• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

01.09.2022

17:06

ZAŠTO DA ANKARA BUDE JEDINA SILA KOJU MOSKVA SLUŠA!? MAKRON PUTINU POŽELEO PORAZ, A TRAŽI TRETMAN ZA FRANCUSKU KAKAV IMA TURSKA! Majstore, čuješ li sebe

Tanjug/AP

Vesti

ZAŠTO DA ANKARA BUDE JEDINA SILA KOJU MOSKVA SLUŠA!? MAKRON PUTINU POŽELEO PORAZ, A TRAŽI TRETMAN ZA FRANCUSKU KAKAV IMA TURSKA! Majstore, čuješ li sebe

Podeli vest

Francuski predsednik Emanuel Makron branio je danas svoju politiku održavanja dijaloga sa Rusijom nakon invazije na Ukrajinu, rekavši da Turska ne bi trebalo da bude jedina sila koja razgovara sa Moskvom i da bi već trebalo da se pripreme za mirovne pregovore, prenosi France 24

Makron je u više navrata razgovarao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom otkako je Moskva pokrenula svoj napad na Ukrajinu u februaru, a njihov poslednji razgovor dogodio se 19. avgusta nakon duge pauze.

"Moramo da se pripremimo na dugi rat"

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, s kojim Makron nije imao najbolji odnos, u međuvremenu je aktivno nastojao da igra ulogu posrednika, lično se sastajući i s Putinom i s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Foto: AP/Tanjug

- Ko želi da Turska bude jedina svetska sila koja nastavlja da razgovara sa Rusijom? Ne smemo da pokleknemo pred bilo kojim oblikom lažnog morala koji bi nas ostavio nemoćnim. Posao diplomata je da razgovara sa svima, posebno sa ljudima sa kojima se ne slažu. I tako ćemo da nastavimo, u koordinaciji sa našim saveznicima - rekao je Makron na sastanku francuskih ambasadora u Jelisejskoj palati.

Makron je utvrdio da bi svetske sile već trebalo da se pripreme za mirovne pregovore za okončanje sukoba koji već traje više od pola godine. Pritom je naglasio da je na Kijevu da odluči o vremenu i uslovima.

- Moramo da se pripremo za dugi rat. Moramo da izbegnemo eskalaciju i da pripremimo mir. Priprema mira znači razgovor sa svim stranama, kao što sam s Rusijom učinio pre samo nekoliko dana. I opet ću to da uradim. Dogovoreni mir ne bi bio pod uslovima da Ukrajina stekne dojam da smo je prepustili sudbini - istakao je francuski predsednik.

Rekao je da takav dogovoreni mir ne bi bio pod uslovima kojima bi Ukrajina bila podvrgnuta da je prepuštena sudbini.

"Ne želimo da učestvujemo u ratu, ali ne možemo Rusiji da dopustimo da pobedi"

Makron tvrdi da je zapadna vojna pomoć Ukrajini, uključujući i pomoć Francuske, omogućila zemlji da se odupre ruskoj invaziji mnogo efektivnije nego što su mnogi stručnjaci predviđali.

Isto je predviđala i Rusija, dodao je lider Francuske.

- Ne učestvujemo u ratu, ali ne možemo da dopustimo Rusiji da vojno pobedi u ovom ratu osvajanjem teritorije. To bi pokazalo poraz međunarodnog poretka i viših vrednosti. Evropa mora da održi jedinstvo. Neke zemlje pozivaju na ratoborniji stav ili razmišljaju o jednostranim merama. Ne smemo da dopustimo da Evropa bude podeljena ovim ratom. Evropsko jedinstvo je ključno. Podela Evrope bila je jedan od ciljeva Rusije u ratu - rekao je Makron, piše France24.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

KARDINALNA GREŠKA PUTINOVOG GENERALA, ČOVEKA KOJI IZA SEBE IMA 400.000 VOJNIKA!? Britanci objavili snimak i stvorili sumnju o izdaji
Planeta

KARDINALNA GREŠKA PUTINOVOG GENERALA, ČOVEKA KOJI IZA SEBE IMA 400.000 VOJNIKA!? Britanci objavili snimak i stvorili sumnju o izdaji

Vladimir Putin, ruski car, kako ga neki danas nazivaju, vodi svoj rat protiv Ukrajine. Na frontu nije on lično, pa ne može da vidi da li i koliko su njegove trupe efikasne... I danas, u vreme kada informacije mogu da se dobiju različitim putevima i načinima, Putin se oslanja na izveštaje koje mu donose njegovi ljudi od poverenja. Jedan od njih je i general Viktor Zolotov, bivši predsednikov telohranitelj a danas direktor Nacionalne garde Rusije

01.09.2022

16:35

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija