• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

29.08.2022

22:12

UKRAJINCI KRENULI NA NIKOLAJEV I HERSON PA ŽESTOKO NADRLJALI, GUBICI SU 560 LJUDI, 26 TENKOVA, 23 BORBENA VOZILA PEŠADIJE! Bez ruskog gasa, nestašice u Evropi trajaće godinama (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

UKRAJINCI KRENULI NA NIKOLAJEV I HERSON PA ŽESTOKO NADRLJALI, GUBICI SU 560 LJUDI, 26 TENKOVA, 23 BORBENA VOZILA PEŠADIJE! Bez ruskog gasa, nestašice u Evropi trajaće godinama (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Danas je 187. dan specijalne operacije ruske armije u Ukrajini

22.16 Popao napad Ukrajinaca na Nikolejev i Herson

Foto: Reuters

Tekst potpisa

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je u oblastima Nikolajeva i Hersona odbijena ofanziva ukrajinskih trupa, pokrenuta po direktnom naređenju Zelenskog. 
Gubici ukrajinskih trupa tokom neuspešnog pokušaja ofanzive iznosili su više od 560 ljudi, 26 tenkova, 23 borbena vozila pešadije.
Ukrajinska vojska je pokušala da krene u kontraofanzivu u Nikolajevskoj i Hersonskoj oblasti iz tri pravca, ali je doživela potpuni neuspeh, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
„Ukrajinske snage su danas, po direktnom naređenju Zelenskog, pokušale da krenu u ofanzivu u Nikolajevskoj i Hersonskoj oblasti u tri pravca. Kao rezultat aktivne odbrane ruskih snaga, jedinice Oružanih snaga Ukrajine su pretrpele velike gubitke... Još jedan pokušaj ofanzivnih akcija neprijatelja je pretrpeo krah", saopštili su u Ministarstvu.

21.30 Dramatično upozorenje: Bez ruskog gasa, nestašice u Evropi trajaće godinama
   
Evropa bi mogla da se suoči sa sa nestašicama gasa nekoliko zima zaredom, kao rezultat prekida isporuka iz Rusije, rekao je Ben van Berden, izvršni direktor naftne kompanije "Šel".
- Ne mislim da će kriza biti ograničena samo na jednu zimu. Moguće je da ćemo imati nekoliko zima u kojima ćemo nekako morati da pronađemo rešenja - rekao je on i dodao da će Evropa ostati pod pritiskom jer preduzima korake da ukine isporuke ruskog gasa do 2027. godine.
- Život bi bio veoma težak da uopšte nema snabdevanja ruskim gasom. Svi bismo trebalo da budemo veoma pažljivi i odgovorni povodom tog pitanja.
Prema rečima generalnog direktora Šela, očekivanje brzog rešavanja evropske energetske krize je "fantazija koju bi trebalo da ostavimo po strani".
Evropski fjučers ugovori za gas i električnu energiju skočili su na rekordno visok nivo prošle nedelje, sa cenama koje su deset puta iznad nivoa od pre samo godinu dana.
Podsetimo, ruski energetski gigant Gasprom najavio je gašenje jedne operativne turbine na gasovodu Severni tok 1 zbog održavanja. Tranzit gasa biće u potpunosti obustavljen od 31. avgusta do 2. septembra.

21.00 Vašington poziva da se isključi zaporoška nuklearka

SAD pozivaju da se privremeno isključe reaktori na Zaporoškoj nuklearnoj stanici, saopštio je koordinator za strateške koordinacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće DŽon Kirbi.
Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju krenula je danas iz Beča u Zaporošku nuklearnu centralu.

20.30 Poljska požuruje Francusku

Poljska smatra da treba ubrzati isporuku oružja Ukrajini i finansijsku pomoć i traži od Francuske da to učini. Ovo je izjavio premijer Mateuš Moravjecki nakon sastanka sa Makronom.

20.00 Sledi zamrznuti konflikt, ni Ukrajina ni Rusija nisu spremne za velike ofanzive

Poljski stručnjak Darijuš Maternjak rekao je da nijedna od strana u ukrajinskom sukobu nije spremna da organizuje veliku ofanzivu i nanese značajnu štetu neprijatelju.
On smatra da je Rusija potcenila potencijal ukrajinske vojske, pošto je snabdevanje zapadnog naoružanja značajno uticalo na tok specijalne operacije.
Međutim, uprkos podršci Zapada, Oružane snage Ukrajine neće moći da pređu u ofanzivu i vrate izgubljene regione, rekao je Maternjak. Ova opcija je moguća na duži rok, ali za njenu implementaciju potrebno je povećati snabdevanje naoružanjem i nekoliko godina obučiti osoblje ukrajinske vojske.
Ekspert smatra da rat u Ukrajini neće uskoro biti završen, ali ne isključuje da će sukob biti obustavljen u bliskoj budućnosti.
- Izgleda da će ovo biti neka vrsta zamrzavanja neprijateljstava, bar za jesenji period. To će biti zbog ne samo vremenskih uslova, već i potrebe da se nadoknade gubici. Neka vrsta velike kontraofanzive od strane Ukrajine. strana je malo verovatna - rekao je Maternjak u intervjuu za Defence24.

18.00 Aksjonov: Kijev laže da je pokrenuo ofanzivu ka jugu

 Lider Krima Sergej Aksjonov izjavio je danas da izjave koje stižu iz Kijeva o ofanzivi ukrajinske vojske ka jugu nisu tačne i da su deo ukrajinske propagande.
"Još jedna laž ukrajinske propagande, koju dobro znamo sa Zapada: ukrajinski militanti su navodno pokrenuli ofanzivu u južnom pravcu. Ova lažna priča je slična svim prethodnim, kao virtuelni ''napadi'' na Krimski most, koje su trupe kijevskog režima izvele nekoliko puta", naveo je Aksjonov na Telegramu, prenosi TAS S.
On je dodao da oružane snage Ukrajine trpe velike gubitke u svim oblastima.
"U ovim okolnostima Kijev stvara iluzije i lažne priče", rekao je on.
Prethodno je ukrajinski sajt prm.ua javio da je ukrajinska vojska pokrenula ofanzivna dejstva u mnogim pravcima na jugu zemlje.
Šef zajednickog pres-centra Bezbednosno-odbrambenih snaga Jug Natalija Humenjuk saopštila je ovu vest, rekavši da u regionu Herson "nakon preciznih udara ukrajinske vojske, okupator ne želi da ide u napad" i da je "stacioniran na ranije utvrđenim pozicijama".
Sajt prm.ua dodaje da je nešto ranije ukrajinska vojska probila prvu liniju ruske odbrane u Hersonskoj oblasti, kao i da su ruske snage pobegle sa svojih položaja.

17.30 Fon der Lajen: Putin ne sme pobediti

Foto: AP/Tanjug

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je danas, na otvaranju 17. Bledskog strateškog foruma, da ruski predsednik Vladimir Putin ne sme pobediti u ratu sa Ukrajinom, već Ukrajina navodeći i da EU podržava integracije Zapadnog Balkana u EU, od čega zavisi napredak regiona.
Fon der Lajen je istakla da će EU nastaviti da podržava Ukrajinu navodeći da je ovogodišnja tema foruma - posledice rata u Ukrajini na Evropu i svet najrelevantnije pitanje u ovom trenutku.
Ističe da mnogo toga zavisi od snage demokratije, ali i od kapaciteta EU da sačuva fundamentalne principe i pruži otpor agresiji.
"Moramo da zaštitimo naše vrednosti i naše prijatelje. Svet pomno prati naš odgovor na rusku agresiju", naglasila je ona.
Predsednica EK podseća da su Rusija i Kina početkom ove godine otvoreno pričale o bezgraničnom prijateljstvu, a da je samo nekoliko nedelja nakon toga Rusija započela rat u Ukrajini.
"Poruka ne može biti jasnija. Ako želimo sačuvati osnovne principe, kao što su samoopređeljenje i nepovredivost granica, Putin ne može pobediti u ovom ratu, a Ukrajina mora pobediti. To je sasvim jasno", kazala je ona.
Podsećajući da je EU uvela niz "oštrih sankcija" Rusiji, Fon der Lajen je najavila nove i veće sankcije.

17.00 Češki ministar: EU napravila veliku grešku oko energenata i Rusije

Evropa je napravila veliku grešku po pitanju energenata, bila je naivna oko Rusije, rekao je danas ministar industrije Češke Jozef Sikela, aludirajući na uvođenje sankcija Moskvi i predstojeći prelazak sa ruskih energenata na druge dobavljače.
- Osim Rusije, suša u južnoj Evropi, problemi sa kvarom na nuklearnim reaktorima u Francuskoj, dodatni su faktori koji stvaraju probleme na tržištu energenata - kazao je Sikela.
Na hitnom sastanku EU o energetici 9. septembra razmatraće se predlozi kao što su ograničavanje cene gasa koji se koristi za proizvodnju električne energije ili intervencije kako bi se sprečio kolaps tržišta, dodao je češki ministar, prenosi Rojters.
Češka, koja je preuzela šestomesečno predsedavanje EU, sazvala je za 9. septembar sastanak ministara EU kako bi se pronašlo rešenje za celu Evropu da se izbori sa povećanim cenama energenata

16.30 Zelenski: Ukrajinska zastava će se zavijoriti u Donjecku, Gorlovki i Mariupolju

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je tokom svog večernjeg obraćanja u nedelju da će Ukrajina ponovo zauzeti Donbas, koji su sada skoro u potpunosti zauzele ruske snage.
„Nismo zaboravili i nećemo zaboraviti nijedan naš grad i nikoga od naljeg naroda", rekao je on.
„Sada je Donbas skoro uništen ruskim udarima, razoren. Ponosni i slavni ukrajinski Donjeck je ponižen ruskom okupacijom i opljačkan. Ali Ukrajina će se vratiti. Sigurno. Život će se vratiti. Vratiće se dostojanstvo naroda Donbasa. Sposobnost života će se vratiti. Prilika da živimo bezbedno i srećno", dodao je Zelenski.
Prema njegovim rečima, to će simbolizovati ukrajinska zastava „kada je postavimo u Donjecku, Gorlovki, Mariupolju, u svim gradovima Donbasa, Azovske oblasti, u svim oblastima pod ruskom okupacijom - u Harkovskoj, Zaporožskoj, Hersonskoj oblasti. I definitivno na Krimu."

15.50 - Sprečen teroristički napad u Novoj Kahovki

U Novoj Kahovki prošle sedmice je sprečen teroristički napad u blizini obdaništa, rekao je za Sputnjik šef administracije Kahovskog rejona Hersonske oblasti Vladimir Leontjev.

„Krajem prošle sedmice pronađena je eksplozivna naprava ručne proizvodnje, u blizini obdaništa. Samo zahvaljujući čudu nije došlo do eksplozije. Eksplozivna naprava ručne proizvodnje je bila spremna za aktiviranje iz daljine. U takvoj su situaciji žitelji grada“, rekao je Leontjev.

15.30 - Rogov: Ukrajinci probili krov skladišta goriva u Zaporožju

Projektil koji su ispalile ukrajinske snage probio je krov prostorije specijalne zgrade u okviru kompleksa nuklearne elektrane Zaporožje gde se nalazi gorivo za reaktor, saopštio je danas portparol proruske administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

"Krov specijalne zgrade broj 1 Zaporoške nuklearne elektrane probijen u udaru militanata Zelenskog. U ovoj zgradi se čuva sveže gorivo za reaktore", naveo je Rogov na svom Telegram kanalu, prenosi RIA Novosti.

On je postavio fotografije na kojima se vidi probijen krov skladišta.

Ruska i ukrajinska strana danima razmenjuju optužbe za granatiranje najveće nuklearne elektrane u Evropi, koja se nalazi na jugu Ukrajine na levoj obali Dnjepra.

Nuklearka je od marta pod kontrolom ruskih snaga, a u njoj radi ukrajinsko osoblje.

14.50 - Sastanak o vojnoj pomoći Ukrajini 8. septembra na bazi Ramštajn

Šef Pentagona Lojd Ostin sazvao je novi sastanak ministara odbrane i vojnih predstavnika zemalja koje pružaju vojnu pomoć Ukrajini za 8. septembar na avio-bazi Ramštajn u Nemačkoj, saopštilo je američko minstarstvo odbrane.

Na sastanku će, kako je saopšteno, biti reči o krizi u Ukrajini i raznim pitanjima bezbednosti s kojima se suočavaju saveznici i predstavnici SAD.

14.40 - Moskva je spremna da u svakoj fazi pomogne misiji Međunarodne nuklearne energije (IAEA) u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Rusija poziva Zapad, koji upravlja kijevskim režimom, da bude odgovoran u situaciji oko Zaporoške nuklearke i da se ne ponaša samoubistveno“, rekla je Zaharova.

Ona je dodala da su stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju već krenuli iz Beča i da će tokom narednih nekoliko dana stiću u Zaporošku nuklearnu elektranu.

Foto: Reuters

14.30 - Putin poslao poruku islamskim zemljama

Države islamskog sveta su tradicionalni partneri Rusije u rešavanju aktuelnih pitanja regionalne i globalne agende, saopštio je ruski predsednik Vladimir Putin u obraćanju učesnicima Globalnog omladinskog samita u Kazanju.

- Države islamskog sveta su naši tradicionalni partneri u rešavanju mnogih aktuelnih pitanja regionalne i globalne agende, u nastojanjima da se izgradi pravedniji, demokratičniji svetski poredak. Važno je da se mladi ljudi sve aktivnije uključuju u ovakvu konstruktivnu, višeslojnu saradnju - navodi se u poruci ruskog lidera koja je objavljena na sajtu Kremlja.

Prema njegovim rečima, izbor Kazanja za Omladinsku prestonicu Organizacije islamske saradnje potvrđuje visok nivo odnosa Rusije sa tom autoritativnom međunarodnom strukturom.

14.20 - Kadirov objavio, napredujemo ka Seversku

- Algoritam neprijateljskih dejstava je dosledan i više nego predvidljiv, tako da ovde na scenu stupaju naši hrabri artiljerci. Oni momentalno sipaju olovnu kišu na glave nacista, sprečavajući svaku priliku za bekstvo. Upravo to vidimo danas u pravcu Severska. Vojnici specijalnih snaga "Ahma"t zajedno sa savezničkim trupama polako čiste odgovornu teritoriju od banderovskih glodara - napisao je Kadirov.

Prema njegovim rečima, uskoro dolazi jesen i "njive treba zasejati, a ove štetočine kvare zemlju svojim jazbinama".

14.05 - Ukrajinski bilans za danas

 

 

14.00 - Ukrajina pokrenula ofanzivu na jugu zemlje

Ukrajinska vojska pokrenula je ofanzivna dejstva u mnogim pravcima na jugu zemlje, javlja ukrajinski sajt prm.ua.

Šefica zajedničkog pres-centra Bezbednosno-odbrambenih snaga Jug Natalija Humenjuk saopštila je ovu vest, rekavši da u regionu Herson "nakon preciznih udara ukrajinske vojske, okupator ne želi da ide u napad" i da je "stacioniran na ranije utvrđenim pozicijama".

13.45 - Ukrajinska vojska izvela je raketni napad u oblasti hidroelektrane u Novoj Kahovki, aktiviran je sistem protivvazdušne odbrane

U gradu Nova Kahovka u Hersonskoj oblasti objavljena je evakuacija sa radnih mesta, ljudi odlaze u skloništa, saopštio je Sputnjiku šef nove vojno-civilne administracije Kahovskog okruga Hersonske oblasti Vladimir Leontijev.

13.35 - Zaporoške vlasti spremile dokaze za međunarodne stručnjake

Misija Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) će dobiti sve informacije o granatiranju Zaporoške nuklearne elektrane koje izvodi Ukrajina, prikupljena je cela baza dokaza, rekao je za Sputnjik član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

13.30 - Oslobođeno 271 naselje u DNR

Snage DNR i LNR uz podršku ruske vojske oslobodile su 271 naselje u Donjeckoj Narodnoj Republici, uključujući Kodemu, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR. Selo Kodema je udaljeno 14 kilometara od grada Svetlodarska koji je pod kontrolom snaga republika Donbasa.

13.20 - Ukrajina će se vratiti u Donbas

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da će se Ukrajina vratiti u Donbas. Zelenski je u video obraćanju, povodom Dana grada Donjecka i Dana rudara, koji se u Ukrajini obeležavaju poslednjeg vikenda u avgustu, rekao da Ukrajina nije i neće zaboraviti nijedan svoj grad i ni jednog svog čoveka.

Donjeck je oduvek bio jedan od najbogatijih i najmoćnijih gradova Ukrajine, rekao je Zelenski, prenosi Interfaks Ukrajina.

- Ali Ukrajina će se vratiti. Obavezno. Vratiće se dostojanstvo narodu Donbasa. To će simbolizovati naša ukrajinska zastava kada je postavimo u Donjecku, Gorlovki, Marijupolju, u svim gradovima Donbasa i priazovlja, u svim oblastima pod ruskom okupacijom: Harkovu, Zaporožju, Hersonu. I naravno - na Krimu. Ukrajina pamti sve - rekao je Zelenski.

13.15 - Kad Rusi oslobađaju

 

 

13.13 - Ukrajinska vojska je noćas lansirala četiri rakete iz američkog višecevnog raketnog bacača HIMARS na Pervomajsk u LNR

Ovo je saopštilo predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre. Utvrđuju se informacije o poginulim i povređenim.

13.10 - Inspekcija Međunarodne agencije za atomsku energiju počeće 31. avgusta

Trajaće do 3. septembra, piše list Volstrit džurnal pozivajući se na dokument ukrajinske vlade.

13.00 - Britanska avijacija prelazi na civilne aerodrome zbog napetih odnosa s Rusijom

Avioni britanske vojne avijacije prebaciće se na regionalne civilne aerodrome prvi put od vremena Drugog svetskog rata, zbog rasta napetosti u odnosima s Rusijom, prenosi list "Dejli ekspres".

- Regionalni aerodromi se pripremaju za prijem borbenih aviona prvi put od vremena Drugog svetskog rata, usled jačanja napetosti u odnosima s Rusijom - prenosi list.

Kako se navodi u tekstu, tokom probnih letova u septembru lovci „jurofajter tifon“ i F-35, koji su bazirani u grofivijama Norfolk i Linkolnšir u Škotskoj, biće podeljeni na manje grupe i razmešteni na nekoliko regionalnih aeorodroma koji imaju odgovarajuće piste.

List dodaje da je cilj premeštanja aviona da se osigura da snage za brzo reagovanje britanske avijacije izdrže direktne napade na svoje baze, piše Sputnjik.

12.20 - Kancelar Šolc vidi "posebnu odgovornost" Nemačke u izgradnji ukrajinske artiljerije i protivvazdušne odbrane

 

 

12.20 - Gradonačelnik Odese za pregovore sa Rusijom

Gradonačelnik Odese Genadij Truhanov smatra da je potrebno pregovarati sa Rusijom i tražiti kompromise.

12.13 - Jača ruska vlast u Melitopolju

U Melitopolju, koji je postao privremeni regionalni centar Zaporoške oblasti, postepeno se vraćaju u funkciju sistemi za sprovođenje zakona: počelo je izdavanje ruskih registarskih tablica, a stanovnici predaju oružje koje su sakrili.

Počelo je i zapošljavanje novih policajaca - rekao je u intervjuu za TASS načelnik Uprave unutrašnjih poslova Melitopolja i Melitopoljski okrug Andrej Židkov.

12.00 - Uništene baze "Ajdara" i "Azova"

Više od 130 ukrajinskih boraca ubijeno je u Dnjepropetrovskoj oblasti za jedan dan, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Visokoprecizno kopneno oružje u rejonu naselja Marganec Dnjepropetrovske oblasti pogodilo je privremeni punkt i skladište municije 108. brigade teritorijalne odbrane, kao i terenske logore formacija "Ajdar" i "Azov". Ubijeno je više od 100 militanata i uništeno 20 komada vojne opreme i preko 3.000 raketa za višecevne bacače raketa - saopštilo je ministarstvo.

11.50 - Konašenkov: Oborena dva ukrajinska "Suhoja"

Vazdušno-kosmičke snage Rusije (VKS) oborile su tokom dana dva aviona Su-25, izjavio je u ponedeljak portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

11.40 - Snimak granatiranog Kujbiševa

Selo Kujbiševo u regionu Zaporožja pretrpelo je raketni napad u kom je, prema izveštaju regionalnog guvernera Jevgenija Baluckog nastradalo pet žitelja sela, uključujući dvoje dece. 

11.30 - Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani sastavljena je od petnaestak stručnjaka koji se bave problematikom garancija i nuklearne bezbednosti

Ovo je izjavio stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.
On je rekao da se misija uputila ka Zaporoškoj nuklearki u ponedeljak ujutru, a da će „put trajati dugo“.

Uljanov je dodao da će u atomskoj centrali ostati nekoliko stručnjaka, koji će tu biti angažovani na stalnoj osnovi.

11.20 - Švedska izdvaja novi paket vojne i ekonomske pomoći za Ukrajinu u vrednosti od oko 100 miliona dolara

Ovo je izjavila švedska premijerka Magdalena Anderson tokom zajedničke pres-konferencije sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine Dmitrijem Kulebom.

Kako je objasnila, polovina od izdvojenih sredstava predstavlja vojnu pomoć Kijevu, dok je druga polovina usmerena na podršku ukrajinske ekonomije.

11.00 - Dron-kamikaza, koji je u nedelju oboren iznad teritorije Zaporoške nuklearne elektrane, prema podacima vojske, američke je proizvodnje

Ovo je izjavio šef regionalne administracije Evgenije Balicki. Pres-služba administracije Energodara saopštila je ranije da su Oružane snage Rusije oborile ukrajinski dron-kamikazu nad teritorijom Zaporoške nulkearke, a da je cilj bespilotne letelice bilo spremište obrađenog nuklearnog goriva.

10.55 - Lider DNR Denis Pušilin saopštio je da nije isključeno da će Oružane snage Ukrajine ponovo pokušati da izvedu napade na mesta gde su smešteni zarobljenici

Prema njegovim rečima, zarobljenici shvataju kako se razvija situacija i da se bliži suđenje, svesni su svih izgleda i počinju da sarađuju sa istragom i da govore.

„Beležimo interesovanje da se likvidiraju takvi svedoci – ljudi koji javno mogu da svedoče. Sada niko neće dati garancije da protivnik neće pokušati da ponovo izvede napade na mesta gde su zarobljenici. Međutim, naši vojnici su pojačali mere bezbednosti, uključujući PVO, kako bi sveli na minimum takve mogućnosti, kako na taj način oni ne bi ućutkali svedoke“, rekao je Pušilin za „Rusija 24“.

Foto: Printskrin Youtube

10.50 - Ukrajinska vojska od jutros nastavlja da granatira stambene četvrti u Energodaru, izjavio je šef administracije Zaporoške oblasti Evgenije Balicki

Napadi su počeli sinoć, devetoro ljudi je ranjeno, od kojih je dvoje u teškom stanju.

„Sada se ti napadi nastavljaju, a ukrajinska strana pokušava na sve moguće načine da destabilizuje situaciju kako misija Međunarodne agencije za atomsku energiju ne bi došla kod nas“, rekao je Balicki za ruski Prvi kanal.

10.15 - Misija IAEA ove nedelje stiže u NE Zaporožje

Rafael Grosi, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), izjavio je danas da je misija te agencije za nuklearku Zaporožje spremna i potvrdio da će ove nedelje stići u Zaporožje.

- Došao je i taj dan, misija podrške i pomoći IAEA za Zaporožje je sada blizu. Moramo zaštititi bezbednost najvećeg nuklearnog objekta u Ukrajini i Evropi. Ponosan sam što ću predvoditi ovu misiju koja će kasnije ove nedelje doputovati do NE Zaporožje - napisao je Grosi na svom Tviter nalogu.

10.10 - Ruski T-80 naleteo na minu

 

 

10.00 - Ukrajinska vojska je tokom cele protekle noći granatirala Herson i Novu Kahovku

Ali je većina raketa oborena! Oštećeni su pojedini civilni objekti, rečeno je novinarima u administraciji Hersonske oblasti.

09.30 - Snimak oslobađanja sela u Nikolajevskoj oblasti

 

 

09.30 - Baltičke zemlje će Evropskoj komisiji dati konkretne predloge za osmi paket sankcija protiv Rusije

Paket se tiče energetike, trgovine i sistema SVIFT, rekao je šef estonske diplomatije Urmas Rejnsalu u intervjuu za nemački list „Velt“.

„Želimo, u krajnjoj meri, da taj paket bude usvojen što je moguće pre. Već smo podneli Evropskoj komisiji konkretne predloge u vezi s tim pitanjem. Reč je o energetici, trgovini, daljim ograničenjima u sistemu SVIFT, kao i o još ljudi i organizacija na sankcionim spiskovima“, rekao je Rejnsalu.

09.00 - Ukrajinska vojska je u protekla 24 sata granatirala teritoriju Donjecke Narodne Republike 47 puta

Ispaljeno je 242 jedinice municije. Dva civila su poginula, a desetoro ljudi je ranjeno, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja povezanih s ratnim zločinima u Ukrajini.

08.10 - Ukrajinska vojska je jutros za 20 minuta ispalila na Donjeck 11 projektila kalibra 155 milimetara i šest projektila kalibra 152 milimetra

Ovo je saopštilo Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

08.10 - Ministarstvo nacionalne odbrane Turske saopštilo je da su, u okviru „prehrambenog sporazuma“

U ponedeljak ujutru iz ukrajinskih luka isplovila tri broda sa žitom.

08.05 - Šef evropske diplomatije Žozep Borelj smatra da ideja o potpunoj zabrani izdavanja viza Rusima neće dobiti jednoglasnu podršku u Evropskoj uniji

„Već sam govorio da potpuna zabrana ulaska za sve Ruse iz raznih razloga nije baš dobra ideja. Ne mislim da će prekid veza sa civilnim stanovništvom Rusije pomoći i ne imslim da će ta ideja dobiti jednoglasnu podršku“, rekao je Borelj za austrijsku radio-televiziju ORF, dodajući da vize, pre svega, ne treba da dobijaju „oligarsi“.

Pitanje zabrane izdavanja viza građanima Rusije biće razmatrano tokom neformalnog sastanka šefova diplomatije zemalja EU u Pragu 30. i 31. avgusta.

08.05 - TASS: "Ukrajinsko vazduhoplovstvo je faktički likvidirano"

- Efektivnim dejstvima ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga i sistema protivvazdušne odbrane faktički je likvidirana čitava kvalifikovana letačka posada nekadašnjih vazdušnih snaga Ukrajine – avioni MiG-29, Su-27 i Su-25 - rekao je izvor ruske agencije TASS.

Prema rečima izvora, obećanja Zapada da će Kijevu isporučiti nove borbene avione sovjetske proizvodnje, najverovatnije, ostaće samo reči.

- Upotreba bivših kadeta Harkovskog vojnog instituta ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva za izvršavanje borbenih zadataka dovela je do katastrofalnih gubitaka ostataka ukrajinske avijacije - rekao je izvor i dodao da su oni oboreni, ako ne u prvom, već u drugom naletu.

08.00 - General Lapin uručio priznanja vojnicima

Komandant Centralnog vojnog okruga general-pukovnik Aleksandar Lapin uručio je državna priznanja vojnicima koji su iskazali hrabrost i herojstvo prilikom oslobođenja Luganske Narodne Republike, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

08.00 - Rusi gađali mete u Harkovu

Gradonačelnik Harkova Igor Terehov saopštio je da je ruska vojska jutros granatirala taj grad.

Za sada nema informacija o žrtvama.

Zelenski smenio zamenika komandanta Nacionalne garde

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razrešio je dužnosti zamenika komandanta Nacionalne garde, navedeno je sinoć na sajtu predsednika Ukrajine.

 

 

- Spodar Jaroslav Bogdanovič razrešen je sa mesta zamenika komandanta Nacionalne garde Ukrajine - navodi se u tekstu odluke.

08.00 - Rogov: U granatiranju Energodara povređeno sedam osoba

Sedam osoba povređeno je u granatiranju grada Energodara koje su izvele ukrajinske snage, izjavio je sinoć portparol proruske administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

 

 

Prema njegovim rečima, pet osoba zadobilo je lakše povrede, a dvoje je teško povređeno.

Rogov je u objavi na svom Telegram kanalu optužio ukrajinsku stranu da napadima pokušava da omete najavljenu posetu delegacije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i da se "sveti lokalnim stanovnicima zbog njihove želje da prenesu istinu o onome što se dešava".

08.00 - Van der Straten: EU čekaju užasne zime zbog cena gasa

Belgijska ministarka energetike Tin Van der Straten upozorila je da će se zemlje EU suočiti sa "pet do 10 užasnih zima", ako se ništa ne preduzme na smanjenju cena prirodnog gasa.

Sve su brojniji apeli da se ograniče cene gasa u celoj EU i da se cena gasa formira odvojeno od cene električne energije, prenosi Rojters.

Države EU se bore sa ogromnim poskupljenjem energenata od kako je u februaru Rusija, ključni snabdevač gasom, započela specijalnu operaciju u Ukrajini.

08.00 - FT: Evropska unija će ukinuti vizne olakšice Rusima

Ministri spoljnih poslova zemalja Evropske unije će ove nedelje podržati suspenziju sporazuma EU o viznim olakšicama sa Moskvom, javlja "Fajnenšel tajms".

Države poput Češke i Poljske su prekinule da izdaju vize ruskim turistima nedugo nakon što je počeo napad na Ukrajinu u februaru, a od tada su tražile i da Brisel uvede totalnu zabranu.

Planira se da se ovakva odluka EU donese na dvodnevnom sastanku u Pragu, koji počinje u utorak, preneo je Interfaks.

- Neprimereno je da se ruski turisti šetaju našim gradovima, našim lukama. Moramo da pošaljemo signal ruskom narodu da ovaj rat nije u redu, da nije prihvatljiv - rekao je neimenovani visoki diplomata EU upoznat sa ovim pitanjem.

Plan o suspenziji sporazuma iz 2007. predvida ukidanje povlašćenog statusa državljanima Rusije prilikom traženja viza za zemlje EU.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milan

pre 1 godinu

Nemicu Ursulu fon der Lajen ne treba ozbiljno shvariti jer često nešto bubne tako da je ovo samo jedna njena vickasta izjava u nizu drugih. Nažalost to po Ukrajinu ima tragične posledice.

Bane

pre 1 godinu

Zašto je američki dupelizac zelenski (malo-naravno) još na mestu dželata Ukrajine?

Cicka

pre 1 godinu

Rusija da vodi racuna okruzuju je evo sada iz Rumunije, sa Bugraskom ce lako a iza imaju i Bazu na KiM , ako bi Ukrajina usla u NATO mogli da napadnu Rusiju sa svih strana . Sijarto je dobar Covek ali mi ne zelimo u EU ovakva kakava je i on sam sigurno je svestan mana koje ima EU , zato Balkan Balkancima ali jako je vazno reci da EU ne podrzava neke na Balkanu , ona Ursula f. d. Lajen toliko je slagala u vezi Balkana i pridruzivanaj juce da je to starsno, oni toliko lazu da se ja nekada pitam da li su neki uopste normalni koji vode EU , zao mi je Madjara sto su u tom savezu , oni su trezveni , bolje bi im bilo da izadju a tek kada bi Italijani presli na Liru i Nemci na Marku a Madajri na Forinti procevtalbi svi , ko bi onda vodio rat sa takvima , N I K O , sa uspesnima i RAZUMNIMA se ne vodi rat jer su takvi uglavnom moralni . Ali nerazumni ce ih uvesti u rat , cim osete tako nesto da se priprema rat jos vecih razmera ovi koji imaju razumne predstavnike politicare u drzavama u Evropi odmah da potpisu kapitulaciju tako ce da zavrnu EU i bice spaseni .

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Žena mu se napila kao krava, pravila je haos na splavu"! Čitane skaj prepiske na suđenju Darku Šariću: "Odložena žurka na vodi"!
Hronika

"Žena mu se napila kao krava, pravila je haos na splavu"! Čitane skaj prepiske na suđenju Darku Šariću: "Odložena žurka na vodi"!

Samo da ovo odlično završimo, a ti gledaj to. Ovo ovde je idealno, sa bosanske strane. Ako do tad ne završiš, onda je rez varijanta, navodi se u preslušanim porukama sa Skaja, koje su juče pročitane u Specijalnom sudu na suđenju Darku Šariću (53) i ostalim optuženima za pokušaj ubistva svedoka saradnika Nebojše Jokosvića Jokse (52).

23.04.2024

16:25

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija