ublaže socijalne posledice usled visokih cena energenata", objasnila je Berbok.

Foto: Reuters

10.30 - Ruski vojnici dopremili su više od 76 tona humanitarne pomoći civilima u oslobođenim naseljima Harkovske oblasti

 

 

10.20 - Ruski "Su-25" na zadatku tokom specijalne operacije u Ukrajini

10.00 - Ukrajinske oružane snage granatirale su bolnicu broj 21 u Donjecku, dva lekara su povređena, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR

 

 

09.40 - U protekla 24 časa, tokom ofanzivnih dejstava jedinica Narodne milicije Luganske Narodne Republike ukrajinske snage izgubile su do 45 svojih pripadnika

Uništena su tri ukrajinska oklopna transportera, pet specijanih vozila i jedan vatreni položaj, saopštio je portparol Narodne milicije kapetan Ivan Filiponenko.

On je dodao da ukrajinske trupe nastavljaju da gađaju civilne objekte u naseljima LNR.

Ukrajinske snage jutros su gađale naselje Svatovo američkim višecevnim bacačima raketa „Himars“, ispalivši na njega šest raketa. Oštećena su dva skladišta poljoprivrednog preduzeća, šest jedinica tehnike i devet automobila.

09.00 - Vagnerovci uništili ukrajinske položaje

Borci ruske vojne grupe "Vagner" uništili su neprijateljske pozicije kod Artjomovska navođenim projektilima.

 

 

08.15 - Nemačka priprema nacionalizaciju "Gasprom" Germanije

Nemačka vlada osnovala je holding kompaniju koja će sprovesti moguću nacionalizaciju energetske firme Gasprom Germania, koju je ruski Gasprom napustio u aprilu, piše danas nemački list "Velt am zontag" pozivajući se na vladin dokument.

Nemački energetski regulator u aprilu je najavio da će upravljati firmom Gasprom Germanija - trgovinom, skladištenjem i prenosom, u interesu Nemačke i Evrope, preneo je Rojters.

Novi holding naziva "Securing Energy for Europe Holding GmbH "(SEEHG) odgovoran je za investicije kompanije, navodi nemački list, prenoseći da su direktori dva advokata iz advokatskog društva "CMS Hasće Sigle", iz kojeg su odbili da komentarišu izveštaj, pozivajući se na obavezu poverljivosti.

Nemačko ministarstvo privrede saopštilo je da je upoznato s holdingom i da je njegovo osnivanje korak predostrožnosti za bilo kakve mere restrukturiranja.

08.12 - Sedam brodova dobilo dozvolu da preveze žitarice iz ukrajinskih luka

Zajednički koordinacioni centar dozvolio je da sedam brodova iz Ukrajine da isplove u nedelju u okviru prehrambenog sporazuma.

Ovi brodovi prevoze ukupno 210.294 tone žitarica i prehrambenih proizvoda u okviru Crnomorske inicijative, navodi se u saopštenju Centra.

Radi se o brodu „Invincible II“, koje će iz Černomorska krenuti za Kinu i prevesti 49.500 tona ječma.

Iz luke Južni za Italiju će krenuti brod „Silver Lady“ sa 39.494 tone kukuruza.

Brod „FPMC B 201“ krenuće iz Odese za Egipat sa 33.000 tona pšenice.
Brod „Aeolos“ ići će od Odese do Roterdama sa 30.000 tona kukuruza.
Brod „Melina“ krenuće iz luke Južni u Rumuniju sa 27.500 tona kukuruza.
Brod „Sofie Bulker“ ići će iz Odese u Španiju sa 27.000 tona ječma.
Brod „Anastasia“ će ići iz Černomorska u Tursku sa 3,8 hiljada tona pšenice.

08.10 - Amerikanci snabdevaju Ukrajinu preko mora?

Sjedinjene Američke Države povećavaju isporuke oružja i municije Ukrajini morskim putem, piše Vašington post.

- Pentagon je proširio upotrebu pomorskih pošiljki za isporuku oružja Ukrajini - navodi se u saopštenju.

Ranije je, da bi se ubrzao proces, oružje dopremano uglavnom vazdušnim putem. SAD su još u proleće počele da koriste pomorske puteve za slanje artiljerije i teškog naoružanja, pošto je na taj način lakše preneti municiju, navodi list pozivajući se na predstavnika Pentagona. Ukrajina bi stoga, kako se navodi u tekstu, trebalo da dobije mogućnost da akumulira veći arsenal.

Pentagon nije otkrio konkretne rute snabdevanja, napominjući da neko oružje dolazi direktno sa američkog kontinenta, dok se drugo šalje za popunjavanje američkih zaliha u Evropi u zamenu za ono dato Ukrajini.

08.05 - Razrađen plan evakuacije u Zaporožju

Vlasti Zaporoške oblasti spremne su za svaki razvoj događaja po pitanju Zaporoške nuklearne elektrane, između ostalog, razrađen je plan evakuacije stanovništva, rekao je za Sputnjik šef administracije regiona Evgenij Balicki.

- Trenutno Zaporoška nuklearna elektrana radi kao i obično. Nivo radijacije je u normalnim vrednostima. Ali, znajući za podmuklost, nepromišljenost i nemilosrdnost kijevskog režima prema ljudima koje u javnosti naziva svojim građanima, mi smo se, naravno, pripremili za svaki razvoj situacije i stoga smo razradili plan evakuacije stanovništva u slučaju da to bude neophodno - rekao je Balicki.

08.00 - "Ahmat" zarobio NATO oružje

Specijalne jedinice "Ahmat" pokazale su NATO oružje koje je ostavljeno na pozicijama pored grada Soledar u Donjeckoj Narodnoj Republici.

 

 

Na snimcima se mogu videti bacači granata, malokalibarsko oružje i granate.

08.00 - Rusi dostavili dokaze SB UN

Rusija je Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija dostavila dokaze o ukrajinskom granatiranju Zaporoške nuklearne elektrane, saopštilo je Stalno predstavništvo Rusije pri UN.

- Dostavili smo članovima Saveta bezbednosti UN pismo o prezentaciji Ministarstva odbrane Rusije o napadima Oružanih snaga Ukrajine na Zaporošku nuklearnu elektranu 25. avgusta - navedeno je u saopštenju objavljenom na Tviteru.

U saopštenju se dodaje da je nivo radijacije u energetskim blokovima pod kontrolom i da je i dalje u granicama normale.

08.00 - Slovački MiG-ovi lete u Ukrajinu

Vazdušne snage Poljske i Češke će patrolirati iznad vazdušnog prostora Slovačke nakon što ona prekine da koristi lovce MiG-29, saopštio je Poljski radio.

- Ministar odbrane Poljske Mariuš Blašak je zajedno sa ministarkom odbrane Češke Janom Černohovom i ministrom odbrane Slovačke Jaroslavom Nađom potpisao deklaraciju o zaštiti slovačkog neba poljskim i češkim vazdušnim snagama. Misija počinje 1. septembra i trajaće godinu i po dana - navodi se u saopštenju.

Deklaracija je potpisana u vazduhoplovnoj bazi Kučina u Slovačkoj.

Poljski ministar odbrane je pojasnio da će slovačkim nebom s poljske strane patrolirati nekoliko lovaca F-16.

Sporazum će biti na snazi do trenutka kada Slovačka dobije američke lovce F-16, što se očekuje 2024. godine.

Slovačka će krajem avgusta izbaciti iz upotrebe lovce MiG-29 sovjetske proizvodnje, a slovački ministar odbrane predlaže da se 11 aviona MiG-29 preda Ukrajini.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 1 godinu

Pa hoce li se ovi rusi dozvati pameti i prestati pokazivati ispucane jevelin, at4 i druga upotrbljene kontejnere zapadnog oruzina kao zarobljeno oruzije, u to samo dete od 3 godine moze da poveruje ili neko ko nece da vidi istinu

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija