• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

29.08.2022

07:00

EVROPA JE POSTALA ZEMLJA TREĆEG SVETA! Amerika uvukla Stari kontinent u rat sa Rusijom, a sad mu se ruga!

fotomontaža

Vesti

EVROPA JE POSTALA ZEMLJA TREĆEG SVETA! Amerika uvukla Stari kontinent u rat sa Rusijom, a sad mu se ruga!

Podeli vest

Evropa je zbog uvođenja sankcija Rusiji postala zemlja Trećeg sveta, piše ugledni američki magazin "Forbs". Taj list konstatuje da je energetska situacija na Starom kontinentu katastrofalna, da je inflacija u nekim zemljama viša nego u Meksiku, a da je berza najgora od svih zapadnih

Analitičar "Forbsa" Kenet Rapoza u svom najnovijem tekstu piše da je evropska berza ispod američke za skoro deset berzanskih poena i da je od početka ove godine pala za čak 22 odsto. Prema njegovim rečima, čak i berze u zemljama u razvoju bolje stoje.

Bolje i zemlje u razvoju

- Inflacija u nekim zemljama, poput Britanije i Nemačke, gora je nego u Meksiku - ističe Rapoza.

On dodaje da su za to krive sankcije na ruske energente koje je Brisel uveo Moskvi kao kaznu zbog rata u Ukrajini.

- Te restrikcije su uticale na rast cena skoro sve robe u celom svetu, ali su ekonomiji Evrope najviše naškodile. Neki kažu da je to dobro za Evropu jer odbacivanjem ruskog gasa i nafte ulazi u period postfosilne ekonomije, što je i želela. Međutim, to nikako neće udaljiti Stari kontinent od fosilnog goriva. Sasvim suprotno. Evropa je morala da se vrati uglju kako bi se odrekla ruskog gasa i jedva uspeva da obezbedi dovoljno struje da ima svetla. Ugalj se vratio u 'klimatski osvešćenu' Evropu. Ko bi to mogao i da zamisli? Čak i Zeleni u Nemačkoj, koji su druga stranka po snazi, ne žele nuklearnu energiju, ali zadovoljno koriste ugalj?! - piše analitičar "Forbsa".

Prema njegovim rečima, Evropa je bar odbacila ruski ugalj, ali to znači da ga uvozi iz drugih zemalja.

- Na primer, uvozi ga iz Južne Afrike. Osim toga, Amerika se oslobađa uglja prodajući ga Evropi. U odnosu na Indiju, koja je jedan od najvećih zagađivača, Evropa je povratkom na ugalj postala još gora. Tako je uništila svoju zelenu politiku i Pariski sporazum o klimi, koji je imao za cilj da smanji efekat klimatskih promena - ocenjuje Rapoza.

Gas će na zimu koštati 5.000 dolara!

Foto: Reuters

Zamenik predsednika ruskog saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev izneo je zastrašujuću prognozu da će gas ove zime koštati 5.000 dolara. 
- Prošle nedelje sam predviđao da će hiljadu kubnih metara gasa koštati 4.000 dolara. Međutim, cena je već skočila na 3.500 dolara, tako da moram da predviđanja uskladim s tim. Hiljadu kubika će koštati 5.000 dolara ove zime - rekao je Medvedev.   

On investitorima nikako ne savetuje da ulažu u Evropi.

- Investitori i trgovci sada treba da čekaju neki signal iz Evrope. Ili će biti sklopljeno primirje u Ukrajini ili će Evropa postati toliko očajna ove zime da neće imati izbora nego da popusti sankcije Rusiji. Može ih i zaobići tako što će ubediti partnere koji nisu u EU da preimenuju rusku robu i izvezu je. Tek nakon što se nešto od toga dogodi, Evropa će ponovo početi da izgleda razumno i pouzdano investitorima. Sve do tada, Evropa će ostati zemlja Trećeg sveta, najgora od svih zapadnih ekonomija - smatra Rapoza, navodeći da je to mišljenje velikog broja investitora.

Rusiji uopšte nije loše

S druge strane, on konstatuje da Rusija uopšte nije u toliko lošem stanju kao što neki misle.

- Ekonomija te zemlje smanjila se za samo četiri odsto u drugom kvartalu ove godine, uprkos ogromnom broju sankcija. Tržište se takođe smanjilo, ali su zato porasle cene tražene robe. Ugalj je skuplji za 306 odsto u odnosu na prošlu godinu, a prirodni gas za 276 procenata - navodi Rapoza.

Analitičar "Forbsa" na kraju zaključuje da su sankcije Rusiji izazvale katastrofu.

- Ne mislim da Rusija ne treba da bude kažnjena zbog invazije na Ukrajinu. Međutim, sankcije moraju biti ciljane i dobro osmišljene. Ovako, Zapad je sankcijama u suštini pucao sebi u nogu kad su energenti u pitanju. Učinjena je i velika šteta borbi protiv klimatskih promena, a uvećan je i rizik od rasta cena hrane zbog nestašice đubriva - piše analitičar "Forbsa".

EU da obuzda rast cena struje i gasa

Premijer Belgije Aleksandar de Kro najavio je juče da će tražiti da se na nivou EU obuzda rekordni rast cena struje i gasa.
- Bio sam jedan od prvih koji su ukazali na to da ne možemo nastaviti da rešavamo problem cena kroz smanjenje poreza, nego da cene moramo da ograničimo. To se može učiniti samo zajednički sa drugim evropskim zemljama - izjavio je De Kro.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija