• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

29.08.2022

08:39

PUTINOVA NOVA VALUTA IMAĆE OZBILJNE POSLEDICE, NAJVIŠE ZA SAD!? Namera ruskog predsednika jeste da "uništi" dolar i u okviru BRIKS-a stvori valutu podržanu zlatom

Ap/Fotoilustracija

Vesti

PUTINOVA NOVA VALUTA IMAĆE OZBILJNE POSLEDICE, NAJVIŠE ZA SAD!? Namera ruskog predsednika jeste da "uništi" dolar i u okviru BRIKS-a stvori valutu podržanu zlatom

Podeli vest

Namera ruskog predsednika Vladimira Putina da stvori novu valutu u okviru BRIKS-a, imaće ozbiljne posledice. Ovo mišljenje deli kanadski finansijski ekspert, Ana Golubova

Vladimir Putin je pre izvesnog vremena rekao da Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika (BRIKS) razvijaju novu rezervnu valutu, kao i da stvaraju alternativni mehanizam za međunarodna plaćanja. Prema rečima Ane Golubove, akcije Ruske Federacije i njenih partnera imaju za cilj smanjenje zavisnosti od američkog dolara.

- Ovo nije prvi put da se ovakvi razgovori vode. Štaviše, zemlje BRIKS-a su već počele da koriste lokalne valute za obračune u međusobnoj trgovini - napominje kanadski ekspert .

Na Zapadu smatraju da Putinove reči o novoj rezervnoj valuti, ukazuju na aktivnu potragu zemalja BRIKS-a za zamenom za američki dolar. Rusija već duže vreme gura svoje planove za dedolarizaciju, a ti procesi su ubrzani nakon što su joj zapadne zemlje uvele ekonomske sankcije.

Restrikcije Rusiji bile su signal zemljama BRIKS-a, da im je hitno potrebna alternativna rezervna valuta. Vladimir Putin je govorio o stvaranju takvog finansijskog instrumenta.

- Ovaj potez (stvaranje nove valute) ima za cilj uklanjanje američke hegemonije nad MMF-om, omogućiće BRIKS-u da stvori sopstvenu sferu uticaja i valutnu jedinicu - rekla je Golubova.

Postoji mišljenje da se u okviru BRIKS-a može stvoriti valuta podržana zlatom. Ovo drugo se smatra jednom od najpouzdanijih finansijskih sredstava na svetu, koja praktično ne podleže geopolitičkim rizicima.

Predlog BRIKS-a da stvori sopstvenu rezervnu valutu u kratkoročnom periodu, imaće veoma ograničen uticaj na dolar, ali ako se trend dedolarizacije nastavi, to će uticati na američku valutu i ​​stvoriti probleme za SAD. Uticaj dolara će početi da opada.

- Ako pogledate devizne rezerve denominirane u dolarima koje drže centralne banke širom sveta, one se smanjuju. Zemlje počinju da stiču sve više alternativnih valuta, to se dešava poslednjih 15 godina - smatra stručnjak.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Piksijevi šahovski potezi! Prvo mala rokada, a sad menja topa za lovca
Fudbal

Piksijevi šahovski potezi! Prvo mala rokada, a sad menja topa za lovca

Osnovne probleme u igri srpske reprezentacije nije teško detektovati! Čak osam primljenih golova u grupnoj fazi Svetskog prenstva u Kataru bili su za čistog keca odbrani! Samo jedan postignut gol i to na isteku 180. odnosno 190 i nekog minuta igre, kad se sabere i nadokanada vremena, jasno ukazuju da je na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj problem – napad.

24.06.2024

13:30

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija