• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

31.08.2022

21:36 >> 20:12

RAT U UKRAJINI! MAPA - BITKA ZA HERSON SE NASTAVLJA! Ovo je odgovor Rusije na kanadske sankcije!

AP/Tanjug

Vesti

RAT U UKRAJINI! MAPA - BITKA ZA HERSON SE NASTAVLJA! Ovo je odgovor Rusije na kanadske sankcije!

Podeli vest

Danas je 188. dan specijalne operacije ruske armije u Ukrajini

21.37 - Rusija uputila pismo...


Rusija je uputila članovima Saveta bezbednosti UN pismo sa dokazima o granatiranju Zaporoške nuklearne elektrane koje je 29. avgusta izvela ukrajinska vojska, saopštilo je rusko predstavništvo pri Organizaciji na Tviteru.


„Članicama SB UN smo prosledili pismo koje se tiče informacija Ministarstva odbrane u vezi granatiranja Zaporoške nuklearne elektrane koje su izvele Oružanih snaga Ukrajine 29. avgusta“, navodi se u saopštenju.


Dokument takođe sadrži informacije o napadu ukrajinskih dronova kamikaza na krov specijalnog objekta №1 Zaporoške nuklearke.
 

 

19.49 - Bitka za Herson


Jedinice Oružanih snaga Rusije uspele su da se vrate na prvu liniju odbrane, koja prolazi severno od Zelenog Gaja, nakon što su bile prebačene mobilne rezerve iz pravca Aleksandrovske.

Kod Aleksandrovke je već stala ofanziva Oružanih snaga Ukrajine, aktivnih akcija nema, pokušaji neprijateljskog granatiranja su zaustavljeni, artiljerijski položaji su potisnuti. Više nije bilo pokušaja forsiranja brane i melioracionog kanala.

 

 


Na ruku ide i opšta „neadekvatnost“ ukrajinskih jedinica koje su na brzinu obučene. Ne može se govoriti ni o kakvom majstorstvu oklopnih grupa Oružanih snaga Ukrajine: gađaju u čelo, ulaze u vatru i herojski izgore.
 

 

19.09 - Intenzivno ukrajinsko granatiranje Donjecka!

18.42 - Rusija odgovara na kanadske sankcije


Proteruje 55 građana Kanade, Rusija je na spisak sankcija uključila na stop-listu 55 građana Kanade, piše na sajtu Ministarstva inostranih poslova Rusije.


„U vezi sa novim sankcijama, koje je vladajući režim kanadskog premijera Džastina Truda, koji je privržen rusofobnom kursu, uveo protiv građana Rusije, zabranjuje se ulazak u Rusku Federaciju, na osnovu principa reciprociteta za 55 visokih vojnih zvaničnika, političara i javnih ličnosti“ , navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.
 

 

17.51 - Trenutak udara drona kamikaze

 

17.47 - Španija poslala Ukrajini dva aviona i šest kamiona

Španija poslala Ukrajini dva aviona i šest kamiona sa vojnom pomoći Španska vlada je poslala Ukrajini dva aviona i šest kamiona sa vojnom pomoći, kao i municiju za teško artiljerijsko naoružanje.


„Jutros su sa vojne baze Rota, koja se nalazi u provinciji Kadis u Andaluziji, poletela prva dva aviona sa španskim oružjem, koji u Ukrajinu voze municiju velikog kalibra“, navodi se u saopštenju Vlade. Dodato je da je oružje je besplatno i da je planirano pet ili šest takvih letova.

 

 

 

17.46 - Zelenski pozvao EU da zabrani sve ruske TV kanale

 Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je danas zemlje Evropske unije da zabrane emitovanje svih ruskih TV kanala na svojoj teritoriji.

"Nijednom ruskom državnom kanalu ne bi trebalo da se dozvoli da radi u okviru EU", rekao je Zelenski, prenela je agencija RIA Novosti. Ukrajinski lider takođe je još jednom pozvao evropske zemlje da zabrane ulazak Ruskim državljanima i da blokiraju ruski bankarski sistem.

Foto: AP/Photo

Volodimir Zelenski


Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je ranije danas da su se ministri spoljnih poslova EU saglasili da u potpunosti suspenduju sporazum o viznim olakšicama sa Rusijom, što će otežati ruskim građanima ulazak u EU.
 

 

17.09 - Kijev: IAEA u nuklearki na korak do demilitarizacije lokacije

Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u nuklearnoj elektrani Zaporožje, koja je pod kontrolom ruskih snaga, na korak je do demilitarizacije lokacije, izjavio je danas u intervjuu za Rojters ukrajinski ministar energetike Herman Haluščenko.

On je takođe rekao da je ključno da misiji na čelu sa generalnim direktorom IAEA Rafaelom Grosijem bude omogućeno da razgovara sa osobljem na lokaciji.

Foto: AP/Tanjug

"Po našem mišljenju važno je da misija može da razgovara sa osobljem i dobije prave, a ne ruske informacije, o tome šta je unutra", rekao je Haluščenko.

Kako je dodao, tamo imaju vojnike, teška vozila, tako da moraju da provere realnu situaciju sa stanovišta nuklearne bezbednosti.

Grosi je ranije danas po dolasku u Zaporožje rekao da je misija IAEA u nuklearnoj elektrani u tom gradu na jugu Ukrajine "tehnička", te da je cilj da spreči nuklearnu nesreću, a odgovarajući na pitanje o planovima za demilitarizovanu zonu u postrojenju, on je rekao da je to "stvar političke volje".

Foto: AP/Tanjug

Generalni direktor IAEA Rafael Grosi


Zaporoška nuklearna elektrana, koja je pod kontrolom ruskih snaga, nalazi se na levoj obali Dnjepra. To je najveća nuklearka u Evropi po broju blokova i kapaciteta. Ukrajina i Rusija međusobno razmenjuju optužbe za granatiranje nuklearke.

 

16.49 - Vojska ukrajine otvorila masovnu paljbu u blizini Zaporoške nuklearke

Ukrajinska vojska je otvorila masovnu paljbu u neposrednoj blizini Zaporoške nuklearne elektrane, saopštila je pres-služba gradske administracije.


„Nacističke formacije Oružanih snaga Ukrajine izvode masovni artiljerijski napad duž obalske linije Energodara“, navodi se u saopštenju. Vlasti su zabeležile 23 artiljerijska napada. Prema preliminarnim informacijama, ukrajinska vojska koristi američke haubice M777 koja ispaljuje municiju kalibra 155 milimetra.

 

15.05 - Delegacija IAEA stigla u NE Zaporožje

 

 

14.33 - U Energodaru je privedena grupa ukrajinskih diverzanata koji su pripremali teroristički napad na nuklearku Zaporožje, saopštile su lokalne vlasti. Opširnije na linku:

Ukrajinski diverzanti uhvaćeni u Energodaru, planirali napad na nuklearku Zaporožje?!

13.37 - Ukrajinski diverzanti pripremali napad na Zaporošku nuklearku

12.07 - Predstavnici deset zemalja će nadgledati Zaporošku nuklearku

Ruski mediji navode, pozivajući se na neimenovane izvore iz Ujedinjenih nacija, da u misiji Međunarodne agencije za atomsku energiju, učestvuju predstavnici deset zemalja: Albanije, Kine, Francuske, Italije, Jordana, Litvanije, Meksika, Poljske, Srbije i Severne Makedonije.

Oni su iz Kijeva stigli u Energodar, a u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani će boraviti do 3. septembra.

11.10 - Zahtev od EU da pooštri viznu politiku prema Rusiji

Poljska, Finska, Estonija, Letonija i Litvanija zahtevaju od Evropske komisije da pooštri viznu politiku prema Rusiji, a dok se to ne dogodi, nameravaju da preduzmu mere na nacionalnom nivou, piše list „Fajnenšel tajms“, pozivajući se na zajedničko saopštenje tih zemalja.

Prema dokumentu, Poljska, Finska i baltičke zemlje su zatražile da Evropska komisija predloži „odgovarajuće vizne mere“, koje bi „u znatnoj meri smanjile priliv ruskih državljana u Evropsku uniju i šengensku zonu“.

- Dok takve mere ne budu usvojene na nivou Evropske unije, razmotrićemo mogućnost uvođenja privremenih mera na nacionalnom nivou kako bismo rešili nasušne probleme javne bezbednosti, povezane s povećanim prilivom ruskih državljana na našim granicama - navedeno je u saopštenju.

10.07 - Snimci oborenog ukrajinskog drona kod NE Zaporožje

 

 

9.13 - Ukrajinski dron-samoubica napao zdanje administracije Energodara

Ukrajinska vojska izvela je napad na zdanje administracije Energodara dronom-samoubicom, prenosi dopisnik Sputnjika.

Dron je eksplodirao prilikom udara u zdanje, oštećena je fasada i polomljeno je staklo na prozorima. Žrtava nema.

Energodar je u protekla 24 sata više od 60 puta bio meta napada ukrajinskih dronova i artiljerije.

8.30 - Ukrajinske snage više od 60 puta granatirale Energodar i Zaporošku nuklearku

Ukrajinske snage su u protekla 24 sata, uoči dolaska komisije Međunarodne agencije za atomsku energiju, više od 60 puta granatirale Energodar, saopštile su vlasti tog grada.

- U protekla 24 sata teritorija atomske centrale i grad su više od 60 puta bili meta napada bespilotnih letelica i artiljerije iz pravca naselja Marganec - saopštila je administracija Energodara na svom Telegram kanalu.

Prema navodima gradskih vlasti, dronom je napadnut infrastrukturni objekat na ulazu u grad, a jedna bespilotna letelica je izbacila projektil na zdanje administracije, što je izazvalo oštećenje fasade i unutrašnjih prostorija.

Iz artiljerijskog oruđa je ispaljeno 57 projektila na teritoriju nuklearne elektrane, a dronom je napadnut centar za obuku u okviru atomske centrale.

Nivo radijacije u tom području je u normali, žrtava nema.

7.27 - Generalštab Ukrajine: Žestoke borbe na pravcu Bahmuta i Avdijevke

Generaštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da ruske snage ne odustaju od pokušaja da stignu do administrativne granice Donjecke oblasti.

Nastavljaju se žestoke borbe u pravcu Bahmuta i Avdijevke, prenosi Ukrinform.

Na pravcu Harkova, Slavjanska i Kramatorska ruske snage su granatirale pojedina naselja, navodi se u izveštaju.

7.11 - Ruska vojska o ukrajinskoj ofanzivi

Efikasnim dejstvima ruskih snaga uništeno je 48 tenkova, 46 borbenih vozila pešadije, 37 drugih borbenih oklopnih vozila, osam pikapa sa teškim mitraljezima i više od 1.200 ukrajinskih vojnika u jednom danu

Ministarstvo je dodalo da je Kijev pretrpeo ove gubitke tokom neuspešne ofanzive čiji su pravci vodili do Nikolajeva, Krivog Roga i drugih gradova na jugu Ukrajine.

Ministarstvo je dalje saopštilo da su moskovske snage razbile jedinice 128. ukrajinske brdsko-jurišne brigade, koje su bile prebačene iz zapadne Ukrajine da bi učestvovale u operaciji.

Ruske snage su takođe zbrisale „više od 200 militanata, uključujući oko 40 stranih plaćenika“ , kao i više od 20 oklopnih jedinica, navodi vojska. 

Saopštenje ruskog ministarstva odbrane usledilo je nakon tvrdnji od ponedeljka da je ukrajinska kontraofanziva u Hersonu „užasno propala“. U to vreme, ministarstvo je procenilo gubitke Kijeva na 26 tenkova, 23 borbena oklopna vozila, još devet oklopnih vozila, dva aviona i najmanje 560 vojnika.

Foto: Informer

7.00 -  Misija IAEA krenula iz Kijeva ka nuklearki Zaporožje

Konvoj automobila Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) krenuo je jutros iz Kijeva ka nuklearnoj elektrani Zaporožje na jugoistoku Ukrajine, javlja Rojters pozivajući se na svedoka sa mesta događaja.

Nije poznato kada je misija IAEA planirala da stigne do najveće nuklearne elektrane u Evropi koju sada kontrolišu ruske snage.

Ruska i ukrajinska strana optužuju se uzajamno za granatiranje područja nuklearke.

Stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču izjavio je da je misija IAEA već otputovala u Zaporošku oblast, prenosi RIA Novosti.

Agencija dodaje da misiju IAEA prati tim predstavnika UN.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija