• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

01.09.2022

21:41

SPREČEN DESANT NA NUKLEARNU ELEKTRANU U ZAPOROŽJU! Grosi otkrio: Stručnjaci ostaju za stalno u Zaporožju!

Tanjug/AP

Vesti

SPREČEN DESANT NA NUKLEARNU ELEKTRANU U ZAPOROŽJU! Grosi otkrio: Stručnjaci ostaju za stalno u Zaporožju!

Podeli vest

Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini, 189. dan

21.40 - Specijalna operacija 1. septembar

 

 

21.03 - Sednica SB UN o Ukrajini zakazana za 22. Septembar

Sednica SB UN o Ukrajini zakazana je za 22. Septembar, navodi se u programu SB UN za septembar.
Tema: Podrška mira i bezbednosti Ukrajine.
 

Foto: AP/Tanjug

20.04 - Grosi: Stručnjaci ostaju za stalno u Zaporožju

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi, koji je posetio danas nuklearnu elektranu Zaporožje, rekao je da će stručnjaci IAEA ostati u tom postrojenju i da će biti organizovano njihovo stalno prisustvo.

"Ne idemo nigde. IAEA je sada tamo, u postrojenju je i ne pomera se- tu će ostati. Imaćemo stalno prisustvo u postrojenju, sa nekim od mojih stručnjaka", rekao je novinarima Grosi, koji je napustio nuklearnu elektranu, nakon što je u njoj boravio nekoliko sati. Kako je objasnio, ti stručnjaci će obezbediti, kako je rekao, nepristrasnu, neutralnu i tehnički ispravnu procenu onoga što se dešava na terenu. On je dodao da će nastaviti da brine dok se situacija u Zaporožju ne stabilizuje, prenosi Rojters.

Foto: AP/Tanjug

"Brinuo sam, brinem i nastaviću da brinem za postrojenje dok ne budemo imali stabilniju i predvidljiviju situaciju", poručio je Grosi. RIA Novosti su ranije objavile da je Grosi, koji je predvodio misiju IAEA u poseti Zaporožju, napustio nuklearku i da je rekao da je prikupljeno mnogo informacija.

Misija IAEA, na čelu sa Grosijem, stigla je u danas u Zaporožje, gde su šef delegacije ruske agencije za atomsku energiju "Rosatom" i zaposleni u Zaporoškoj NE sproveli delegaciju IAEA kroz teritoriju nuklearke i pokazali delove oštećene tokom granatiranja. Rusija i Ukrajina strahuju od moguće radijacije zbog granatiranja postrojenja, za koje se međusobno optužuju.
 

Foto: AP/Tanjug

19.26 - Rusija je zatražila redovni sastanak Saveta bezbednosti UN

Rusija je zatražila redovni sastanak Saveta bezbednosti UN za 6. septembra zbog situacije u zaporoškoj nuklearki, izjavio je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.
Rusija predlaže da se tom prilikom sasluša obraćanje predsednika Međunarodne agencija za atomsku energiju Rafaela Grosija, nakon posete Zaporoškoj nuklearnoj centrali.
 

18.46 - "Zaporoška nuklearna elektrana prešla u vanredni režim rada"

Šef vojno-civilne administracije grada Energodara Aleksandar Volga izjavio je za televiziju „RBK“ da je Zaporoška nuklearna elektrana prešla u vanredni režim rada.

Foto: AP/Photo


„Nuklearna elektrana je prešla u blaži vanredni režim rada usled pada proizvodnje struje. Peti blok je trenutno bez napajanja, u toku je restrukturiranje. Šesti energetski blok radi normalno“, rekao je Volga.

 

17.23 - Grosi napustio nuklearku Zaporožje

 Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi, koji vodi misiju agencije u poseti ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, napustio je nuklearku, saopštivši da je prikupljeno mnogo informacija, javlja agencija RIA Novosti.

Foto: AP/Tanjug



Misija IAEA, na čelu sa Grosijem, stigla je u danas u Zaporožje, a šef delegacije ruske agencije za atomsku energiju "Rosatom" i zaposleni u Zaporoškoj NE sproveli su delegaciju IAEA kroz teritoriju nuklearke i pokazali delove oštećene tokom granatiranja ukrajinskih trupa.

Grosi je rekao da je delegacija IAEA prikupila mnogo informacija, kao i da je on lično video ključne stvari koje je želeo da vidi.

Šef IAEA će danas napustiti Energodar, dok će misija ostati u Ukrajini do 3. septembra.

 

16.29 - Britanija obezbeđuje Ukrajini podvodne dronove

Velika Britanija će ukrajinskoj vojsci obezbediti šest podvodnih dronova za traženje mina, saopštila je danas pres-služba ukrajinskog Generalštaba.

Prema ukrajinskoj strani, radi se o lakim autonomnim vozilima dizajniranim za upotrebu u plitkoj vodi, koji efikasno rade na dubini do 100 metara kako bi detektovali, lokalizovali i identifikovali mine pomoću seta senzora, prenosi agencija RIA Novosti.

"Da bi se otkrile ruske mine u vodama kod obala Ukrajine, u zemlju će biti poslato šest autonomnih vozila za traženje mina. Tri će biti obezbeđena iz skladišta Oružanih snaga Velike Britanije, a još tri će biti kupljena", naveo je ukrajinski Generalštab u objavi na Fejsbuku.

14.30 - Predstavnik Rosatoma je misiji IAEA pokazao Zaporošku nuklearnu elektranu, javlja dopisnik RIA Novosti.

 

13:28 - IAEA stigla u nuklearku

Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) stigla je u Zaporošku nuklearku, javlja reporter Sputnjika. I IAEA je potom objavila saopštenje da je delegacija na čelu sa generalnim sekretarom Rafaelom Grosijem stigla u nuklearku.

13.32 - "Privodi se kraju likvidacija diverzanata"

Ruska vojska privodi kraju likvidaciju ukrajinskih diverzanata koji su pokušali da zauzmu Zaporošku nuklearku. Podsetimo, Oružane snage Rusije su jutros oko sedam sati po moskovskom vremenu sprečile pokušaj taktičkog iskrcavanja ukrajinskih diverzanata, na nekoliko kilometara od Zaporoške nuklearne elektrane.

„Diverzante su blokirali odredi Ruske garde, koji štite Zaporošku atomsku centralu, kao i odredi Oružanih snaga Rusije koji su došli kao pojačanje. U toku je likvidacija diverzione grupe Oružanih snaga Ukrajine, uz učešće borbenih helikoptera“, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

13.00 - Delegacija IAEA prolazi ruski kontrolni punk kod Vasiljevke

 

 

12:53 - "Pod kontrolom Britanaca"

Pokušaj ukrajinskih diverzanata da preuzmu kontrolu nad Zaporoškom nuklearnom elektranom izveden je pod kontrolom britanskih specijalnih službi, rekli su za Sputnjik predstavnici administracije Zaporoške oblasti.

12:52 - Stručnjaci IAEA ulaze na teritoriju Zaporoške oblasti pod kontrolom Rusije

Glavni deo automobilske kolone misije Međunarodne agencije za atomsku energiju prelazi kontrolni punkt za ulazak na oslobođenu teritoriju Zaporoške oblasti, a automobil sa šefom IAEA Rafaelom Grosijem je već prošao. Za nekoliko minuta kolona će nastaviti put ka Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, izjavio je šef administracije Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

11.24 - Energodar bez struje

Energodar je ostao bez struje, u gradu ne radi nu mobilna mreža, ističu predstavnici lokalne administracije. Snabdevanje električnom energijom je obustavljeno zbog granatiranja sa ukrajinske strane.

11.18 - Ministarstvo odbrane Ukrajine iznelo šokantne tvrdnje o ruskim gubicima

Od 190. dana ruske Specijalne operacije u Ukrajini, njeni ukupni gubici iznose 48.350 vojnika, 1.997 tenkova i 1.115 artiljerijskih sistema, navodi ukrajinsko ministarstvo odbrane.

Ukupni borbeni gubici ruskih snaga između 24. februara i 1. septembra 2022. procenjuju se na (cifre u zagradi predstavljaju najnovije gubitke – prim. aut.):

  • 48.350 (+450) vojnog osoblja
  • 1.997 (+23) tenkova
  • 4.345 (+33) borbenih oklopnih vozila
  • 1.115 (+24) artiljerijskih sistema
  • 287 (+2) višecevnih raketnih sistema
  • 153 (+1) sistema PVO
  • 234 (+0) aviona
  • 205 (+1) helikoptera
  • 851 (+2) operativno-taktičkih bespilotnih letelica
  • 196 (+0) krstarećih raketa
  • 15 (+0) brodova/čamaca
  • 3.239 (+3) vozila i cisterne za gorivo
  • 104 (+1) ostala vozila i oprema

Ukrajinski Generalštab navodi da su ruske trupe pretrpele najteže gubitke na frontu Donjecka i Kurahova.
 

11.00 - Isključen peti energetski blok

Jedan od dva operativna reaktora u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje koja je pod ruskom kontrolom isključen je zbog ruskog granatiranja, saopštio je u danas operater Energoatom.

"Kao rezultat još jednog minobacačkog granatiranja od strane ruskih snaga na lokaciji nuklearne elektrane Zaporožje, aktivirana je zaštita u vanrednim situacijama, a operativni peti energetski blok je isključen", napisao je ukrajinski operater na Telegramu, prenosi Rojters.

Energoatom je dodao i da šesti reaktor, jedini trenutno u funkciji, "nastavlja da radi u energetskom sistemu Ukrajine“ i da omogućava snabdevanje postrojenja strujom za sopstvene potrebe, navodi britanska agencija.

Ruska i ukrajinska strana danima razmenjuju optužbe za granatiranje nuklearke Zaporožje, koje izaziva zabrinutost od nuklearne katastrofe. U nuklearku danas treba da stigne misija Medjunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) kako bi procenila bezbednosnu situaciju.

10.24 - Poginulo 13 radnika Ministarstva za vanredne situacije DNR

Najmanje 13 radnika Ministarstva za vanredne situacije samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) poginulo je danas, a devet ih je povređeno u granatiranju ukrajinskih trupa u selu Rubci, saopštilo je to ministarstvo.

U saopštenju se navodi da se grupa pripadnika ministarstva koja je obavljala zadatke u selu Rubci u Krasnolimanskom okrugu, našla pod artiljerijskom vatrom oružanih snaga Ukrajine, prenosi RIA Novosti.

Dodaje se da su povređeni hospitalizovani u obližnjim zdravstvenim ustanovama. Navodi se i da je dodatna grupa radnika Ministarstva za vanredne situacije DNR upućena u selo Rubci radi potrage i spasavanja.

09.52 - Energodar jutros

 

 

9.37 - Ukrajinske jurišne trupe iskrcale se u rejon Energodara

09.21 - Ruska avijacija uništila diverzante kod nuklearke!

Oko 60 ukrajinskih diverzanata pokušalo je jutros da zauzme Zaporošku nuklearnu elektranu. Ruska borbena avijacija je preduzela mere da uništi protivnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Jutros oko šest sati po moskovskom vremenu dve diverzione grupe ukrajinske vojske, u kojima je bilo do 60 ljudi, na sedam čamaca su se iskrcale na obalu Kahovskog rezervoara s vodom, tri kilometra severoistočno od Zaporoške nuklearne elektrne, i pokušale da zauzmu atomsku centralu“, navedeno je u saopštenju.

 

 

U Ministarstvu odbrane Rusije je precizirano da su „preduzete mere da se uništi protivnik, uključujući upotrebu borbene avijacije“. Prema navodima Ministarstva, ukrajinska vojska od osam sati po moskovskom vremenu napada artiljerijom mesto na koje treba da dođe misija Međunarodne agencije za atomsku energiju, u oblasti naselja Vasiljevka.

 

 

08.42 - Poziv na masovnu evakuaciju!

07.41 - Mediji javljaju da se misija IAEA uputila ka Zaporoškoj nuklearki

07.20 - Ukrajinske trupe izvršile su desant kod Energodara, deluje ruska avijacija, javljaju RIA novosti.

07.11 - Arestovič: Ne treba očekivati brze pobede nad ruskom vojskom

Savetnik ukrajinskog predsednika Oleksij Arsetovič rekao je sinoć da ukrajinski narod ne treba da očekuje brze pobede protiv ruske vojske tokom kontraofanzive, jer Kijev ne želi da izgubi mnogo vojnika.

"To je veoma spor proces, jer mi cenimo ljude, želimo da se kućama vrati što više Ukrajinaca, koliko god je to moguće", kazao je Arestovič, preneo je Rojters.

On je dodao da "neće biti brzog uspeha".

"Brz uspeh uvek znači mnogo krvi", istakao je Arsetovič.

Ranije juče regionalni ukrajinski zvanični su rekli da je njihova vojska imala "uspeha" u tri oblasti koje su pod ruskom kontrolom u regionu Herson.

Kijev je u ponedeljak saopštio da kreće u kontraofanzivu da povrati izgubljene teritorije.

07.03 - Ukrajinska strana: Rusi od jutros granatiraju Enerogdar

 

 

07.00 - Vlasti Energodara: Ukrajinci granatiraju stambene četvrti

Ukrajinska vojska od jutros izvodi masovne artiljerijske napade na stambene četvrti grada Energodara, u čijoj se blizini nalazi nuklearna elektrana Zaporožje, saopštila je proruska vojno-civilna administracija tog grada.

Na telegram kanalu gradske administracije postavljene su fotografije na kojima se vidi šteta pričinjena granatiranjem Energodara, prenosi Tas s.

Tim stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) trebalo bi danas da stigne u nuklearnu elektranu Zaporožje kako bi ispitali bezbednosnu situaciju u postrojenju s obzirom na svakodnevno granatiranje za koje se međusobno optužuju ruska i ukrajinska strana.

Tim IAEA stigao je juče u grad Zaporožje. Zaporoška nuklearna elektrana, koja je od marta pod kontrolom ruskih snaga, nalazi se na levoj obali Dnjepra i najveća je nuklearka u Evropi po broju blokova i kapaciteta.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
USAF

pre 1 godinu

Agresija nazisticke Rusije na UKRAINU mora biti zaustavljena!SLAVA UKRAINI!!!

Bane

pre 1 godinu

Kad se ukrajinski nacisti probudili i zvali svoje mentore ono se svi zajedno upišali u snu. Ej, žalosti nacističke...

Leka

pre 1 godinu

Pa, braćo Ukrajinci i braćo Rusi, ne ubijajte se više u korist Bajdena i USA. To je njihova politika. Zavadi, pa vladaj!

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija